Hot News
A murit unul dintre creatorii bombei atomice sovietice
10/01
Provocările anului 2020. Aleksandr Dînkin: Rusia s-a descurcat mai bine decât SUA și majoritatea țărilor europene
11/01

Putin a convocat discuții legate de Nagornîi Karabah

Foto: RBK

Din inițiativa Președintelui rus, la 11 ianuarie, la Moscova, vor avea loc tratative trilaterale cu participarea lui Vladimir Putin, a președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev și a premierului Armeniei, Nicol Pașinian, a anunțat biroul de presă al Kremlinului, scrie RBK.

Întâlnirea va fi dedicată regiunii Nagornîi Karabah. Părțile intenționează să analizeze modul în care sunt îndeplinite măsurile adoptate ca urmare a semnării, la 9 noiembrie 2020, a acordului de încetare a focului, precum și ”pașii ce trebuie întreprinși în continuare pentru rezolvarea problemelor din regiune” – deblocarea comerțului și a transportului, ajutor acordat locuitorilor care au avut de suferit pe de urma operațiunilor armate.

Kremlinul a precizat, de asemenea, că Putin a planificat discuții separate cu Aliyev și  cu Pașinian.

Într-o postare pe Facebook, secretarul de presă al premierului Pașinian, Mane Ghevorkian, a declarat că una dintre temele cheie ale convorbirilor va fi schimbul de prizonieri de război și chestiunile legate de găsirea trupurilor celor decedați în urma războiului din toamna anului trecut, din Karabah.

La sfârșitul lunii decembrie, secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a afirmat că reglementarea conflictului din Karabah a fost facilitată de faptul că Putin întreține relații de prietenie atât cu Erevanul, cât și cu Baku.

Pe fondul agravării situației din regiunea Syunik, de la granița Armeniei cu Azerbaidjanul, Pașinian a declarat că, în cazul unui atac asupra teritoriul armean, vor interveni nu doar armata țării, dar și forțele militare ale Rusiei, dat fiind faptul că Armenia și Rusia sunt membrele Tratatului de securitatea colectivă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2942261