Hot News
Vaccin anti-Covid. Putin și Merkel au vorbit despre posibilitatea unei producții comune
06/01
Corneliu Vlad: Gorbaciov, între infern și paradis sau o ”capitulare geopolitică”?
06/01

Expert: Dronele din România țintesc Flota Rusiei din Marea Neagră și Crimeea

Foto: Lt. Col. Leslie Pratt/wikipedia.org

”Pentru contracararea Flotei Rusiei din Marea Neagră și a grupării de trupe dislocate în Crimeea, Statele Unite contează pe România. Iar amplasarea dronelor MQ-9 Reaper în România îi va ajuta pe americani să stabilească o cooperare cu armatele țărilor vecine”, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, expertul militar Aleksei Leonkov.

”Americanii folosesc intens drone în regiunea Mării Negre, pentru a strânge informații. De asemenea, ei ocrotesc la modul cel mai serios Ucraina. Dacă ținem cont de faptul că, în ultimii ani, americanii crează tot mai multe centre de control al dronelor, inclusiv în regiunea Kievului, se poate presupune că le vor folosi pentru a rezolva problemele din interiorul zonelor rusești A2/AD”, a afirmat expertul militar.

Prin conceptul A2/AD (de la termenul englezesc anti-acces and area denialacces refuzat și interdicție în zonă n.r.) se subînțelege descurajarea inamicului prin crearea unei amenințări sporite la adresa dislocării și a deplasării forțelor acestuia într-o zonă apărată. Adică, este vorba despre o zonă apărată, unde trupele NATO nu pot pătrunde fără a suferi daune inacceptabile.

Din punctul de vedere al Washingtonului și al Bruxelles-ului, zonele rusești A2/AD sunt Kaliningrad și Murmansk, Sevastopol și Novorossiisk, Vladivostok și Petropavlovsk-Kamciatki, Moscova și baza aeriană Khmeimin, din Siria. În același timp, NATO include rachetele de apărare antiaeriană S-300 și S-400, precum și rachetele de coastă ”Bastion-P”, alături de sistemul operativ-tactic ”Iskander” printre sistemele de apărare a A2/AD.

Iar pentru a ”sparge” zonele rusești A2/AD, americanii intenționează să folosească facilități militare, echipamente și militari de pe teritoriile Bulgariei, României, Ucrainei, Poloniei și ale țărilor Baltice.

”Dar pentru a contracara Rusia în regiunea Mării Negre, se mizează pe România. Acolo există o zonă de poziționare pentru desfășurarea rachetelor americane de interceptare. În realitate, însă, acolo vor fi amplasate nu doar rachete de interceptare, ci și rachete de croazieră Tomahawk – aceste probleme se rezolvă cu ajutorul lansatoarelor Mk-41”, a continuat interlocutorul publicației ”Vzgliad”.

”De asemenea, în această zonă se desfășoară multe exerciții, al căror rol este de a contracara Flota Rusă din Marea Neagră și gruparea de trupe dislocată în Crimeea. De aceea, dronele îi vor ajuta pe americani să stabilească o cooperare cu armatele țărilor vecine pe linie de recunoaștere aerospațială”, consideră Leonkov.

Expertul a atras atenția asupra faptului că americanii și-au amplasat dronele la baza aeriană Câmpia Turzii, din județul Cluj, situat în vestul României și nu în est, în zona de coastă a Mării Negre. O decizie care poate fi ușor explicată prin aceea că, în cazul unui atac de ripostă, aceleași aparate de zbor fără pilot sunt mai ușor de apărat dacă se află în vestul țării, decât dacă ar fi în est.

”Sub nasul nostru, americanii organizează, practic, un teatru de operațiuni militare. Și, se pare, România va juca un rol cheie în planurile Statelor Unite și ale NATO în regiunea Mării Negre, fără a pune la socoteală Turcia”, estimează analistul militar.

”În același timp, dronele nu trebuie considerate niște super-arme. Sistemele moderne de apărare antiaeriană și de război electronic rezolvă soarta dronelor de atac destul de repede și de operativ. Ni se prezintă imagini frumoase din Siria, Libia, ba chiar din Nagornîi Karabah, unde au fost intens folosite dronele, dar când începem să analizăm rezultatele utilizării lor, reiese că scorul este în favoarea sistemelor de apărare antiaeriană și de război electronic. În cazul utilizării lor împotriva unor țări dezvoltate din punct de vedere tehnic, dronele sunt, practic, inutile”, a concluzionat Leonkov.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979640