Nave militare americane vor patrula la granițele Rusiei în Arctica
08/01Cine riscă să moară fără vaccin împotriva Covid-19
09/01Maia Sandu: De ce președinta Moldovei nu este căsătorită
Noul președinte al Republicii Moldova a devenit unul dintre simbolurile înfrângerii Rusiei în spațiul post-sovietic. Țara a votat în favoarea unui politician total pro-occidental și cetățean al României, pe deasupra. Iar dacă năzuințele ei politice nu mai sunt pentru nimeni un secret, viața ei personală rămâne un mare secret chiar și pentru cetățenii Moldovei. Sandu este singură, nu și-a făcut o familie, scrie cotidianul ”Moskovskii Komsomoleț”.
”Nu a fost căsătorită, nu are copii”: cu această scurtă frază a fost caracterizată, în perioada electorală, viața personală a viitorului președinte, pornindu-se, probabil, de la convingerea că prin asta s-a spus tot. Dar pe baza acestor informații au apărut unele dintre cele mai îndoielnice presupuneri legate de orientarea Maiei Sandu, chiar dacă ea a dezmințit totul, atât cât a putut.
În numeroasele sale interviuri, Sandu a explicat că a fost îndrăgostită de multe ori, dar că nu a găsit bărbatul viselor sale. În primul rând, pentru că nu orice reprezentant al sexului puternic este dispus să suporte alături de el o femeie de carieră – o definiție pe care Sandu și-a dat-o singură. Și nu a exagerat prea mult, judecând după biografia ei.
Deși ar mai fi ceva de adăugat. Și anume că Sandu nu este o simplă carieristă, ci una de nota 10. Iar ca toți elevii eminenți și ea este o persoană consecventă, principială, dar dependentă de părerea ”bătrânilor”.
Maia, al cărei statut social intrigă, a crescut într-o familie numeroasă, de la țară. ”Am o familie mare. Tatăl meu s-a născut într-o familie unde au fost șapte copii, iar în familia mamei au fost șase copii; unchii și mătușile mele au, la rândul lor, câte doi-trei copii. Am mulți veri, cu care vorbesc des”, povestea Maia Sadu în ajunul alegerilor.
În total, Sandu are în jur de 46 de veri și verișoare. Prin urmare, nu poate fi definită drept ”o lupoaică singuratică”. După cum ea însăși a declarat, într-unul dintre interviuri, a decis să părăsească Statele Unite, unde avea o excelentă carieră, tocmai pentru că familia era prea departe și reușeau să se vadă doar foarte rar.
Se pare că persoana cea mai importantă din viața ei este tatăl. Maia a repetat de multe ori că ”de la el am învățat ce înseamnă dreptatea”. Tatăl a fost medic veterinar, care deservea mai multe sate. ”A fost foarte muncitor. Pleca la serviciu înainte ca eu să mă trezesc și se întorcea seara târziu, când eu dormeam deja. A știut să lase toate problemele și necazurile în afara familiei, pentru ca, în casă, să domine doar binele”.
Uneori, Maia pleca împreună cu părintele său să vadă de animale și recunoștea: ”Mă îngrijorau foarte mult”.
Marea familie a Maiei Sandu trăiește în satul Risipeni, nu departe de granița cu România. Vecinii și-o amintesc pe Maia ca pe o fetiță sârguincioasă, liniștită, care mergea cu gâștele pe o pajiște din apropiere, căreia îi plăcea să citească și care nu era deloc obraznică. Nici nu se putea altfel – mama ei era profesor la școala locală și nu o putea dezamăgi – Maia învăța foarte bine.
Maia spune că părinții i-au ales inclusiv profesia. Au decis că fiica lor trebuie să devină economist. La examenul de admitere la Academia de Studii Economie din Chișinău, a mers însoțită de tata. Nu a fost o problemă să intre. Imediat după absolvire, ca studentă de succes, Maia a fost trimisă să lucreze la Ministerul Economiei. Acolo și-a manifestat pentru prima dată caracterul: când angajații au fost criticați pentru performanțele slabe, ea a declarat că, personal, nu are ce să-și reproșeze, pentru că a muncit foarte bine.
