Hot News
Haló noviny (Cehia): Setea lui Hitler pentru bogățiile Rusiei nu a dispărut și suntem părtași la aceasta
02/12
Vaccin pentru Ucraina. Zelenski nu face nimic, Medvedciuk s-a înțeles cu Putin
02/12

”Integrarea integrărilor”, discutată la a 42-a ședință a Consiliului Miniștrilor de Externe ai CEMN

Adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Verșinin/ Foto: MAE al Rusiei

Zilele trecute s-a desfășurat, în regim de videoconferință, cea de-a 42-a reuniune a Consiliului Miniștrilor de Externe ai țărilor membre ale Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (CEMN). La ședință a participat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Verșinin, informează MAE Rus.

Pe parcursul întrunirii au fost trase principalele concluzii ale președinției României la CEMN, desfășurată în condiții de pandemie și care a asigurat activitatea neîntreruptă a Organizației cu scopul dezvoltării stabile, sociale și economice a regiunii Mării Negre.

A fost analizat un cerc larg de inițiative practice, inclusiv înființarea unei platforme unice a CEMN pe problematica legată de coronavirus, eforturile de dezvoltare a transportului, comerțului și a turismului. A fost convenit Documentul cadru propus de Rusia pentru dezvoltarea, în regiunea Mării Negre, a comerțului electronic. Partea rusă și-a exprimat disponibilitatea de a continua cooperarea strânsă cu partenerii din CEMN, inclusiv pe baza realizării inițiativei ”integrarea integrărilor”, intensificarea contactelor dintre CEMN și EAES (Uniunea Economică Eurasiatică, n.r.).

Serghei Verșinin: Ce a propus Rusia

Relatăm, mai jos, ideile principale pe care le-a expus la reuniune adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Verșinin:

”Economiile tuturor țărilor noastre au fost, într-un grad sau altul, afectate de pandemie, iar acum este extrem de urgent ca Organizația să depună eforturi comune pentru a depăși consecințele acesteia.

Multe dintre cele mai bune practici disponibile în BSEC sunt capabile să joace un rol util în acest sens. Astfel, s-a dovedit a fi util Mecanismul pentru dezvoltarea cooperării în domeniul proiectelor, creat pe baza unei contribuții ruse de 1 milion de dolari SUA. În cadrul acestui mecanism sunt desfășurate activitățile de proiecte ale organizației. Acesta se concentrează, în primul rând, pe lucrul cu întreprinderile mici și mijlocii, ceea ce este deosebit de important acum, în legătură cu pandemia, care a avut cel mai mare impact asupra activității IMM-urilor.

Printre proiectele promițătoare finanțate de Mecanism se numără crearea unei platforme regionale de comerț electronic, „Globalrustrade”. Aceasta corespunde pe deplin tendinței către transformarea digitală, care devine din ce în ce mai evidentă în lumea modernă și permite regiunii noastre să țină pasul cu ea. În acest context, salutăm finalizarea recentă a coordonării, de către experții țărilor OCEMN, cu privire la un proiect de cadru, rusesc, pentru cooperare în domeniul comerțului electronic.

Lucrările începute anul acesta în OCEMN privind crearea unei platforme unice a Organizației sunt menite să depășească consecințele pandemiei de coronavirus în domeniul turismului și al transporturilor – a așa-numitelor ”Protocoale de coronavirus”. Rusia este gata să contribuie la aducerea la BSEC a unor dezvoltări practice gata făcute în acest domeniu. De exemplu, Banca Eurasiatică de Dezvoltare, în care Rusia joacă unul dintre rolurile cheie, a lansat o inițiativă ”Călătoresc fără COVID-19 («COVID-19-free traveler»), menită să rezolve probleme similare în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Esența acesteia este crearea unei baze de date cu testele pentru coronavirus, efectuate în laboratoare certificate și recunoscute de statele participante. Implementarea unui astfel de proiect în cadrul OCEMN ar contribui la o facilitare semnificativă a traficului de pasageri și de mărfuri.

Astfel de practici în această sferă și în alte domenii sunt un argument serios în favoarea dezghețării activității de stabilire a interacțiunii cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA), semnarea unui memorandum cu care este îngreunată, în opinia noastră, în mod cu totul neîntemeiat. Mai mult, aflându-se la intersecția a două asociații semnificative de integrare – UE și UEEA, OCEMN ar putea folosi sinergia lor în beneficiul dezvoltării regiunii sale, îmbunătățind condițiile de viață ale cetățenilor țărilor noastre”, a spus reprezentantul Federației Ruse.

Țările membre ale CEMN au constatat că acest format de interacțiune regională și economică este încă solicitat și l-au salutat pe noul membru al Organizației – Macedonia de Nord, care a aderat la 9 octombrie anul curent.

Conform graficului de rotație, președinția CEMN pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 a fost preluată de Albania.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3006753