«Adusă de la Moscova la Belgrad, ”Flacăra Veșnică” nu este doar un simbol al recunoștinței față de eliberatorii ruși și sârbi ai Belgradului, în 1944, dar și un serios mesaj către viitor», a apreciat omul de știință. Acest lucru este valabil în special pentru Belgrad, unde se așteaptă reaprinderea altei ”Flăcări Veșnice”, aprinsă în 2000, în memoria victimelor represiunii NATO, dar care, după ”schimbările democratice” a fost stinsă în același an, iar monumentul profanat. Între aceste două ”Flăcări Veșnice”, dedicate soldaților eliberatori ruși și victimelor agresiunii NATO, se află nu doar paradigma istoriei sârbe, dar și paradigma prezentului și viitorului Serbiei. Tocmai de aceea, strălucirea ”Flăcării Veșnice” din Belgrad este un far ce poate și trebuie să lumineze calea spre viitor a poporului sârb. În caz contrar, sârbii ar putea fi din nou orbiți de focul care le-a cuprins altarele din Kosovo și Metohia și nu numai. Nu trebuie uitat că ”Flacăra Veșnică” este un prețios zălog al viitorului întregului popor sârb și reprezintă mai mult decât o simplă recunoștință față de cei în onoarea cărora a fost el transferat din Moscova”, a spus istoricul sârb.
RG menționează, în context, că ”Flacăra veșnică” a fost aprinsă la Belgrad în anul împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie din cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul acțiunii ”Pace și Consimțământ”. Apariția primei ”Flăcări Veșnice” în această țară demonstrează faptul că între Rusia și Serbia continuă tradițiile frăției de luptă, născute în timpul războiului împotriva fascismului, dar și angajamentul părților de a păstra adevărul istoric despre eroismul înaintașilor. Ea va servi drept un memento al rolului jucat de Armata Roșie în eliberarea Europei de nazism, pe fondul tentativelor tot mai frecvente de revizuire a momentelor cheie ale evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial.
În opinia președintelui Societății de Istorie a Rusiei, Serghei Narîșkin, actul simbol al transferării și aprinderii unei flame din ”Flacăra Veșnică” ”va marca frăția seculară dintre popoarele noastre, bazată pe o istorie comună, pe o credință unică și pe bogate tradiții culturale”. ”Poporul sârb a suferit pierderi grele în anii de război, ca urmare a politicii de genocid dusă de călăii lui Hitler. Este vorba despre sutele de mii de civili exterminați în mod deliberat de torționarii lui Hitler și de complicii lor din Ustașa (mișcare naționalistă, teroristă și separatistă croată înființată în 1929 de avocatul Ante Pavelić, n.r.). Misiunea eliberatoare a Armatei Roșii a fost salvarea națiunii sârbe. Sunt convins că păstrarea memoriei despre eroismul soldatului sovietic și al aliaților, al patrioților sârbi antifasciști este o datorie morală a celor două popoare, a celor două țări frățești”, a concluzionat el.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.