Hot News
SUA s-au speriat că Rusia intră în elita mondială a constructorilor de avioane
30/12
Putin i-a scris lui Biden. Despre colaborarea cu Rusia
30/12

Igor Dodon: Vor să aprindă încă un fitil în coasta Rusiei

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon/ Foto: TASS

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit, într-un interviu acordat agenției TASS, despre situația creată în jurul forțelor ruse de menținere a păcii din Transnistria, dar și despre alte probleme.

Care ar fi motivul pentru care nu ați reușit să obțineți victoria în recentele alegeri prezidențiale?

Igor Dodon: – Cred că au fost mai mulți factori. Și pandemia, și seceta care ne afectează. Covidul a lovit toate țările, dar, pe lângă Covid, Moldova se confruntă și cu prima secetă din ultimii 70-80 de ani. S-au pierdut 60% din recolta de cereale. În plus, cred că și Occidentul a muncit mult. (…) Și mai cred că Occidentul îi va prezenta noului președinte, Maia Sandu, nota de plată politică. În ce va consta ea, vom vedea. Dar plata este obligatorie, o vor cere. Ceea ce, după părerea mea, este foarte periculos pentru Moldova. Pentru că, după toate probabilitățile, poziția Occidentului, în special cea a Statelor Unite, este de a provoca un nou conflict, cu scopul de a atrage Rusia. Am văzut primele declarații și acea declarație referitoare la Transnistria, împotriva forțelor ruse de menținere a păcii. La începutul lunii ianuarie, va fi vizita noului președinte al Moldovei la Kiev. Dacă acolo va exista o poziție unică legată de cum poate fi blocată Transnistria, cred că aceasta va fi nota de plată pe care va trebui să o plătească noul președinte al Moldovei.

Din fericire, noul președinte nu are guvernul său, nu are majoritate parlamentară. Și, chiar dacă ei intenționează, nu vor reuși, în această etapă, să destabilizeze situația, pentru că avem posibilitatea de a bloca astfel de tentative.

Înțeleg foarte bine și sunt conștient de faptul că acest lucru va fi foarte rău pentru Moldova, această încercare de a aprinde încă un fitil în jurul Rusiei. Dar acesta va fi principalul rol al noului președinte al Moldovei. Pentru Moldova, pentru cetățenii țării, este foarte rău. Poate, pentru unii dintre partenerii de peste Ocean pare interesant, dar nu văd la ce ar folosi o asemenea evoluție marilor țări europene – Franța, Germania și altele – și anume ca, la frontiere, să mocnească încă un punct fierbinte. Este cel mai periculos dintre scenarii. De ce am adus vorba despre acest scenariu. M-ați întrebat de ce rezultatul alegerilor a ieșit așa – aici nu a fost o simplă campanie electorală. Nu s-a pus doar problema dacă învinge sau pierde Dodon. Cred că a fost un joc geopolitic mult mai dur, un calcul geopolitic. Dacă privim și urmărim ce se întâmplă în jurul Rusiei, acum, înțelegem că alegerile din Republica Moldova au fost parte a unei strategii comune.

Anul care stă să plece a fost marcat de o serie de răsturnări de situații în spațiul post-sovietic. Considerați că, sub președintele Sandu, lucrurile în Moldova ar putea ”exploda”? Și care dintre părți se va încumeta la acțiuni radicale, chiar dacă există pârghii de descurajare?

Igor Dodon: – Cred că asemenea riscuri există. Minimalizarea riscurilor este posibilă, chiar reală, după părerea mea, grație poziției noastre. Datorită faptului că Maia Sandu nu deține controlul asupra Guvernului și a Parlamentului.

Dacă, Doamne-Ferește, ar avea acest control, atunci evenimentele s-ar derula cu mare repeziciune. Cunoaștem poziția partenerilor ucraineni, a vecinilor noștri, în problema Transnistriei: ei, de mult, vor un control mai dur pe segmentul transnistrean. (…) Ce se va întâmpla anul viitor? Până la alegerile parlamentare anticipate nu ar trebui să se producă vreo destabilizare. Pentru că, așa cum am mai spus, noul președinte nu are posibilitatea de a influența situația politică internă și nu va putea bloca, în vreun fel, Transnistria. Va face declarații, multe, pentru că i se vor dicta, de către cei care o coordonează din Occident. Este evident că au nevoie de o confruntare aici. Dar după alegerile parlamentare, în funcție de situație. În funcție de peisajul politic care se va crea. Vom face tot posibilul pentru a nu permite o astfel de destabilizare. În general, sunt adeptul dialogului. Cred că, după exemplul Moldovei, s-ar putea încerca formarea unei agende comune între Occident și Est. Este nevoie în mod real de așa ceva, mai ales în condițiile actuale. Este de la sine înțeles că, până la anticipate, nimeni nu se va așeza la masa tratativelor pentru o discuție serioasă pe această temă. Dar după rezultatele alegerilor anticipate, s-ar putea crea o situație unde socialiștii să dețină controlul asupra Guvernului împreună cu partidele de dreapta și va exista un echilibru, care va ajuta inclusiv la rezolvarea problemei transnistrene. Dar situația este dificilă ținând cont de ceea ce se întâmplă în regiunea noastră; este o confruntare geopolitică care abia începe.

Despre Transnistria. Credeți că există, totuși, șansa să se ajungă la retragerea forțelor ruse de menținere a păcii? Are vreuna dintre părți astfel de pârghii?

Igor Dodon: – Nu cred că este ceva real. Cei care susțin acest lucru peste tot – și în Occident, dar nu numai – înțeleg că este vorba, mai degrabă, despre declarații politice. Pentru că forțele de menținere a păcii de pe Nipru nu înseamnă doar forțe ruse; acolo sunt și forțe sub egida OSCE, care au un mandat internațional foarte clar, acolo sunt și ucraineni, și moldoveni, acolo este un format lărgit. Evident că baza o formează forțele ruse de menținere a păcii, care au asigurat pacea și liniștea de peste două decenii. Acum, situația nu este într-atât de calmă încât să se renunțe la acest mecanism, la acest instrument de descurajare. De aceea, nimeni nu va merge atât de departe. Se poate discuta în cadrul unei agende politice, a procesului de reglementare politică a crizei transnistrene. De altfel, cred că în acest cadru se poate ajunge la un compromis. Și nu chiar imediat, nu de urgență. Trebuie văzut cum vor funcționa lucrurile, cum va fi respectat acest echilibru de interese.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978762