Hot News
Istoria Rusiei, cu pasiune: Cuvânt despre marele Suvorov
27/11
Rusia a depus cerere pentru aprobarea vaccinul ”Sputnik V” în Europa
27/11

Pentru Rusia, vaccinul autohton devine noul petrol

La Centrul ”N.Gamaleya” din Moscova unde a fost dezvoltat primul vaccin anti-Covid din lume ”Sputnik V”/ Foto: RIA Novosti

Știința farmaceutică rusă a reușit să rezolve rapid una dintre cele mai dificile misiuni – crearea mai multor variante de vaccinuri împotriva coronavirusului. S-ar fi crezut că, mai departe, totul este simplu: nu trebuie decât să pui la punct producția lor în masă, să asiguri necesarul intern și să câștigi din export. Dar pentru cererea colosală de vaccin, chiar și în interiorul țării, Rusia va avea nevoie de colaborare tehnică cu alte state, scrie, într-un amplu articol pe această temă, publicația ”Vzgliad”.

Rusia a intrat în rândul puținelor țări ale lumii care au fost în stare să dezvolte independent un vaccin împotriva Covid-19. Nu unul, ci trei vaccinuri, de la diferite institute de cercetare. Vaccinul vectorial ”Sputnik V” a fost primul înregistrat, în luna august, dezvoltat fiind de Centrul ”N. Gamaleia” din Moscova. În octombrie, Ministerul Sănătății a înregistrat al doilea vaccin – preparatul peptidic ”EpiVakKorona”, realizat de Centrul Științific ”Vektor” din Novosibirsk. În sfârșit, al treilea vaccin – un vaccin cu virus viu, de la Centrul ”Ciumakov” pentru Cercetarea și Dezvoltarea Produselor Imunobiologice din Moscova. Vaccinul se află acum în ultima etapă de testare, cea de-a treia.

Faptul că Rusia a reușit să-și creeze propriile vaccinuri împotriva infecției cu coronavirus, care a răsturnat lumea cu susul în jos, aruncând-o în abisul crizei economice, reprezintă în sine meritul uriaș al oamenilor de știință și specialiștilor ruși. Se părea că esențială este finalizarea testelor, după care, nu ar mai rămâne decât injectarea miraculosului remediu fiecărui om de pe planetă, pentru ca, apoi, să uităm pentru totdeauna de pandemie.

Dar vaccinul trebuie produs în cantități necesare – zeci și sute de milioane de doze. ”Producerea vaccinului autohton s-a lovit de provocări unice: trebuia ca, în cel mai scurt timp, să fie găsit colectivul de oameni de știință care să-și asume toate riscurile dezvoltării vaccinului și capacități tehnologice capabile să producă cantitatea necesară de doze. Dacă cercetătorii sunt în Rusia, cu a doua chestiune s-au ivit unele dificultăți”, spune docentul Catedrei de Statistică a Universității de Economie ”G. V. Plehanov”, Olga Lebedinskaia.

Practica a demonstrat că, deocamdată, Rusia nu este în stare să producă atâtea vaccinuri câte ar trebui. În Rusia trăiesc 146 milioane de oameni, iar pentru un rus este nevoie de două doze. În ceea ce privește durata de acțiune a vaccinului și cât de des trebuie administrat, este o chestiune care, pentru moment, rămâne în afara parantezelor. Deocamdată, au fost anunțate doar planurile de producție pentru vaccinul ”Sputnik V”. În noiembrie, vor fi produse 0,5 milioane de doze, în decembrie și ianuarie vor mai fi făcute câte 1,5 milioane, iar din februarie vor fi livrate câte 3 milioane de doze pe lună. Abia în aprilie se va ajunge la o capacitate lunară de 6 milioane de doze. Reiese că din noiembrie 2020 până la sfârșitul anului viitor vor fi lansate pe piață 63 milioane doze de vaccin.

