Hot News
Dosarul Navalnîi. Încotro evoluează relațiile dintre Rusia și Germania
31/12
Pușkov: Kuleba este arma hibridă împotriva ucrainenilor
31/12

Putin a transmis urări de Sărbători mai multor lideri mondiali

La Mulți Ani!/ Foto: liveinternet.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin i-a felicitat cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou pe mai mulți șefi de stat și de guvern, inclusiv pe președinții Republicii Moldova, Chinei și Franței, alături de cancelarul Germaniei sau premierul Ungariei. Un rezumat al acestor urări a fost postat pe site-ul oficial al Kremlinului. Din lista țărilor ai căror liderii au primit felicitări de la Președintele rus lipsesc România, Polonia, Ucraina, țările baltice – adică acele țări care au promovat, în anul 2020, cu exces de zel, interesele americane și euroatlantice în spațiul european, care s-au ocupat de falsificarea istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, făcând declarații zgomotoase pe această temă și au stăruit în materie de rusofobie.

Spicuim din acest rezumat doar o serie de felicitări:

În mesajul adresat președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, Putin a arătat, printre altele, că dezvoltarea unor relații de prietenie între Rusia și Moldova, consolidarea unei colaborări reciproc avantajoase în diferite sfere de activitate ar răspunde intereselor, pe termen lung, ale ambelor state.

În telegrama trimisă premierului Ungariei, Viktor Orban, Vladimir Putin a arătat: ”Important este faptul că, în pofida greutăților legate de pandemia de coronavirus, relațiile ruso-ungare continuă să se dezvolte cu succes; se menține un dialog politic constructiv, se realizează valoroase proiecte comune în sfera energetică”. Șeful statului rus și-a exprimat speranța că, în anul care vine, Rusia și Ungaria vor continua să coopereze în toate problemele de actualitate de pe agenda bilaterală.

În mesajul adresat președintelui Republicii Serbia, Alexander Vucic, Putin a subliniat valoarea relațiilor parteneriatului strategic dintre cele două țări, ce permit unirea eforturilor pentru combaterea actualelor provocări și amenințări, inclusiv a pandemiei de coronavirus. A fost exprimată speranța că Rusia și Serbia vor continua o strânsă cooperare pe toate direcțiile cheie, că vor putea realiza cu succes acordurile și proiectele comune în vigoare.

Șeful statului i-a felicitat pe președinte Republicii Cehe, Milos Zeman, cu ocazia Crăciunului și pentru Anul Nou, exprimându-și încrederea că dezvoltarea relațiilor bilaterale, bazate pe principiile beneficiului și respectului reciproce, ar răspunde intereselor fundamentale ale popoarelor din Rusia și din Republica Cehă.

În felicitările sale adresate președintelui Republicii Croația, Zoran Milanovic, Președintele Rusiei a constatat că, pentru cele două țări, precum și pentru întreaga comunitate mondială, anul care se scurge a decurs sub semnul unor încercări serioase, legate în primul rând de pandemia de coronavirus. În acest sens, Vladimir Putin a subliniat în special importanța păstrării naturii constructive a relațiilor ruso-croate și și-a exprimat încrederea că dezvoltarea în continuare a dialogului politic bilateral, a legăturilor comerciale, economice și umanitare răspunde intereselor popoarelor din Rusia și Croația.

Adresându-se președintelui Republicii Slovenia, Borut Pahor, șeful statului rus a subliniat că relațiile ruso-slovene se bazează pe bunele tradiții de apropiere culturală și spirituală. Vladimir Putin și-a exprimat speranța că, în anul următor, Rusia și Slovenia vor putea asigura dezvoltarea constructivă a dialogului și a cooperării bilaterale în diverse domenii, ceea ce ar răspunde, fără îndoială, intereselor popoarelor celor două țări și ale întregii Europe.

Pe lângă urările de bine adresate Reginei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Elisabeta a II-a și premierului Boris Johnson, șeful statului rus a subliniat că dezvoltarea relațiilor ruso-britanice pe baza principiilor de egalitate, a respectului reciproc și ținând cont de interesele comune, ar contribui la rezolvarea multor probleme cheie ale lumii moderne, la consolidarea securității și stabilității în Europa, în special și în lume, în general.

