Hot News
NYT: În Nagornîi Karabah, Putin a folosit ”o nouă manevră abilă”
03/12
Putin: Liderii ODKB au adoptat o declarație privind formarea unei ordini mondiale corecte
03/12

Corneliu Vlad: Vaccinul anti-Covid între competiție și colaborare

Corneliu VLAD

Corneliu VLAD

Anul acesta, lumea va avea sub Pomul de Crăciun și vaccinul anti-Covid. Prima țară care a produs vaccinul și prima care a început vaccinarea pe scară largă a populației este Rusia. În mod simbolic, primul vaccin rusesc a  primit numele Sputnik V. “Peste două milioane de doze au fost déjà produse sau vor fi produse în următoarele zile” – a anunțat președintele Putin la începutul acestei săptămâni, când a cerut să se înceapă vaccinarea gratuită și benevolă a populației. Prioritate la vaccinare vor avea medicii și cadrele didactice. Un număr de 2 500 de militari au fost deja vaccinați și, așa cum a anunțat ministrul Apărării Serghei Soigu, se prevede vaccinarea a peste 400 000 de militari ai armatei ruse.

Mândrie a științei și tehnologiei Rusiei, care a inaugurat era explorării spațiale, premieră rusească în lupta planetară cu pandemia a declanșat cele mai diverse reacții internaționale, pe întreaga gamă dintre optimism (poate prematur) și scepticism sau chiar respingere categorică a performanței rusești. Cu timpul însă primul vaccin produs în Rusia, înregistrat la 11 august, urmat de un al doilea, EpiVacCorona, care va fi lansat la sfârșitul acestui an și altele care se pregătesc de lansare, câștigă treptat încrederea specialiștilor și autorităților din tot mai multe state, care se arată interesate în achiziționarea și chiar producerea lor, în colaborare cu specialiștii ruși. La sfârșitul lui noiembrie, Moscova anunța că există cereri pentru  peste 1,2 miliarde doze de vaccin Sputnik V în peste 50 de țări. În India vor fi produse peste 100 milioane doze de vaccin Sputnik V, iar producția vaccinului rusesc va începe și în Brazilia, China, Coreea de Sud. Și state europene, ca Franța și Germania  sunt interesate de vaccin, iar Ungaria intenționează  să-l achiziționeze chiar și fără  acordul UE, care întârzie  să-l dea. Vaccinul rusesc este astăzi testat în Belarus, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și alte țări, iar savanți și institute de renume  din Occident (Marea Britanie, Franța) subliniază eficiența acestui vaccin.

Bătălia cu coronavirusul este în plină desfășurare și se estimează că ea va dura. “În 2021 pandemia Covid-19 se va stinge, dar coronavirusul nu va dispărea”, declara la sfârșitul lunii noiembrie Rinat Maksiutov, directorul general al Centrului stiintific ”Vektor”.

Dincolo de obiectivele sale în domeniul sănătății și de ordin economic, cursa mondială a vaccinurilor are și o evidentă și covârșitoare miză geopolitică. Multe state încheie acorduri în ce privește cercetarea, producția, distribuția vaccinului. Se încheie alianțe, se pun în mișcare resorturile unor noi echilibre strategice. “Dominația lumii de mâine nu va putea face abstracție de competiția pentru cucerirea  piețelor de vaccin anti-Covid-19. Unele state pot lansa pe piață vaccinul, altele au o mare capacitate de producție. Rusia are capacitatea de a concepe vaccinul, iar India are o capacitate industrială remarcabilă – exemplifica politologul și cercetătorul științific francez Antoine Bandez. Și China va valorifica contextul pandemiei pentru a-și promova “diplomația ei sanitară” – adăuga el. În același timp, SUA au pierdut startul în competiția pentru vaccin și evoluțiile viitoare în materie rămân o necunoscută atâta timp cât situația politică de la Washington rămâne incertă.

Iar logica războiului rece și a confruntării își pune și ea o amprentă cu grave consecințe asupra omenirii aflată la grea încercare. “Trăim cu asta și o vedem pretutindeni în jurul nostru. Nu ne interesează vaccinul rusesc împotriva Covid-19, pentru că nu îl putem cumpăra, chiar dacă boala ne-ar ucide aproape pe toți și ar fi singurul vaccin din lume. Problema derivă din faptul că vaccinul acesta este, după cum am spus, rusesc, scrie ziaristul ceh Lubomir Man, într-un articol din publicația “Haló noviny”.

Un comentator al postului tv France Culture rezuma astfel marea înfruntare în lupta anti-Covid: “În sfârșit, lumină într-un tunel atât de negru! Prima bătălie câștigată  împotriva pandemiei care paralizează planeta: un virus, 60 de milioane de persoane afectate, circa 1,4 milioane persoane decedate, țări întregi în carantină și o criză economică de  o amploare necunoscută. Niciodată domeniul medical  nu a mobilizat într-o asemenea măsură  puterile industriale și statale.  Un nou război rece”. Unul în care Rusia  “a fost proclamată învingătoare de către Putin” – încheie comentatorul. Din păcate – și comentatorul omite să o spună –  o competiție și nu o necesară și firească, rațională, cooperare între state pentru binele general.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3003849