Nu este suficient pentru vaccinarea tuturor rușilor, mai ales că trebuie administrate două doze. Ceea ce înseamnă că din 146 milioane de ruși vor fi injectați de două ori cu vaccinul ”Sputnik V” puțin peste 20% din populație.

Există, desigur, mari speranțe că celelalte două vaccinuri vor fi lansate curând în producția de masă. Vor dispune ele de capacități de producție mai mari decât la ”Sputnik V”? Oricum, dacă producătorii tuturor celor trei vaccinuri vor reuși să atingă volume de producție comparabile, se va ajunge la 80% din populația Rusiei, suficient pentru formarea imunității colective.

Deocamdată, însă, se promite că al doilea vaccin, ”EpiVakKorona” de la ”Vektor” va intra în circuitul civil până la sfârșitul acestui an, dar până în ianuarie vor fi produse doar 50.000 de doze. Încă nu este foarte clar dacă vor putea crește volumul de producție. Pentru al treilea produs, planurile de producție sunt și mai neclare.

Aparent, lucrurile sunt simple – se ia regulamentul de laborator de la dezvoltatorul care deține certificat de înregistrare, se merge pe o platformă industrială și se fac câte doze sunt necesare. Problema este că între tehnologiile de la laborator și cele industriale de producție distanța este mare. Iar trecerea de la o tehnologie la alta nu poate fi făcută, deocamdată, decât de câteva companii ce dispun de suficiente competențe științifice în complicatul domeniu al biotehnologiei translaționale.

«Într-adevăr, nu sunt suficienți bioreactori cu formula și dozarea corecte. Adică, acum există ”rețeta convențională” a vaccinului. Toți producătorii anunțați – ”Binnofarm”, ”R-Farm”, ”Ghenerium” cumpără activ bioreactori, dar problema organizării producției rămâne încă deschisă», spune Olga Lebedinskaia.

Potrivit spuselor sale, producția de vaccinuri diferă în funcție de echipamente și, cu cât sunt mai multe vaccinuri, cu atât sunt mai multe opțiuni de producție. ”De obicei, organizarea unei producții în masă durează un an, iar acum vorbim de săptămâni. Aceasta este și cauza pentru care nu a fost îndeplinită promisiunea lui Denis Manturov (ministrul Industriei și Comerțului, n.r.) de a produce 30 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârșitul anului”, a explicat Lebedinskaia.

Dificultatea pe care Rusia trebuie să o rezolve pentru a lansa producția de masă a vaccinului împotriva coronavirusului constă în lipsa aparaturii. După cum preciza, recent, doctorul în științe biologice, reprezentantul Academiei de Știință a Rusiei, Aleksei Deikin, Rusia utilizează cu precădere aparatură străină pentru producția de vaccinuri împotriva coronavirusului. De aceea, s-a dispus intensificarea eforturilor în vederea dezvoltării unor dispozitive rusești pentru crearea vaccinurilor.

Să construiești fabrici de la zero pentru a produce sute de milioane de doze de vaccin pe an ar dura și ar costa prea mult. Pentru a accelera procesul, capacitățile deja existente în țară trebuie adaptate la producția de vaccin anti-Covid. Dar, cel mai probabil, în detrimentul acelor bunuri fabricate în respectivele întreprinderi.

Potrivit lui Deikin, problema este că firmelor farmaceutice nu le poți da ordin să-și reorienteze producția. În plus, Rusia va trebui să cumpere aparatură străină, spune el. Iar să obții asemenea aparatură, acum, nu este simplu din motive lesne de înțeles. Și nu este vorba doar de chestiuni de natură logistică, dar și de enorma cerere pentru astfel de instrumente, în întreaga lume. Toate marile state au în minte un singur gând – să dezvolte vaccinul sau să cumpere licențe pentru producția lui și să mărească rapid volumul de producție în interiorul țării.