Președintele Federației Ruse i-a felicitat cu ocazia Nașterii Domnului și a Anului Nou pe președintele Republicii Federale a Germaniei, Frank-Walter Steinmeier și pe cancelarul federal Angela Merkel. În mesaj se arată că relațiile ruso-germane au o însemnătate deosebită pentru ambele popoare și o mare importanță pentru stabilitatea și securitatea de pe continentul european. Președintele Rusiei și-a exprimat speranța că, în 2021, Rusia și Germania vor reuși să asigure dezvoltarea colaborării bilaterale în diferite sfere de activitate, dar și să coopereze pentru soluționarea problemelor de actualitate pe de agenda internațională.

Adresându-se președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella și președintelui Consiliului de Miniștri al țării, Giuseppe Conte, Vladimir Putin a subliniat că Rusia acordă o importanță deosebită relațiilor cu Italia. ”Anul care se pregătește să plece a fost deosebit de greu pentru țările noastre și pentru întreaga comunitate mondială. Important este că, în condițiile de agravare a numeroase provocări, dintre care una a fost pandemia de coronavirus, Rusia și Italia au continuat colaborarea strânsă în conformitate cu tradițiile de prietenie și ajutor reciproc, ce caracterizează relațiile bilaterale.

În telegrama de felicitare adresată Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, cu ocazia Anului Nou și a apropierii Sărbătorii Primăverii, Vladimir Putin a constatat că, în anul care trece, relațiile ruso-chineze de parteneriat atotcuprinzător și cooperare strategică au continuat să se dezvolte dinamic, au fost susținute contacte intense pe liniile guvernamentală, parlamentară, ministerială și departamentală. Șeful statului rus a subliniat startul reușit al amplului proiect ”Anii cooperării științifice, tehnice și inovatoare ruso-chineze”. În plus, după cum se subliniază în mesaj, în pofida dificultăților, generate de răspândirea infecției de coronavirus, s-a reușit păstrarea unui nivel ridicat al legăturilor comerciale și economice. Președintele Rusiei a arătat, de asemenea, că Moscova și Beijingul și-au coordonat strâns eforturile în rezolvarea problemelor cheie ale agendei regionale și globale, au acționat în comun în cadrul ONU și al organizațiilor ȘOS (Organizația de Cooperare de la Shanghai, n.r.) și BRICS. ”Sunt convins că anul care vine va fi marcat de noi realizări în munca noastră comună de dezvoltare a întregului spectru al relațiilor bilaterale, în spiritul Tratatului de bună vecinătate, prietenie și cooperare, de la a cărui semnare se împlinesc 20 de ani, eveniment ce va trebui curând sărbătorit”, a subliniat în mesajul său de felicitare Vladimir Putin.

Șeful statului rus l-a felicitat cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou și pe președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, arătând că anul care se apropie de final a fost unul dificil, cu numeroase încercări – de la atacuri teroriste, la pandemia de coronavirus. În aceste condiții, se subliniază în mesajul președintelui Rusiei, o mare însemnătate l-a avut dialogul direct și sincer, care a permis o analiză temeinică a multor probleme importante atât de natură bilaterală, cât și internațională. Vladimir Putin și-a exprimat speranța că Rusia și Franța vor continua să lucreze activ, împreună, în interesul dezvoltării relațiilor bilaterale, precum și al consolidării stabilității și securității pe continentul european.

Felicitându-l cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului și a Noului An pe Preasfinția Sa, Papa Francisc, Președintele rus a arătat că anul 2020 nu a fost unul simplu, dar că Rusia și Sfântul Scaun au continuat să poarte un dialog consistent, bazat pe apropierea pozițiilor în problemele cheie ale lumii moderne. Vladimir Putin și-a exprimat convingerea că, prin eforturi comune, Rusia și Vaticanul vor reușit să facă destule pentru apărarea valorilor umanitare și a principiilor morale în politica mondială, pentru întărirea păcii și stabilității pe planetă.

Președintele Federației Ruse a felicitat de Anul Nou un număr de șefi de organizații internaționale, inclusiv pe Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. În plus, Vladimir Putin a felicitat de Crăciun și Anul Nou mai mulți foști șefi de stat și de guvern străini, precum și personalități politice, în special Shinzo Abe, Silvio Berlusconi, George W. Bush, Robert Kocarian, Romano Prodi, Serge Sargsian, Nicolas Sarkozy, Francois Fillon, Tarju Halonen, regele Juan Carlos I și Gerhard Schroeder.

Anterior, le-am prezentat cititorilor noștri felicitările de Crăciun și de Anul Nou ale șefului statului rus, Vladimir Putin, adresate președintelui ales al SUA, Joe Biden și președintelui care depune mandatul la 20 ianuarie, Donald Trump.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2945774