Categories: MilitarRusia si lumea

Declarația Consiliului de Securitate Colectivă a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă. Adoptată la finalizarea sesiunii Consiliului ODKB din 2 decembrie 2020. Text integral

Membrii Consiliului de Securitate Colectivă al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), după sesiunea Consiliului de Securitate Colectivă din 2 decembrie 2020, declară următoarele:

De-a lungul anilor de existență, ODKB a ocupat un loc demn în rândul organizațiilor internaționale și regionale prestigioase, a devenit un factor eficient în menținerea stabilității regionale și a dezvoltării sustenabile. Organizația este o structură multifuncțională și eficientă pentru asigurarea cuprinzătoare a securității colective și corespunde pe deplin obiectivelor consolidării păcii, securității internaționale și regionale pe baza normelor și principiilor universal recunoscute ale dreptului internațional.

Statele membre își confirmă hotărârea de a pune în aplicare în mod consecvent dispozițiile Tratatului de Securitate Colectivă, Carta Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, documentele și deciziile fundamentale ale Consiliului de securitate colectivă, care au definit direcțiile cheie pentru dezvoltarea organizației, inclusiv Strategia de securitate colectivă a ODKB pentru perioada cuprinsă până în 2025.

În anul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, statele membre constată cu îngrijorare degradarea mecanismelor de securitate din lume, escaladarea continuă a tensiunii, inclusiv în spațiul eurasiatic.

ODKB își va spori participarea la eforturile globale de asigurare a păcii și securității, susținând în mod constant soluționarea conflictelor internaționale și regionale, în primul rând a celor armate, exclusiv prin mijloace politice și diplomatice pașnice în cadrul formatelor de negocieri recunoscute la nivel internațional, bazate pe principii și norme universal recunoscute ale dreptului internațional, fără abordare selectivă. În acest scop, statele membre vor continua practica organizării de consultări comune pentru a-și coordona pozițiile de politică externă asupra problemelor de securitate internaționale și regionale.

Având în vedere natura globală a pandemiei Covid-19 și riscurile de noi epidemii, pentru a consolida bunăstarea sanitară și epidemiologică a populației, statele membre ale ODKB intenționează să continue schimbul de experiență în prevenirea și combaterea bolilor infecțioase, formarea specialiștilor și îmbunătățirea sistemului de monitorizare și răspuns la situații de urgență.

Statele membre ale ODKB salută sprijinul reciproc, acordarea reciprocă de ajutor umanitar și asistență în luptă cu Covid-19.

Statele membre ale ODKB subliniază rolul de coordonare al Organizației Mondiale a Sănătății în prevenirea amenințărilor de natură sanitară și epidemiologică și susțin creșterea potențialului acesteia.

Reafirmă solidaritatea și sprijinul pentru apelul Secretarului General al ONU pentru o încetare imediată și globală a focului în toate colțurile lumii, în legătură cu răspândirea noului tip de infecție cu coronavirus.

ODKB va continua linia privind aprofundarea cooperării cu Organizația Națiunilor Unite și agențiile sale specializate în domenii de interes reciproc, inclusiv implicarea practică a forțelor colective pacificatoare ale ODKB,  în operațiunile ONU de menținere a păcii.

Statele membre sprijină adoptarea rezoluției celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, “Cooperarea dintre ONU și ODKB”.

Statele membre apreciază foarte mult rezultatele reuniunii Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc la New York sub președinția rusă, pe tema: “Contribuția ODKB, CSI și SCO (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai – n.r.) la lupta împotriva amenințărilor teroriste”, precum și desfășurarea la Viena, sub președinția Republicii Tadjikistan, a sesiunii plenare a Forumului pentru cooperare în domeniul securității al OSCE, “Dialog pe probleme de securitate cu privire la rolul ODKB în combaterea provocărilor de securitate din regiune”.

Statele membre, condamnând puternic terorismul în toate formele și manifestările sale, își propun să continue să întărească eforturile colective în lupta împotriva terorismului cu rolul central de coordonare al ONU, prin implementarea integrală a rezoluțiilor corespunzătoare ale Consiliului ei de Securitate și a Strategiei globale de combatere a terorismului, pe baza Planului de acțiune colectivă al statelor membre ODKB, adoptat la 28 noiembrie 2019 la Bishkek, pentru punerea în aplicare a Strategiei globale de combatere a terorismului a ONU pentru 2019-2021, susțin în continuare eforturile care vizează finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor asupra Convenției atotcuprinzătoare, pentru combaterea terorismului internațional.

