Corneliu Vlad: Dezvoltare în condiții de pandemie
23/12Sondaj. Câți ruși vor să petreacă Anul Nou cu Putin și Jirinovski
23/12Flota de Nord a Rusiei – un nou district militar. Putin a semnat un decret important
Începând cu 1 ianuarie 2021, în Rusia va apărea un nou district militar. Vladimir Putin a semnat decretul ce conferă acest statut Flotei de Nord, una dintre cele mai eficiente formațiuni militare ale lumii, cu aviație proprie, submarine nucleare și care acum testează racheta hipersonică ”Țirkon”, relatează postul de televiziune ”Pervîi kanal”.
La colegiul Ministerului Apărării, Comandantul suprem a venit personal, pentru a face bilanțul unui an de construcție militară și să discute planuri pentru viitor. El a subliniat că progresul tehnic nu lasă șanse celor care îl ignoră. Totuși, securitatea Rusiei nu este garantată exclusiv de cele mai noi arme, pentru că militarii s-au implicat în lupta împotriva Covid-19, iar țara le este recunoscătoare pentru asta, a subliniat șeful statului.
Potrivit spuselor sale, în lupta împotriva COVID-19, militarii ruși au demonstrat cele mai bune dintre calitățile lor: pe tot teritoriul Rusiei, ei au ridicat rapid și bine treizeci de centre medicale și spitale pentru tratarea pacienților cu COVID-19 . «Știu că specialiștii, constructorii militari au lucrat ca în condiții de război, când misiunea dată trebuie dusă la îndeplinire cu orice preț și în pofida a tot și a toate. Nu au precupețit nici un efort, deseori au muncit ore suplimentare, pentru a-i ajuta pe oamenii ajunși în dificultate. Cum mereu se întâmplă în astfel de situații, asemenea exemple confirmă expresia noastră populară: ”Poporul și armata sunt un întreg”», a arătat Președintele.
Din păcate, a continuat el, coronavirusul nu a putut împiedica apariția unor noi conflicte și a unor noi tentative de a submina stabilitatea în lume. O situație despre care a vorbit Ministrul Apărării – ”Statele Unite au început redislocarea subunităților lor din Germania în Polonia și în țările baltice. Intensitatea operațiunilor de recunoaștere și a acțiunilor demonstrative ale avioanelor și navelor americane în apropierea frontierelor rusești a crescut cu 15%, comparativ cu anul anterior. Au devenit sistemice antrenamentele NATO, desfășurate concomitent, la granițele vestice, sudice și estice ale Rusiei”, a anunțat Serghei Șoigu.
Numai în lunile august-septembrie, au participat, la astfel de provocări, 55 de avioane de luptă, inclusiv bombardiere strategice și 12 nave purtătoare de arme de mare precizie. Dar chiar și în această situație complexă, a subliniat Președintele, toate misiunile încredințate au fost îndeplinite perfect de armata și flota ruse. ”Am în vedere serviciul de luptă, pregătirea militară, organizarea recrutărilor pentru serviciul militar și, desigur, principala misiune, esențială – reechiparea trupelor”, a precizat Vladimir Putin.
Președintele a dat și câteva cifre, din care reiese că armata rusă nu a trăit niciodată o modernizare atât de amplă și de rapidă. În perioada sovietică, numărul armelor moderne din dotarea forțelor cu caracter general atingea 54%, iar în cele strategice – 70%. În anii ‘00, aceste cifre au scăzut la 12% și, respectiv, la 35%. Acum, în decembrie 2020, s-a ajuns la 70% și 86%. «Prin urmare, armata noastră și, ceea ce este foarte important, ”triada nucleară” au atins un nivel ce permite în mod garantat să fie asigurată securitatea Rusiei. Aș dori, însă, să atrag atenția asupra unui aspect. Astăzi este, practic, imposibil să stai pe loc. Viteza schimbărilor din toate sferele de importanță critică pentru Forțele Armate este deosebit de mare. E chiar mai mult decât ”Formula 1”; viteza schimbărilor este cosmică. O secundă de pauză și imediat rămânem în urmă», a precizat președintele.
