Categories: Comentarii

”Strana” (Ucraina). ”În UE ne-ar fi considerat teroriști”. Ce scriu, în SUA, despre ultra-dreapta ucraineană

Prestigioasa revistă americană Harper’s Magazine, una dintre cele mai vechi din Statele Unite, a publicat un amplu material referitor la activitatea extremiștilor ucraineni de dreapta din ”Armatele celor de dreapta”. Se face referire în special la Batalionul ”Azov” și la ”Corpul Național”, dar și la organizații mai mici, precum S14. Acest articol este prezentat în detaliu de către publicația ucraineană ”Strana”.

Principala concluzie a revistei americane este că extremiștii de ultra-dreapta au o orientare pur nazistă. Însă, la alegeri, ei nu obțin o susținere semnificativă din partea populației. În schimb, sunt finanțați de stat, care închide ochii la acțiunile și infracțiunile lor. În același timp, publicația subliniază de câteva ori faptul că, fără sprijinul statului, forțele de ultra-dreapta nu ar avea nici o greutate în societate. Iar radicalii intervievați de Harper’s Magazine recunosc că, în Uniunea Europeană, confrații lor îi consideră, practic, niște teroriști.

Fascism și garda oligarhilor

Articolul începe cu întâlnirea semnatarului acestuia, jurnalistul britanic Aris Russinos, cu Andrei Bilețki, șeful batalionului ”Azov” și al ”Corpului Național”. Ziaristul s-a apropiat de fostul deputat cu prilejul unui miting stradal, amintindu-i de interviul stabilit. ”Și ce o să mă întrebi?”, a vrut să știe Bilețki. ”Despre fascism?”. ”Da”, i-am răspuns. S-a uitat la mine cu o privire rece și, după câteva minute, a izbucnit în râs. ”Desigur, desigur, nu am nimic de ascuns”, i-a spus interlocutorul jurnalistului britanic. E adevărat că, a doua zi, reprezentanții șefului ”Corpului Național” l-au sunat și au anulat realizarea interviului.

Jurnalistul britanic descrie Ucraina ca fiind ”cea mai săracă țară a Europei”, cea mai apropiată de statutul de ”stat eșuat”. ”Lângă stația de metrou, câteva femei în vârstă cu basmale pe cap și câțiva veterani de război îmbrăcați în haine ponosite cerșesc câte un bănuț, în timp ce străzile Kievului sunt pline de magazine de lux, iar gangsteri neînsemnați gonesc, în SUV-urile lor negre, pe bulevardele orașului, trecând pe roșu, fără să se teamă că vor fi amendați”, descrie Russinos realitatea din capitala țării.

”Milioane de ucraineni au emigrat în Polonia sau Rusia, în căutarea unui loc de muncă. Din când în când, capitala creează înfricoșătoarea senzație a unui Weimar post-modernist, unde vedetele rețelei Instagram pierd vremea în cafenele decorate în stil hipster vizavi de panouri publicitare acoperite cu chipuri ale martirilor ucraineni din războiul împotriva Rusiei”, continuă jurnalistul britanic. În opinia lui, cea mai importantă diferență dintre Ucraina și democrațiile liberale din Europa o constituie debandada organizațiilor armate de ultra-dreapta. ”Analiștii și oamenii de rând consideră că ele sunt armatele private ale oligarhilor, finanțate în secret”, scrie publicația americană. ”Aceste organizații au luptat în tranșeele de la marginea orașului Donețk, iar acum patrulează străzile, conferind o viziune aparte a ceea ce înseamnă ordinea, cu binecuvântarea secțiilor de poliție, suprasolicitate și prost finanțate”, afirmă Aris Russinos.

În același timp, jurnalistul remarcă impopularitatea ideilor de ultra-dreapta printre ucraineni. Și se întreabă uimit de ce între același ”Corp Național” și ”Azov”, pe de o parte și autorități, pe de altă parte, există o cooperare atât de strânsă. ”Au obținut în jur de 1% de voturi (la alegerile locale din 2020, n.r.), ceea ce vine în dezacord cu prezența lor tot mai mare atât pe străzi, cât și în organele statului”, se arată în articol.

