Comentariul vine după ce împuternicitul cu afaceri al ambasadorului SUA în Germania, Robin Quinville, a declarat că proiectul ar avea menirea de a ”ocoli Ucraina și de a diviza Europa”. ”Ceva fantasmagoric!”, a apreciat Zaharova, amintind că, în 2014, cotidianul american The Washington Post a publicat un articol cu un titlu exact pe dos: ”Administrația Reagan a avertizat că livrările de gaze naturale prin Ucraina vor slăbi Occidentul”.
Autorul articolului afirma, printre altele, că, în 1981, consilierii șefului statului l-au îndemnat să se opună noului gazoduct ce pornește din regiunile bogate în petrol și gaze naturale ale Rusiei spre Europa. La acea dată, consilierii Pentagonului pentru Casa Albă au afirmat că strategia Statelor Unite își propune să restrângă pârghiile economice ale influenței sovietice asupra Occidentului.
Rezultă „un fel de dihotomie”, a apreciat Zaharova. Nu contează când și încotro se îndreaptă, nu contează acordurile ce-i conferă legitimitate; conducta rusească provoacă, de zeci de ani, una și aceeași reacție în SUA – agresiune politică și opoziție ilegală. Dacă vreți să fiți jucător responsabil în economia internațională, trebuie să jucați după reguli, a amintit Zaharova vorbele fostului Secretar de Stat al SUA, Condoleezza Rice, rostite în contextul gazelor rusești (The Washington Post, ianuarie 2006). ”Timpul le-a întors Statelor Unite propriul lor îndemn”, a concluzionat purtătoarea de cuvânt al MAE.
Ambele Camere ale Congresului SUA au convenit, recent, proiectul de buget al Apărării pentru anul financiar 2021, ce prevede extinderea sancțiunilor împotriva ”Nord Stream-2” și a gazoductului ”Turkish Stream”. Aceste sancțiuni amenință companiile europene implicate în realizarea gazoductului și contravin dreptului internațional, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano. Documentul a fost criticat inclusiv de reprezentanții mediului de afaceri german, cel mai amenințat de astfel de măsuri restrictive. În Rusia, noile sancțiuni împotriva gazoductului ”Nord Stream-2” sunt considerate o manifestare de concurență neloială, după cum a declarat secretarul de presă al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.
Capacitatea celor două linii ale ”Nord Stream-2” va fi de 55 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Conducta traversează Marea Baltică, din Rusia până în Germania. Până în prezent, au fost realizați peste 2300 kilometri din conducta cu o lungime totală de 2460 kilometri.
Regimul de la Kiev nu s-a gândit nici un minut măcar că pune în pericol…
În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…
În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…
Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…
Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…
This website uses cookies.