”De regulă, țările care recurg la sancțiuni, cu un scop anume, nu urmează vreo procedură judiciară pentru a stabili dacă persoana sau organizația sancționate au săvârșit, de fapt, infracțiunile pentru care ele sunt pedepsite. Pe lângă încălcarea drepturilor omului prin aplicarea de sancțiuni, însăși decizia de instituire a sancțiunilor încalcă dreptul omului ”la o procedură judiciară corespunzătoare”, precum dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare și dreptul la prezumția de nevinovăție până când vina este dovedită”, a explicat Dovgan.
Potrivit expertului, sancțiunile împotriva Rusiei, cele legate de Navalnîi, ”introduse pe baza unei decizii executive a Guvernului, fără a respecta procedura judiciară corespunzătoare, încalcă prin însăși esența lor drepturile persoanelor împotriva cărora sunt îndreptate aceste sancțiuni”.
Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost spitalizat la Omsk, la 20 august, după ce i s-a făcut rău în avion. După examinare, medicii i-au pus diagnosticul de tulburare metabolică, provocată de o modificare bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Cauza nu este încă foarte clară, cert este, însă, că medicii din Omsk nu au identificat în sângele sau în urina pacientului urme de otravă. Dar, la câteva zile după ce Navalnîi a fost transferat, în condiții de restricții de circulație impuse de coronavirus, la o clinică din Berlin, autoritățile germane au anunțat că opozantul ar fi fost otrăvit cu o substanță din grupul de agenți toxici ”Noviciok”. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OZHO) a precizat, totodată, că substanța identificată este similară prin caracteristicile ei cu ”Noviciok”, dar nu se regăsește pe lista substanțelor chimice interzise.
În acest context, Kremlinul a declarat că Berlinul nu a informat Moscova în legătură cu demersurile lui, iar MAE Rus a subliniat că Rusia așteaptă din partea Germaniei răspuns la solicitarea oficială legată de situația creată.
Încă din ziua în care Navalnîi a fost spitalizat la Omsk, procuratura și poliția au demarat verificările necesare. Secretarul de presă al Președintelui rus, Dmitri Peskov, a arătat că, de facto, sunt în curs de derulare acțiuni de investigare a ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi dar că o anchetă va fi deschisă de jure dacă prezența substanțelor otrăvitoare va fi confirmată. El a spus că Rusia este gata să coopereze cu Europa în acest caz dar că, având în vedere că pe teritoriul rus nu au fost găsite substanțe otrăvitoare în organismul lui Navalnîi, Moscova are nevoie de informații detaliate din partea Parisului și a Berlinului.
Navalnîi a fost externat de la clinica berlineză Charite la 23 septembrie.
Autoritățile moldovenești pregătesc o operațiune militară în Transnistria, pentru care președintele republicii, Maia Sandu (în…
Fostul analist al CIA, Larry Johnson, a trimis conducerii ruse un avertisment, informează Rambler.ru. Într-un…
Forțele Armate ale Ucrainei au lansat, pe 21 decembrie, cu ajutorul dronelor un „atac cinic”…
Serviciul de presă al Sberbank a povestit ce scheme folosesc escrocii, de pe teritoriul Ucrainei,…
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
This website uses cookies.