Conform documentului, un președinte care și-a încheiat mandatul nu poate fi tras la răspundere penală sau administrativă, nu poate fi reținut, arestat, supus perchezițiilor, inclusiv cea corporală, nu poate fi interogat.
Potrivit noului act normativ, pentru ca un fost președinte să fie deposedat de imunitate, împotriva lui trebuie formulate acuzații de trădare sau de comiterea unei infracțiuni grave.
Acuzațiile de trădare sau de ”comiterea unei alte infracțiuni grave” trebuie prezentate în Duma de Stat, Curțile Supremă și cea Constituțională urmând să confirme respectarea procedurii de formulare a acuzațiilor.
Decizia de retragere a imunității se adoptă cu două treimi din numărul total de parlamentari ai ambelor camere ale Parlamentului (Duma de Stat și Consiliul Federației), la inițiativa a cel puțin o treime dintre parlamentari.
Rambler.ru menționează că, până acum, acuzațiile împotriva unui fost președinte al Rusiei trebuiau să fie formulate de Comitetul de Investigații al Rusiei – în cazul deschiderii unui dosar penal pentru săvârșirea unei infracțiuni grave în perioada exercitării prerogativelor prezidențiale.
În acest caz, Duma de Stat își dădea acordul pentru retragerea imunității, în urma analizei materialelor depuse de Comitetul de Investigații, după care, hotărârea trebuia luată de Consiliul Federației.
Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…
Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…
Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…
În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…
This website uses cookies.