Cu regret trebuie să constatăm că, în această țară, încă nu există semne care să arate disponibilitatea autorităților de a rezolva grava situație creată în domeniul drepturilor omului. La mai bine de un an de la alegerile prezidențiale, în majoritatea chestiunilor cheie, inclusiv în sfera umanitară, politica noii puteri ucrainene nu s-a schimbat, practic și a rămas aceeași ca în mandatul precedentului președinte.
În țară continuă să fie încălcate, sistematic, drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Nu sunt respectate dreptul la libertate și inviolabilitatea persoanei. Se înregistrează numeroase cazuri de arestări ilegale, tortură, intimidare, comportament brutal, totul menit inclusiv să forțeze persoanele reținute să-și recunoască vinovăția.
Autoritățile de la Kiev continuă să-i persecute pe opozanții politici, jurnaliștii independenți și companiile media, precum și pe membrii incomozi ai organizațiilor civice. Deseori, la ”exercitarea de presiuni” asupra disidenților participă structuri radicale naționaliste, ce acționează cu aprobarea tacită a autorităților. În acest context, nu trebuie să surprindă nivelul ridicat al manifestărilor rasiale, xenofobe, antisemite, numeroasele acte de vandalism împotriva lăcașelor religioase și de cult.
Înscriindu-se pe calea ucrainizării forțate a țării, autoritățile adoptă, în mod consecvent, acte legislative ce încalcă drepturile minorităților naționale, în primul rând ale populației vorbitoare de limbă rusă și care nu corespund normelor Constituției și obligațiilor internaționale ale Kievului în domeniul apărării drepturilor omului. Acest lucru se remarcă în mod evident în sfera învățământului.
Autoritățile de la Kiev promovează o politică deliberată de falsificare a istoriei din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, prin justificarea și glorificarea criminalilor naziști și a complicilor lor ucraineni. Interpretările distorsionate ale evenimentelor istorice din acei ani, implantate printre generațiile în devenire și impunerea unor modele de colaboraționiști, în calitate de ”participanți la mișcarea de eliberare națională” și exemple de urmat, au menirea de a cultiva pe termen lung sentimente naționaliste la nivelul maselor largi populare.
Continuă să funcționeze restricțiile impuse de Kiev în privința drepturilor sociale și economice ale persoanelor strămutate în interiorul țării, ale refugiaților din zonele conflictului armat din sud-estul statului, precum și ale populației civile care a rămas în Donbass. Autoritățile ucrainene continuă să le limiteze drepturile, folosind drept justificare necesitatea de a lupta împotriva ”agresiunii ruse” și a separatismului.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.