Având deja vaccinul, Rusia ar putea câștiga bani frumoși din exportul lui. Ca să fie clar: numai în India trăiesc 1,3 miliarde de oameni, din care mai mult de jumătate are nevoie de vaccin, pentru formarea imunității colective. Având în vedere că se administrează în două doze, asta ar însemna cam 1,5 miliarde de vaccinuri. Prețul vaccinului rusesc împotriva coronavirusului nu va depăși 1000 de ruble pentru o doză (13 dolari), spune șeful Serviciului Federal Anti-monopol, Igor Artemiev. Adică 2000 de ruble pentru două sticluțe. Ceea ce înseamnă că numai cu India, Rusia ar putea câștiga 1,5 trilioane de ruble sau 19,5 miliarde de dolari. Și mai sunt încă multe state asiatice și sud-americane, precum și o listă întreaga de foste republici sovietice, care ar putea prefera vaccinul rusesc în locul celui american. Din vânzarea de petrol și gaze naturale, Rusia încasează circa 20 de trilioane de ruble.

Este clar că exportul vaccinului rusesc este o potențială mină de aur. «Sunt, în acest sens, câteva exemplu extrem de grăitoare. Centrul ”Ciumakov”, spre exemplu, produce unul dintre cele mai bune vaccinuri din lume împotriva febrei galbene și îl exportă în multe țări ale lumii unde există această infecție, obținând sume importante de bani. În anii ’60, când a fost, se poate spune, cea mai mare epidemie de poliomielită, același centru, dar sub altă denumire, a dezvoltat un vaccin împotriva acestei boli. L-am exportat în cantități uriașe și, cu ajutorul lui, am oprit epidemia în Japonia și în alte țări», a povestit profesorul Aleksandr Budenko, șeful Laboratorului de biologie și identificare a arbovirusurilor al Institutului de Virusologie ”D. I. Ivanovski”.

Acum, însă, este nevoie de un volum colosal de vaccinuri; de aceea, exportul de vaccin rusesc împotriva coronavirusului este posibil, dar nu imediat. Pentru moment, important este să se fabrice cât mai multe vaccinuri în întreaga lume, pentru ca tot mai mulți oameni să fie vaccinați. ”Primul lucru ce trebuie făcut este stoparea îmbolnăvirilor. După care, va și fi al doilea moment – câștigurile din această mare realizare a Rusiei. Mai ales că Rusia a cheltuit, din bugetul de stat, enorm de mulți bani pentru lupta împotriva coronavirusului și a consecințelor economice”, crede virusologul.

Rusia este gata să vândă tehnologia ei unică pentru vaccinul anti-Covid și altor țări. Și nu este vorba despre un gest caritabil. Din vânzarea licențelor pentru producerea vaccinurilor în diferite state, Rusia ar putea câștiga foarte bine.

Rusia nu refuză să iasă pe piața internațională, estimată de experți la 100 de miliarde de dolari pe an, a anunțat președintele Vladimir Putin. Potrivi spuselor sale, Rusia este gata ”să asigure vânzarea proprietății intelectuale”, ba chiar să producă vaccinul pe platforme din străinătate. ”Nu în dauna, vreau să subliniez acest aspect, vaccinării în Rusia, dar din moment ce trebuie să cumpărăm sau să creăm această aparatură, suntem gata să lucrăm cu partenerii noștri străini”, a explicat Putin.

Având în vedere că Rusia nu dispune de capacități proprii suficiente pentru vaccinarea majorității rușilor, deficitul de vaccinuri din interiorul țării ar putea fi compensat de capacitățile de producție din alte țări. Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei, care a participat la dezvoltarea și promovarea vaccinului, afirmă că, în 2021, vor fi realizate 500 milioane de doze. Acest lucru va fi posibil datorită producției în străinătate. Pentru vaccinul ”Sputnik V” există deja acorduri de producție cu patru țări – China, Coreea de Sud, India și Brazilia. Dar cu fiecare zi, numărul celor care doresc să cumpere licență pentru vaccinul rusesc devine tot mai mare.

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Turcanu spune:

    Merkel este interesată de acest vaccin .A vorbit cu Președintele Putin cu scopul de al achiziționeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2964994