Publicația îi împarte pe ucrainenii de ultra-dreapta în creștini, neo-păgâni și fasciști puri. Se arată, totodată, că multe organizații se susțin reciproc pe plan informațional și reprezintă o singură aripă naționalistă. O parte dintre structuri se subordonează, de fapt, Batalionului ”Azov”, spre exemplu și execută munca brută, în calitate de organizații paravan.

Pogromuri și S14

Total nepedepsită pentru pogromuri este și S14 (organizație radical-naționalistă de dreapta, interzisă în Rusia, n.r.), remarcă autorul articolului. Cu liderul ei, Evgheni Karas, jurnalistul britanic s-a întâlnit la biroul acestuia din apropierea stației de metrou ”Arsenalnaia”. Karas a declarat că, la vremea respectivă, organizația sa a ”apărat Kievul” și a criticat poliția, afirmând că polițiștii îi ucid pe bătrânii fără familie, le ascund cadavrele și își însușesc apartamentele acestora. Russinos subliniat că șeful S14 nu a venit și cu dovezi în acest sens.

Întrebat de ce naționaliștii au incendiat o tabăra de țigani de pe Lîsaia Gora, Karas a răspuns că țiganii și-au dat singuri foc, iar ”activiștii” nu au făcut decât să fotografieze incendiul. ”El a insistat că rolul S14 seamănă, oarecum, cu rolul lui Batman din Gotham-city: dreptate pentru oamenii disperați, abandonați”, scrie jurnalistul în articolul său din Harper’s Magazine. Numai că ”batmanul” de Ucraina este ajutat de poliție. Karas a declarat că, în acțiune, oamenii lui, care fac praf ”nalivaiki” (puncte de desfacere a băuturilor contrafăcute – n.r.) sau îi prind pe traficanții de droguri, sunt îndrumați de polițiști. După care, îi rețin pe infractori.

De altfel, nu este pentru prima dată când șeful S14 afirmă că primește informații de la SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei – n.r.). E adevărat că, în discuția cu jurnalistul britanic, Karas a negat orice legătură cu SBU. În același timp, publicația amintește că organizația lui Karas primește bani de la Ministerul Veteranilor și de la Ministerul Tineretului și Sportului. Harper’s notează că șeful S14 critică ”Azov” și susține că Batalionul se află în serviciul ministrului de Interne, Arsen Avakov.

Runele SS și svastica de la ”Azov”

Jurnalistul a vizitat una dintre bazele de antrenament ale ”Corpului Național” din Kiev – cea de pe strada Șevcenko, la doi pași de Maidan. Este așa-numita ”Kazacii dom” (Casa cazacilor – n.r.), confiscată de naționaliști încă de pe vremea ”Euromaidanului” (decembrie 2013 – februarie 2014 – n.r.), iar acum, este închiriat de la Ministerul Apărării; anterior, aici a fost o clădire pentru militari. Tot aici sunt amenajate o sală de sport pentru recruți, birouri, săli de curs și un club de cinema. Peste tot, broșuri – în special pentru taberele pentru copii ale Batalionului ”Azov”, finanțate din bani proveniți de la Ministerul Culturii. Cu alte cuvinte, statul finanțează toate ”aripile” spectrului de ultra-dreapta.

Autorul articolului a stat de vorbă și cu Igor Mihailenko, mâna dreaptă a lui Bilețki, care a condus ”Detașamentele Naționale” și coordonează una dintre noile organizații ale ”Corpului Național” – ”Centuria”. Jurnalistul arată că mulți dintre membrii ”Azov” poartă tatuaje neonaziste. «Logotipul oficial al ”Azov” combină runa diviziei SS ”Reich” și simbolul Soarelui Negru, folosit, pentru prima dată, de comandantul SS Heinrich Himmler la Castelul Wewelsburg, din Germania», amintește Harper’s Magazine.

