Kosaciov. Ce este ciudat în raportul experților NATO
03/12Nagornîi Karabah. Kremlinul salută intenția de a conferi limbii ruse un statut oficial
04/12Maia Sandu, lăsată de Parlament cu mai puține prerogative
În ședința de joi, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectură finală proiectul de lege privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui sub controlul Parlamentului, informează presa de la Moscova.
După cum a declarat vicespeakerul Parlamentului, Vlad Bătrâncea, în prima lectură, proiectul de lege a fost aprobat de majoritatea deputaților, iar pentru adoptare în a doua și ultima lectură au votat 51 de deputați.
Modificările adoptate de Parlament înseamnă că președintele țării este privat de dreptul de a desemna un candidat pentru funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate și nu va primi jurământul acestuia. Mai mult, de acum înainte, deputații și nu președintele vor desemna membrii colegiului acestei instituții. De asemenea, șeful statului nu va mai primi rapoarte privind securitatea națională, documentele fiind trimise direct Parlamentului.
În ajunul votului parlamentarilor, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat proiectul de lege privind scoaterea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului ca fiind ”un abuz antidemocratic” și a afirmat că a fost avansat de o persoană care ”a pierdut alegerile și încrederea poporului”.
Sandu a caracterizat acest proiect de lege drept ”o tentativă de a uzurpa puterea în stat”, cu scopul de a ține în captivitate politică o instituție necesară pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului. De asemenea, Sandu a amenințat cu proteste de stradă dacă îi vor fi reduse prerogativele.
Decizia a generat revolta reprezentanților opoziției, iar în sala Parlamentului au început îmbrâncelile. Dar deputații din opoziție nu pot anula decizia Parlamentului. La îndemnul lansat, în ajun, de Maia Sandu, joi, în centrul Chișinăului s-au adunat circa 700 de oameni. Spre seară, ei s-au retras.
Deputații au aprobat, totodată, în primă lectură, proiectele de lege privind statutul special al Găgăuziei. Pachetul de acte normative va fi trimis Comisiei juridice pentru evaluare.