Potrivit spuselor sale, până în anul 2024, ponderea celor mai noi arme din dotarea forțelor cu caracter general va atinge deja 76%, iar în cazul forțelor nucleare, acest procent se va situa la 88%. În decursul acestui an, noile tipuri de arme au fost testate în cadrul a mii de exerciții. Militarii ruși continuă să aducă pace în Siria, iar acum o garantează și în Nagornîi Karabah. În schimb, devine tot mai greu să fie menținută stabilitatea în lume.
”Din păcate, continuă degradarea sistemului de control al armelor. Sub pretexte inventate, SUA s-au retras deja din tratatele ABM (apărarea antiaeriană, n.r.), INF (reducerea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, n.r.) și din Tratatul Cer Deschis. Nu există certitudine în ceea ce privește Tratatul START-3, a cărui valabilitate expiră în februarie 2021. Am declarat în repetate rânduri că suntem gata să prelungim aceste acord, dar nu am primit răspuns”, a anunțat Vladimir Putin.
Trebuie amintit că Rusia a propus Statelor Unite prelungirea pentru cinci ani a START-3, timpul astfel câștigat putând fi folosit pentru negocieri, dar Washingtonul continuă să tacă. Având în vedere că asigurarea securității militare a țării reprezintă o prioritate, Președintele a punctat câteva direcții fundamentale. Prima – menținerea unei pregătiri de luptă ridicate a forțelor nucleare. Dezvoltarea tuturor componentelor ”triadei nucleare”. A doua – la fel de importantă este consolidarea potențialului forțelor de descurajare non-nucleară și, în primul rând, a armelor de mare precizie.
”Nu intenționăm să fabricăm și să desfășurăm rachete cu rază medie și mai scurtă de acțiune în partea europeană a Rusiei, la fel cum nici în alte regiuni ale țării. Dar trebuie să fim pregătiți să reacționăm operativ la amplasarea, de către statele occidentale, a unor mijloace similare, în apropierea granițelor noastre. În caz de forță majoră, să putem efectua toate contra măsurile, în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat Președintele.
Al treilea obiectiv vizează reechiparea și pe mai departe a armatei și a flotei cu armament și tehnică modernă. Al patrulea – dezvoltarea unor noi forme și metode de acțiune a trupelor, ținând cont de apariția armelor ce funcționează pe noi principii fizice. Al cincilea – implementarea susținută a armelor și a tehnicii militare cu elemente de inteligență artificială.
”Inclusiv sisteme robotice, aparate de zbor fără pilot, sisteme automatizate de control. Asemenea arme amplifică de câteva ori potențialul unităților și formațiunilor și, dacă nu astăzi, în viitorul apropiat, cu siguranță vor decide, în mare măsură, rezultatul luptei”, a apreciat liderul de la Kremlin.
Imediat după ședință, Președintele a semnat un decret în virtutea căruia, începând cu 1 ianuarie 2021, Flota de Nord devine unitate strategică interspecifică a Forțelor Armate ale Rusiei. Adică, prin menirea ei, va echivala cu un district militar și va deveni a cincea formațiune de acest gen, alături de Districtele de Vest, Central, de Sud și de Est. În zona lui de responsabilitate intră zona rusă a Arcticii.
”Totul este important. Importantă este și dezvoltarea forțelor navale, importantă este și dezvoltarea aviației, a apărării antiaeriene, a trupelor terestre de coastă. O trăsătură esențială a Flotei de Nord îl constituie faptul că ea include una dintre componentele forțelor nucleare strategice ale țării și mă refer la submarinele-crucișătoare”, a menționat, la rândul său, comandantul Flotei de Nord, Aleksandr Moiseev.
Din adâncurile Mării Barents, submarinul ”Karelia” atacă ținta de antrenament cu racheta ”Sineva” – Flota de Nord a participat săptămâna trecută la exercițiile ”triadei nucleare” a Rusiei, sub comanda Președintelui. Din Marea Ohoțk, submarinul ”Vladimir Monomah” a atacat țintele stabilite cu patru rachete balistice ”Bulava”, în același timp. Iar fregata ”Admiral Gorșkov”, aflată în Marea Albă, a lansat cu succes racheta hipersonică ”Țirkon”. A fost pentru prima dată când această armă, dintre cele mai performante, fără analog în lume, a atacat o țintă terestră, relatează postul TV ”Pervîi canal”.