Ca atare, nici nu a reușit să-și intre în atribuții, că pro-occidentala Maia Sandu a fost privată de o parte din puteri. Spre exemplu, din sfera ei de influență a fost eliminat Serviciul de Informații și Securitate (SIB).
Răzvrătire împotriva Maiei și a ”sorosiștilor”
Împotriva Maiei Sandu s-a ridicat majoritatea parlamentară din Partidul Socialiștilor (PSRM), al cărui lider și fost președinte al țării, Igor Dodon, a pierdut alegerile în fața lui Sandu, și Partidul Șor (formațiune fondată de Ilan Șor, soțul cântăreței Jasmin), precum și o serie de deputați independenți. Dintr-o mișcare, ei au adoptat noile legi, care, în Ucraina, ar fi fost calificate drept ”trădare”.
Aceste legi au conferit limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică, au readus în transmisiunile televiziunii moldovenești posturile rusești și au redus conținutul moldovenesc al posturilor naționale de televiziune, au restabilit obligativitatea dublării în limba rusă a instrucțiunile înscrise pe ambalajele de medicamente.
Mai mult, aceste legi au readus în proprietatea statului terenul unde se intenționa să fie ridicată noua ambasadă a Statelor Unite. Șor va construi aici un Palat al sporturilor și Parcul de distracții MoldovaLand (ceea ce unii experți au apreciat drept o provocare deschisă lansată Occidentului și ”sorosiștilor” care o susțin pe Sandu).
În plus, au fost extinse drepturile Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, unde este foarte puternică influența Turciei și a Rusiei (acum, statutul ei poate fi modificat doar cu acordul celor două state). Urmează proiectul de lege privind excluderea din instituțiile publice a funcționarilor numiți în timpul guvernării oligarhului fugar Vlad Plahotniuk.
O parte dintre aceste proiecte de lege au fost adoptate în totalitatea lor, altele au trecut doar de prima lectură.
Sandu, al cărei mandat începe la 24 decembrie, îl acuză pe Dodon de uzurparea puterii, amenință cu un Maidan și scoate deja oameni în stradă. ”Majoritatea aflată la guvernare PSRM-”Șor” vrea să taie acele prerogative care mi-ar fi permis să încep să fac ordine în țară. Astfel, ei vor să anuleze rezultatul alegerilor. Vă îndemn să ieșiți și să vă apărați votul”, a lansat Sandu.
Este adevărat, mitingurile sunt puțin numeroase, iar Parlamentul este apărat de un cordon al forțelor de ordine.
În opinia lui Sandu, dacă SIB trece din subordinea președintelui în subordinea Parlamentului, șeful statului nu va dispune de pârghiile necesare pentru a investiga actele de corupție. În subordinea președintelui, Serviciul a trecut anul trecut, dar după alegerile pierdute, deputații socialiști au decis să revină la vechea variantă.
Uniunea Europeană și-a exprimat deja revolta față de legile adoptate, declarând că au fost votate cu încălcarea regulamentului (ceea ce parlamentarii neagă). Este evidentă îngrijorarea Occidentului, pentru că Sandu pare să scape puterea din mână. E adevărat, ea are un plan ”B”, și anume alegeri parlamentare anticipate.
Marea bătălie este pentru Parlament
Sandu a vorbit și înainte despre necesitatea alegerilor anticipate (în mod normal, ele ar trebui să se desfășoare peste trei ani). Acum, Sandu reia cu și mai multă insistență această cerere.
Interesant este că nici tabăra adversă nu este împotriva alegerilor anticipate. Oricum, la nivel declarativ. Dacă de la vorbe se va ajunge și la fapte, deocamdată nu este clar. Ținând cont de faptul că Dodon a reușit, în sfârșit, să formeze o coaliție în Parlament. Chiar dacă nu fără greutate.
Partidul lui Șor, alături de care votează acum socialiștii lui Dodon, deține 8 din totalul de 101 de deputați. Liderul partidului, Ilan Șor, a fugit în străinătate, după scandaloasa ”poveste a miliardarului de dolari”, când din trei dintre băncile controlate de omul de afaceri a fost retras, în urmă cu șase ani, 1 miliard de dolari.
”Până acum, Dodon nu a vrut să se unească cu partidul lui Șor din cauza toxicității lui; acum, însă, pentru a reduce din puterea lui Sandu, el nu are altă opțiune, iar Șor s-a dovedit deținătorul ”acțiunii de aur” după fuziunea cu grupul parlamentar Pentru Moldova, format de traseiștii din Partidul Democrat al lui Plahotniuk și, apoi, și din Pro România. În spatele Pro României se află tot Plahotniuk. El încearcă acum să-i readucă pe fugari în proiectele lui, pentru ca ”acțiunea de aur” să fie la el. Cu ea ar putea negocia atât cu Dodon, cât și cu Sandu”, au declarat surse din cercurile politice moldovenești.
Este posibil ca, din cauza complexității situației care s-a creat în Parlament, atât Dodon, cât și Sandu, să ajungă independent la concluzia că trebuie să meargă la alegeri anticipate. De altfel, ambele părți au început deja pregătirile de PR.
Astfel, experții moldoveni consideră mai degrabă drept o declarație electorală apelurile lui Sandu de evacuare a forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria.
”A început, practic, campania electorală pentru parlamentare. Pentru Sandu, important este să obțină influență asupra Parlamentului, iar declarațiile ei sunt destinate electoratului pro-occidental și diasporei. În realitate, ei nu-i convine readucerea în Moldova a Transnistriei, cu cei aproape 350.000 de alegători care, în marea lor majoritate, sunt împotriva ei. Mai ales dacă ținem cont de faptul că Dodon a pierdut la o diferență de 250.000 de voturi. Pe de altă parte, tema transnistreană i-ar putea lua lui Sandu acea parte a electoratului pro-rus oscilant, care a votat în favoarea ei”, a explicat politologul moldovean Dumitru Bunescu.
Rușii și străinii au efectuat un număr record de deplasări turistice prin Federația Rusă: 80…
Ministerul rus al Apărării a anunțat pierderile înregistrate de armata Ucrainei din momentul invadării Regiunii…
Ideile lui Trump privind achiziționarea de teritorii exprimă un gând pe înțelesul tuturor: suveranitatea statului…
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
PulsMedia: Explozibilul găsit pe aeroportul din Chișinău a fost trimis din Ucraina Angajații Serviciului vamal…
This website uses cookies.