Hot News
”Strana” (Ucraina). ”În UE ne-ar fi considerat teroriști”. Ce scriu, în SUA, despre ultra-dreapta ucraineană
04/01
MAE Rus, reacție la declarația lui Pompeo despre Rusia
05/01

Controlul armelor. Este în interesul SUA și al Rusiei să existe dezbateri, spune viitorul consilier al lui Biden

Jake Sullivan/ Foto: Wikipedia

Dezbaterea chestiunilor legate de controlul armelor și prelungirea Tratatului ruso-american privind măsurile de reducere și limitare a armelor ofensive strategice (START-3) răspunde atât intereselor Rusiei, cât și celor ale SUA, a declarat Jake Sullivan, pe care președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, intenționează să-l numească în funcția de consilier pe probleme de securitate națională, scrie agenția TASS.

Politicianul a fost întrebat dacă, odată cu instalarea la putere a noii administrații americane, Rusia și SUA vor reuși să găsească domenii de colaborare. Sullivan a răspuns că acest lucru a fost posibil ”chiar și în timpul Războiului Rece”. ”Mă refer, în primul rând, la controlul armelor și la neproliferarea armelor nucleare”, a subliniat reprezentantul echipei democraților.

”Sunt convins că, astăzi, Statele Unite și Rusia pot acționa în interesele lor naționale, pentru a progresa în chestiunea referitoare la controlul armelor și în problemele stabilității strategice, acordând atenție amenințării armei nucleare, ce planează asupra lumii întregi”, a apreciat Sullivan. Potrivit spuselor sale, Biden le-a cerut consilierilor săi să se ocupe de aceste chestiuni ”fără întârziere, din primele zile și săptămâni de activitate ale noii administrații”.

”Iar motivul îl constituie faptul că acest tratat cheie dintre SUA și Rusia – START-3 – expiră cam în două săptămâni din momentul în care ne începem munca. Trebuie să abordăm problema prelungirii acestui tratat, în interesul Statelor Unite”, a subliniat Jack Sullivan.

TASS menționează că, la sfârșitul lunii decembrie, postul de televiziune CNN a anunțat, citând surse, că ”după toate probabilitățile, Biden va da undă vedere prelungirii rapide a tratatului pentru o perioadă scurtă de timp”, pentru ca, apoi, să înceapă cu Moscova ”negocieri mult mai consistente”, legate de stabilitatea strategică. Unul dintre interlocutorii CNN a precizată că Biden consideră drept ”importantă chestiunea” prelungirii START-3, precum și folosirea acestui acord ca ”bază pentru noi înțelegeri vizând controlul armelor”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2888507