”Multe dintre simbolurile naționalismului ucrainean și ale luptei pentru independență împotriva Uniunii Sovietice sunt indisolubil legate cu cei care au colaborat cu forțele naziste care au invadat URSS-ul împotriva lui Stalin”, scrie Aris Russinos. Și susține că pentru ”Azov” este caracteristică aceeași ambiguitate.

«Chiar dacă, formal, ”Azov” nu susține național-socialismul, membrii organizației își tatuează, după cum se știe, simboluri naziste și arborează steaguri cu svastica la fortificațiile lor din estul țării. Este fie o simplă demonstrație de loialitate ideologică, fie o tentativă de a-și tachina inamicii ruși. Sau și una, și alta», consideră jurnalistul.

Mihailenko i-a relatat că gruparea pe care o conduce nu are un anume tip de activitate, dar ajută voluntar poliția. Publicația prezintă și un punct de vedere opus. ”Grupările ce apără drepturile omului afirmă că prezența publică a ”Detașamentelor Naționale” are menirea specială de a împiedica protestele liberale și de a intimida societatea civilă”, se spune în articol.

Dar mult mai interesant arată interiorul din sediul Batalionului ”Azov”. ”Pe pereți atârnă afișe cu fotografiile eroilor intelectuali ai fascismului ezoteric și ai revoluției conservatoare din Germania dintre cele două războaie mondiale: Yukio Mishima (este o inexactitate: Mishima este un cunoscut scriitor japonez de dreapta, care și-a început cariera literară după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – n.r.), Karl Schmitt, Ernst Junger, Oswald Spengler, Julius Evola”, enumeră autorul articolului din revista americană, adăugând că lecțiile sunt susținute în ”Dom kozaka”, de către ideologi de dreapta din întreaga lume.

Reprezentantul ”Azov”-ului în mișcarea internațională de dreaptă, Elena Semeniaka, s-a numărat, la rândul ei, printre interlocutorii jurnalistului britanic. Russinos amintește, printre altele, de o fotografie a Elenei, cu svastică și cu salut nazist. ”Vorbind despre Centrul Mejdumorie (spațiu între cele două mări – n.r.) al Uniunii politice a conservatorilor din țările Europei Centrale, Semeniak a schițat viziunea Ucrainei, arătând că scopul este acela de a-și apăra suveranitatea și valorile etnoculturale în condițiile unei influențe tot mai mari a unor superputeri, precum Rusia și Occidentul în plină ascensiune și a dezvoltării tendințelor agresive ale globalizării”, redă esența acelei ”lecții” jurnalistul britanic.

El explică faptul că asemenea grupări de ultra-dreapta există în diferite țări ale Europei occidentale, dar nicăieri ele nu sunt susținute de formațiuni armate și de stat. El amintește, totodată, că forțele de dreapta din Uniunea Europeană susțin Rusia lui Vladimir Putin, motiv pentru care ”Azov” nu poate găsi un limbaj comun cu ele. Prin urmare, ”Azov” este influent doar în Ucraina, unde se bucură de sprijinul statului. Pe de altă parte, Semeniak nu este de acord cu ideea că această mișcare este revoluționară. Dar avertizează că revoluția nu va putea fi evitată ”dacă președintele țării, Vladimir Zelenski, va deveni o marionetă a Kremlinului”.

Jihadiștii” din Ujgorod

Etapa finală a studiului privind Ucraina de ultra-dreapta este Ujgorod (Transcarpatia – n.r.), unde se află baza organizației ”Karpatskaia seci” (o analogie cu organizația cazacilor-zaporojeni – n.r.). ”Când am ajuns, zidurile prăbușite și estacadele orașului erau acoperite cu imaginile graffiti ale puștilor de asalt Kalașnikov, ale crucilor celtice și ale emblemelor naționalismului alb. Și cu inscripții ”Karpatska Sich Heil Hitler!”, descrie jurnalistul ceea ce a văzut în oraș.

