Îmbătrânirea prematură a organismului reprezintă una dintre posibilele consecințe ale virusului SARS-CoV-2, chiar și în cazul unor forme ușoare ale bolii, a atras atenția Ancha Baranova, profesor la Școala de Biologie Sistemică a Universității ”George Mason”, din Statele Unite. ”Chiar și în cazul pacienților cu simptome ușoare, 70% dintre ei au prezentat patologii ale unor organe interne. Numai că principala patologie nu a fost de natură cardiacă, ci, în general, s-a observat steatoza hepatică (suferă ficatul) și degenerări grase ale țesutului pancreatic. De regulă, astfel de diagnostice apar la vârsta de 60 de ani, dar în grupa post-Covid, vârsta este de doar 40 de ani”, a relatat Baranova, citând rezultatele muncii de cercetare a unei echipe de medici care a monitorizat starea de sănătate a pacienților vindecați de Covid-19 în formă moderată și ușoară.
Baranova a explicat că noua infecția de coronavirus ”fură resursele și apropie bătrânețea”. În același timp, profesorul a subliniat necesitatea unor studii suplimentare și detaliate a acestor consecințe.
Pe de altă parte, directorul Institutului pentru Diabet al Centrului Național de Cercetări Medicale de Endocrinologie din Moscova, Maria Șestakova, a avertizat că boala Covid-19 poate provoca leziuni ale pancreasului și conduce la dezvoltarea diabetului. ”Receptori ai virusului SARS-CoV-2 au fost descoperiți în celulele beta ale pancreasului, ceea ce înseamnă cale deschisă pentru dezvoltarea diabetului de tip 1. Diabetul, ce se manifestă prin creșterea nivelului de zahăr în sânge, este o afecțiune periculoasă pentru că poate conduce la o evoluție severă a infecției cu coronavirus”, a declarat Șestakova.
Ea a adăugat că un mod de viață sedentar pe durata pandemiei poate provoca obezitate, care, la rândul ei, contribuie la o evoluție severă a bolii Covid-19. Șestakova a subliniat, totodată, că SARS-CoV-2 pătrunde ușor în organismul cu un nivel ridicat de zahăr în sânge, ceea ce poate provoca diabet chiar și după vindecarea de Covid-19.
În plus, infecția cu coronavirus este deseori însoțită de complicații ale sistemului cardiovascular, a avertizat, la rândul său, directorul Centrul Național de Cercetare Medicală Hematologică ”V.A.Almazov”, Evgheni Șliahto, președinte al Societății de Cardiologie din Rusia. Potrivit spuselor sale, cei care au făcut Covid-19 trebuie să se prezintă imediat la medic dacă manifestă dificultăți de respirație, episoade de sufocare, dacă li se umflă membrele inferioare sau simt nereguli în funcționarea inimii.
”Pacienții cu boli cardiovasculare constituie un grup deosebit de vulnerabil în contextul răspândirii noii infecții de coronavirus, deoarece prezintă un risc ridicat pentru o evoluție severă a bolii și pentru efecte nedorite ale Covid-19”, explică un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sănătății al Rusiei.
O echipă de cercetători britanici a avertizat în legătură cu pericolul pe care noul coronavirus îl prezintă pentru creier. Potrivit datelor lor, 62% dintre pacienții cu Covid-19, care au avut complicații de natură neurologică și psihiatrică, au prezentat leziuni ale sistemului vascular cerebral. În același timp, în 31% dintre situațiile analizate au fost acuzate stări de confuzie, dar și stări prelungite de inconștiență. Cea mai răspândită consecință neurologică a infecției este AVC-ul, precum și encefalita, adică inflamația țesutului cerebral. Astfel de simptome au fost prezente la diferite grupuri de vârstă, inclusiv la persoane tinere.
La rândul lor, medicii americani au atras atenția că inclusiv copiii suferă consecințe de pe urma infecției cu coronavirus – virusul le provoacă o serie de complicații care conduc la anevrismul vaselor coronare și la alte boli cardiace. Asemenea complicații pot apărea chiar și în cazul bolnavilor asimptomatici.
Sindromul inflamator multi-sistem al copiilor (MIS-C) este un proces inflamator ce afectează simultan mai multe sisteme ale corpului, antrenând o creștere considerabilă a temperaturii corporale (38,5°C și peste), tensiune arterială scăzută, deficit de oxigen și, în unele cazuri, insuficiență renală, ceea ce, prin manifestările lui clinice, îl apropie de sindromul Kawasaki.
Se pare că sindromul apare ca o complicație în cazul infectărilor cu SARS-CoV-2. Cele mai frecvente reacții semnalate sunt febra și hipotensiunea, dar și alte simptome mai rare, inclusiv dureri abdominale și de gât, tuse, confuzie, diaree, umflarea extremităților, greață, stare de vomă și dureri de cap. La o examinare medicală se pot constata, de asemenea, miocardita și pericardita, precum și leziuni ale arterelor coronare. Nu există încă date complete și demne de încredere privind natura acestui sindrom, factorii de risc și setul complet de eventuale simptome, pentru că boala nu a fost suficient studiată. În cazuri singulare, sindromul poate duce la decesul pacientului.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.