Nu contează foarte mult cine a devenit președintele Statelor Unite – Joe Biden sau alt membru al partidului său politic. În SUA vin la putere democrații. Ei reprezintă partea mult mai agresivă a politicii americane. Democrații au fost cei care, în ultimii ani, au declanșat războaie și tot ei sunt cei care apără expansionismul în politica externă, scrie publicația slovacă DennikN.
Iată de ce Ucraina nu are motive de bucurie după rezultatele alegerilor din Statele Unite. Sunt puține speranțe că va obține ceva beneficii din partea SUA, crede autorul articolului, Marek Danko.
În privința Ucrainei, politica americană va depinde în mare măsură de cum vor arăta relațiile dintre SUA și Rusia. Dacă se vor înrăutăți, teritoriul Ucrainei se va transforma, din nou, într-un district militar al confruntării dintre Rusia și Statele Unite, așa cum s-a întâmplat și în 2014.
Nu întâmplător, în 2014 circula un banc: SUA și Rusia sunt gata să lupte până la ultimul ucrainean. Acum, sub președintele Biden, acest banc ar putea reveni în actualitate, consideră jurnalistul slovac.
În plus, mulți cred că, de îndată ce Biden va veni la putere în SUA, Washingtonul va începe să acorde mai multă atenție Ucrainei. O gândire greșită. Pentru că Ucraina interesează SUA numai ca instrument de descurajare a Rusiei. Nimic mai mult.
Venirea lui Biden la putere va marca o nouă etapă în și mai seriosul război pentru Ucraina. Crimeea nici nu mai trebuie menționată.
Dacă Trump ar fi rămas președinte, nici acest lucru nu ar fi fost de bun augur pentru Ucraina. În principiu, în politica Statelor Unite față de Ucraina există numai două concepte: ”Ucraina ca district militar” și ”Ucraina ca instrument de obținere a obiectivelor propuse”.
Nu cred că influența lui Biden asupra politicii interne a Ucrainei îi va permite lui Poroșenko (Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, n.r.) să-și consolideze poziția în Ucraina, apreciază publicația slovacă.
Faptul că Biden a ajuns la putere nu înseamnă că Biden a devenit rege. El vine cu o echipă anume. Până în 2016, Biden a făcut parte din echipa lui Obama. Acum, în Statele Unite vine la putere o altă parte a democraților, mai cinică și mai de stânga. Iar din acest punct de vedere, Biden este ”un personaj pe nava amiral”. Doar atât. Adevărata politică va fi formulată de cu totul alți oameni și, după toate probabilitățile, Poroșenko nu va reuși să stabilească relații bune cu aceștia, în special cu Kamala Harris (viitorul vicepreședinte al SUA, n.r.).
Mai mult, având în vedere experiența negativă a lui Biden legată de Ucraina, el va încerca, probabil, să stea cât mai departe de ea.
Dar Biden nu este un simplu președinte, el este președinte în Statele Unite, o instituție, nu o persoană. Una este Biden – doar un cetățean al SUA și cu totul altceva este Biden – omul împuternicit cu prerogative prezidențiale. Poate că el simte o oarecare slăbiciune față de Ucraina, dar mâine vor veni la el Secretarul de Stat al SUA, consilierul pe probleme de securitate națională sau altcineva dintre oficialii influenți și îi vor spune: ”În interesul Statelor Unite, vom proceda astfel”. Pe ei nu-i va interesa poziția președintelui. Așa că, toate planurile lui Biden se vor spulbera. Pentru că, în realitate, statul va fi condus de o echipă de democrați și nu de un singur om, concluzionează DennikN.
Aleksei ANPILOGOV/ Vzgliad Unul dintre evenimentele politico-militare cheie ale anului 2024 a vizat schimbările efectuate…
Ministrul german de Externe, Annalena Bärbock, ar trebui să se gândească la statutul bazelor militare…
Germania și Japonia nu vor putea deveni membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU,…
NI: Statele Unite nu au cu ce să lupte împotriva submarinelor din clasa ”Yasen-M” Submarinele…
Potrivit agenției Bloomberg, în prima zi de tranzacționare a anului, pe 2 ianuarie, prețul gazelor…
Politologul american Gilbert Doctorow a declarat că, în cazul capitulării Ucrainei, șeful regimului de la…
This website uses cookies.