Propaganda pe care organizația o promovează pe internet i-a amintit ziaristului britanic de reclama de recrutări a jihadiștilor pentru războiul din Siria. ”Oameni cu măști de schi pe chip promit să învețe cum se folosește o armă de asalt în munți. Acest lucru amintește, mai degrabă, de pozele din nordul Siriei, controlată de jihadiști, decât de ceva din Europa”.

«La Ujgorod, ”Karpatskaia Seci” tocmai ce a încheiat o conferință pentru organizații de extremă-dreaptă din întreaga Europă Centrală și de Est, ce și-a desfășurat lucrările într-un castel medieval, situat pe un deal stâncos cu vedere spre oraș. Acum, grupările se pregăteau să mărșăluiască pe străzile orașului. Și-au trimis reprezentanții grupărilor neonaziste și fasciste din Polonia, Serbia, Ungaria, Finlanda, Rusia, iar steagurile lor sunt decorate cu vulturi și săbii încrucișate.

Activiști cu măști pe față poartă un afiș pe care se poate citi: ”Europa pentru noi sau pentru nimeni”. «Urmăream ceea ce se întâmplă din parcarea unui hotel murdar, situat în piața centrală a orașului, împreună cu câțiva polițiști și reprezentanții locali ai Batalionului ”Azov”», scrie Russinos. Întrebați dacă nu se tem de antifasciști, activiștii locali i-au răspuns că ”nu e nimeni de partea cealaltă” și ”nu e nimeni care să se opună”.

”Aici, în regiunea Carpaților, avem multe probleme cu ungurii, cu țiganii, cu studenți din India și Pakistan”, au declarat naționaliștii, adăugând că, regulat, au loc lupte cu cuțitul cu respectivele grupuri etnice.

Mihail Didîci, un membru local al Batalionului ”Azov”, a stat de vorbă cu jurnalistul și i-a explicat de ce în Europa de Vest asemenea organizații nu au forță. ”Mișcările din Europa și-au stopat evoluția, pentru că acolo sunt catalogate ca fiind aproape teroriste”. În Ucraina însă, spune Didîci, autoritățile se tem de ultra-dreapta, pentru că își amintesc ce au făcut în Maidan, în 2014.

Mitingul din Ujgorod s-a terminat brusc, pentru Russinos: de el s-au apropiat doi tineri masivi și i-au spus să se care. Jurnalistul a revenit la Kiev cu primul tren.

 

 

 

 

owner

Recent Posts

Pușkov: Răspuns tăios la declarația premierului danez privind „liniile roșii”

Șeful Comisiei pentru politica informațională și interacțiune cu mass-media a Consiliului Federației, senatorul Aleksei Pușkov,…

3 ore ago

Bortnikov: Legiunea internațională a armatei ucrainene numără 18.000 de oameni

Legiunea internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) este formată din cetățeni din peste 85…

6 ore ago

Masacrul de la Volînia: De ce se tem autoritățile de la Kiev

Autorităților ucrainene le este frică să dezgroape osemintele victimelor masacrului de la Volînia, deoarece se…

8 ore ago

Patriarhul Kirill a luat apărarea teoriei lui Darwin

Patriarhul Kirill a declarat că evoluția nu contrazice planul lui Dumnezeu și, de aceea, nu…

8 ore ago

Plângere împotriva lui Stoltenberg pentru implicare în pregătirea conflictului din Ucraina

În Belgia a fost depusă o plângere în instanță împotriva fostului secretar general al NATO,…

o zi ago

Mesajul soldaților ucraineni lăsat în interiorul minelor nearmate: „Iertați-ne, rușilor!”

Soldații ucraineni au lăsat mine nearmate, iar în unele dintre ele au pus în interior…

o zi ago

This website uses cookies.