Probabil chiar așa a fost, altfel nu ar fi ajuns la reprezentanța Moldovei de la Banca Mondială. Mai departe, se știe ce a urmat: Harvard, angajat al Băncii Mondiale, revenirea în patrie, în 2012, funcția de ministru al Educației și începutul carierei politice în rol de lider al unui partid de dreapta. Interesant este că toate ”realizările” ei sunt asociate cu Fundația Soros (recunoscută în Rusia drept organizație nedorită – MK), a cărei reprezentantă a fost o perioadă și ale cărei misiuni sunt acum îndeplinite de Maia în Moldova, după cum susțin analiștii, cu conștiinciozitatea specifică unui elev eminent. Cât a fost ministru al Educației, spre exemplu, a urmat cu atâta sârguință recomandările Occidentului pentru introducerea noilor standarde în învățământ, încât Moldova a rămas fără câteva sute de școli…
Uneori, Sandu este comparată cu politicianul ucrainean Iulia Timoșenko. E adevărat că, în afară de faptul că ambele preferă activitatea politică, cele două nu mai au nimic în comun. Deși Sandu este numită ”femeia de fier”, până la duritatea Iuliei Timoșenko este departe. În plus, Timoșenko a știut mereu să împletească bătăliile politice cu farmecul și inventivitatea feminine.
Din acest punct de vedere, Sandu seamănă mai degrabă cu o femeie-politician europeană. Acordă prea puțină atenție aspectului ei exterior și hainelor și nu este înclinată să se joace cu imaginea ei. Stilul ei este unul tradițional, cu un machiaj discret, costume sobre cu fustă sau pantaloni. Singurul element de diversificare a garderobei este gama de culori.
În momentele festive, locul sacoului gri sau bej este luat de unul roz sau violet. Îi plac, de asemenea, eșarfele. În ceea ce privește saloanele de cosmetică, ea însăși a spus, cât se poate de sincer: ”Nu înțeleg de unde bani ca o femeie să-și poată permite să meargă săptămânal la salon”.
Printre altele, adversarii Maiei au observat că, atunci când pleacă peste hotare, nu mai arată atât de ascetică. Preferă hotelurile scumpe și ia masa în cele mai bune restaurante. În Moldova, pe vremea când era ministru al Educației, a asigurat că nu merge la cantina Guvernului pentru că nu-i convine mâncarea de acolo. Ea mănâncă numai ce-i aduce mătușa de la țară.
Recent, Maia i-a dezvăluit visul său cunoscutului blogger moldovean Dorin Galben: și-ar dori să adopte un copil. Potrivit afirmațiilor sale, a încercat deja să facă acest lucru, dar s-a dovedit destul de dificil. Acum, când a devenit președinte, va trebui să amâne totul.
Se pare, însă, că Sandu nu este prea supărată din cauza asta. ”Am adus exemplul altor lideri de stat care nu au copii. Angela Merkel nu are copii, dar, de-a lungul anilor, a demonstrat că familia ei este întreaga Germanie, că se preocupă de copiii și de oamenii din Germania”, a explicat Maia Sandu. După toate probabilitățile, Sandu se pregătește, la rândul ei, să devină ”mama întregii Moldove”. Rămâne de văzut dacă va reuși.
2 Comments
Contează prea puțin statutul ei matrimonial în exercitarea drepturilor de președinte (dacă ar fi fost familistă convinsă, probabil că nu-i mai acorda nimeni supranumele „femeia de fier”), ci mult mai multă însemnătate au faptele sale din funcția pe care o ocupă. Basarabenii s-au dovedit a fi, după 1940, purtătorii celui mai autentic patriotism românesc. Am tot respectul pentru ei! Dar mult mai bine le va fi alături de Federația Rusă, decât înglobați în cadrul proiectului masonic anticreștin numit Uniunea Europeană și folosiți drept monedă ieftină de schimb în raport cu interesele marilor puteri. Au exemplul României și consider că-i suficient! Mai au modelul Ucrainei, care n-aparține UE și NATO, dar pe care „atracția” occidentală aproape a ruinat-o.
Nu știu în ce măsură a „școlit-o” Soros, dar Maia Sandu pare mai degrabă c-ar fi un succes al binomului ruso-german în Europa, iar faptul că preferă hotelurile scumpe și servește masa în restaurante selecte, comparativ cu modul reținut de comportament din țară, demonstrează că este capabilă să îndrepte într-altă direcție cursul anumitor evenimente, ce ar putea surveni de-a lungul desfășurării mandatului prezidențial.
Nu există ceva mai bun că Maia Sandu în tot spațiul românesc. Este aur curat. Prețuiți-o ca atare !