Subliniază importanța și relevanța Codului de conduită, inițiat de Republica Kazahstan, pentru realizarea unei lumi libere de terorism, menită să consolideze cooperarea internațională și arhitectura ONU antiteroristă. Concomitent, statele membre vor intensifica eforturile menite să respingă amenințările terorismului internațional, inclusiv cele legate de finanțarea, instruirea și dotarea luptătorilor teroriști străini pentru a fi folosiți ca mercenari în conflictele armate și de întoarcerea lor din zonele de conflict în țările de origine.

Statele membre își exprimă disponibilitatea de a intensifica pașii comuni pentru combaterea terorismului internațional, neutralizarea bazei sale de resurse, contracararea recrutării și participării cetățenilor la activități teroriste și remarcă eficiența ridicată a primelor acțiuni operaționale și preventive din 2019, în spațiul ODKB, sub denumirea “Mercenar”.

În legătură cu evoluția situației din Orientul Mijlociu, statele membre constată o amenințare din partea luptătorilor teroriști străini, care se  întorc în țările lor de origine. Statele membre vor lucra pentru a îmbunătăți mecanismele de schimb de informații cu privire la această categorie de persoane și mișcările acestora și vor continua cooperarea pe linia organelor competente.

Pentru a monitoriza situația și a identifica în timp util amenințările la adresa securității colective, statele membre iau în calcul posibilitatea creării unui Centru de informații și analize al ODKB.

Statele membre constată implementarea cu succes a Strategiei antidrog a ODKB pentru 2015-2020 și semnificația practică ridicată a documentului strategic adoptat pentru următorii cinci ani în stoparea contrabandei cu droguri afgane în zona de responsabilitate a Organizației și combaterea grupurilor organizate de traficarea de droguri.

Statele membre ale ODKB implementează Lista măsurilor suplimentare pentru reducerea tensiunilor în zona de frontieră tadjik-afgană.

Statele membre, pe baza Acordului de cooperare în domeniul securității informațiilor, care a intrat în vigoare în 2019, vor intensifica interacțiunea practică pentru a contracara împreună amenințările și provocările din spațiul informațional, inclusiv în cadrul operațiunii ”PROXY”.

Luând în considerare natura transfrontalieră a riscurilor și amenințărilor în domeniul securității biologice, este în creștere cererea pentru intensificare unor acțiuni comune pentru prevenirea acestora.

Statele membre, ținând seama de evoluția situației politico-militare, vor continua să îmbunătățească potențialul forțelor și a mijloacelor sistemului de securitate colectivă, să sporească starea de pregătire a trupelor (Forțelor colective) ODKB de a rezolva sarcinile, în scopul propus, pe baza Planului pentru dezvoltarea cooperării militare a statelor membre ODKB pentru anii 2021-2025 și a deciziilor Consiliului de securitate colectivă. În același timp, acestea subliniază relevanța utilizării experienței Federației Ruse în lupta împotriva grupurilor teroriste de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene.

Statele membre vor continua să efectueze exerciții comune regulate. În acest context, apreciază foarte mult eficiența exercițiilor comune desfășurate anual.

Statele membre ale ODKB intenționează să echipeze în continuare Forțele Colective de Răspuns Rapid ale ODKB cu arme moderne, cu tehnică și cu echipamente speciale, pentru a asigura pregătirea lor ridicată de luptă cu scopul de a contracara în mod eficient noile provocări și amenințări.

Statele membre confirmă că cooperarea militară în cadrul ODKB nu este îndreptată împotriva țărilor terțe și servește în interesul asigurării garantate a securității statelor membre ale Organizației și al stabilității în întregul spațiu eurasiatic.

Statele membre se pronunță pentru dezvoltarea unui sistem de reacție colectivă a Organizației la situații de urgență și confirmă disponibilitatea lor de a participa la eforturile comunității mondiale pentru a le preveni și elimina.

ODKB va continua cursul pentru dezvoltarea cooperării cu state nemembre și organizații internaționale care operează în sfera securității, inclusiv în cadrul acordării statutului de Observator pe lângă ODKB și de Partener al organizației, în conformitate cu Carta ODKB.

Statele membre vor continua să lucreze pentru a populariza și a spori gradul de informare privind activitățile Organizației. În acest sens, menționăm ”Zilele ODKB”, desfășurate în Federația Rusă în octombrie 2020.

Statele membre intenționează să contribuie ferm la dezvoltarea progresivă, în continuare, a Organizației, la creșterea nivelului de interacțiune în toate domeniile activității ODKB și apreciază foarte mult rezultatele președinției Federației Ruse în 2019-2020, care a contribuit la consolidarea cooperării constructive și fructuoase, la dezvoltarea relațiilor aliate dintre statele membre ale Organizației.

owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

2 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

3 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

4 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

4 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.