Hot News
Pușkov: SUA încep ”războiul de gheață” împotriva Rusiei
20/12
Un senator rus a comentat declarația lui Pompeo despre Rusia
20/12

Sancțiuni noi împotriva Ucrainei: Cine a intrat pe ”lista neagră” a Rusiei

Foto: olinewz.ru

Guvernul Rusiei a extins sancțiunile împotriva persoanelor fizice și a întreprinderilor ucrainene. Acum, sub restricții intră 849 de persoane. În noua versiune a pachetului pot fi întâlnite numele unor deputați ucraineni din partea partidului pro-prezidențial ”Slujitorul poporului”, precum și ale unor politicieni de seamă ai țării. În septembrie, pe listă a intrat fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, precizează Gazeta.ru.

Hotărârea Guvernului rus privind extinderea listei cetățenilor ucraineni ce intră sub incidența sancțiunilor rusești a fost publicat pe site-ul oficial al informațiilor juridice.

«Se introduc modificări în anexa nr. 1 la Hotărârea de Guvern nr. 1300, din 1 noiembrie 2018, cu privire la ”Măsurile de realizare a Decretului nr. 592 al președintelui Rusiei, din octombrie 2018”, ce va fi redactat conform anexei», se arată în document. Hotărârea a intrat în vigoare la 11 decembrie.

Inițial, în 2018, erau pe listă 322 de nume. Acum sunt 849. Au fost adăugate numele speakerului Radei Supreme, Dmitri Razumkov, ale prim adjunctului speakerului Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, ale șefului delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Elisaveta Iasko, precum și ale unor deputați din partea partidului pro-prezidențial ”Slujitorul poporului”.

Sancțiunile au fost introduse împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii octombrie 2018, după ce decretul corespunzător a fost semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Tot atunci, Guvernul a stabilit lista persoanelor fizice și juridice împotriva cărora au fost aplicate restricții economice speciale.

Pe teritoriul Rusiei, în special, sunt înghețate conturile, valorile mobiliare, proprietățile celor înscriși pe listă. În plus, ei intră sub interdicția de a scoate capital în afara Rusiei. Lista se actualizează regulat, astfel că, în septembrie, sub sancțiunile rusești a intrat fostul președinte, Petro Poroșenko.

Decizia de a institui sancțiuni a fost răspunsul în oglindă la acțiunile neprietenești ale Kievului. După referendumul din 2014, din Crimeea, în urma căruia Peninsula a reintrat în componența Rusiei, Ucraina a introdus sancțiuni împotriva Moscovei. În urmă cu cinci ani, Kievul a anulat zona de liber schimb din cadrul CSI și a instituit embargou pentru o serie de produse rusești.

De la 1 ianuarie 2016, Rusia a introdus, la rândul ei, un embargou pentru importul de mărfuri ucrainene. Mai mult, Guvernul a restricționat tranzitul pe teritoriul Rusiei – a fost răspunsul Moscovei la semnarea acordului de liber schimb între Ucraina și Uniunea Europeană.

În 2019, după ce Kievul a extins taxele vamale la importul de bunuri din Rusia, s-a interzis să fie livrate în Ucraina cărbune și produse petroliere. În plus, Moscova a mai interzis importul anumitor produse de inginerie mecanică, din industria ușoară, prelucrarea metalelor, hârtie, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Autoritățile ruse au subliniat în repetate rânduri că, în politica externă, vor continua să aplice principiul răspunsurilor în oglindă. În octombrie anul curent, la întâlnirea cu președintele Consiliului Politic al partidului ”Platforma de opoziție – Pentru viață”, Viktor Medvedciuk, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că suspendarea restricțiilor împotriva Ucrainei este posibilă. Dar Moscova nu poate exclude pe de listă țări care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei. ”Cu toate acestea, oricum, trebuie să ne pregătim pentru așa ceva, fiindcă sper că, la un moment dat, se va întâmpla”, a adăugat Putin.

Referindu-se la posibilitatea de ridicare a sancțiunilor împotriva mai multor întreprinderi ucrainene, Președintele rus a amintit că nu Moscova a fost prima care le-a impus. ”Mă doare sufletul că oameni din Ucraina, care au muncit în întreprinderi, care au lucrat pentru vânzarea acestor produse în Rusia, au ajuns într-o situație dificilă. Asta e cel mai important și acest lucru trebuie, desigur, remediat”, a subliniat el. Tot atunci, Putin i-a promis lui Medvedciuk că îi va cere premierului Mihail Mișustin să analizeze o asemenea posibilitate.

După aceea, Guvernul rus a anunțat că ar putea fi ridicate sancțiunile pentru trei fabrici ucrainene.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2941690