
Lavrov, avertisment privind riscul unui haos cibernetic în lume
27/11
Istoria Rusiei, cu pasiune: Cuvânt despre marele Suvorov
27/11Masa rotundă a reprezentanților cercurilor de afaceri din Rusia și România. Discursul Ambasadorului Valeri Kuzmin

Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin/ Foto: Ziarul Incisiv de Prahova
La 26 noiembrie 2020, a avut loc masa rotundă: ”Rusia-România – modalități de adaptare a cooperării interregionale la noile realități”, care a fost organizată în format online, pe platforma electronică a Camerei de Comerț și Industrie din Moscova (CCI). La eveniment au participat, pe de-o parte, reprezentanții ministerelor industriei și comerțului, dezvoltării economice din Rusia, ai Camerei de Comerț și Industrie din Moscova și, pe de altă parte, reprezentanții Camerelor de comerț și industrie din județele românești Brașov, Prahova și Timiș, precum și oameni de afaceri din cele două țări. În total, au participat aproximativ o sută de oameni. În timpul unei dezbateri amănunțite, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la perspectivele dezvoltării cooperării comerciale și economice dintre regiunile țărilor noastre, precum și posibilitatea implementării diferitelor proiecte specifice.
Participanților la masa rotundă li s-a adresat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin. Vă prezentăm textul acestui discurs întitulat ”Rusia-România: modalități de adaptare a cooperării interregionale la noile realități”:
Buna ziua, dragi prieteni!
Federația Rusă își actualizează în mod consecvent și cu succes economia, ca răspuns la schimbările fundamentale care au loc în structura geopolitică și economică globală. Scopul principal urmărit de Rusia este acela de a crea un model de dezvoltare durabilă, capabil să asigure posibilitatea promovării unei politici suverane în lumea modernă. Există motive să credem că țara noastră, împreună cu statele care împărtășesc aceleași valori, împreună cu partenerii săi, reușește să găsească răspunsuri la provocările globale.
În perioada în care întreaga lume s-a confruntat cu pandemia de coronavirus, PIB-ul Rusiei, pentru 9 luni din 2020, a scăzut, contrar previziunilor pesimiste, cu doar 3,5%. Până la sfârșitul acestui an, această scădere nu trebuie să depășească 4-5%. Producția industrială s-a diminuat cu doar 2,9%.
Pentru comparație: în Statele Unite ale Americii, conform rezultatelor celor 9 luni ale acestui an, scăderea PIB-ului, față de același indicator din anul trecut, a înregistrat 2,9%, iar în Uniunea Europeană, în aceeași perioadă, 3,9%.
În actualul an de criză, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), Rusia a devenit a cincea economie din lume în ceea ce privește produsul intern brut, calculat la paritate cu puterea de cumpărare, deplasând Germania pe locul șase.
Țara noastră a dezvoltat și consolidează fundamentul pentru asigurarea stabilității macroeconomice: în bugetul țării, pentru următorii trei ani, sunt prevăzute resursele financiare necesare pentru realizarea obiectivelor naționale de dezvoltare. În același timp, Rusia rămâne țara cu unul dintre cele mai scăzute niveluri de datorie publică din lume. Pentru referință: Deficitul bugetar până la sfârșitul acestui an va fi de aproximativ 4,4% din PIB, pentru anul viitor – 2,4%, iar în 2021 – 1%.
În contextul crizei economice globale, urmată de introducerea de către Uniunea Europeană și Statele Unite a sancțiunilor ilegale împotriva țării noastre, un set de măsuri, luate în timp util de Guvern, a făcut posibilă menținerea rezervelor de aur și a celor valutare la aproximativ 590 miliarde de dolari USA și asigurarea stabilității sistemului monetar. Inflația scade constant și nu ar trebui să depășească 3,8% spre sfârșitul anului 2020. În ceea ce privește rezervele de aur, țara noastră ocupă în mod stabil locul cinci în lume.
După ce, în anii 2014-2016 a avut loc o scădere a volumului comerțului exterior rusesc, bilanțul din anii 2017-2018 a arătat că acest indicator a început să se recupereze. Totuși, ținând cont de factorii externi și de impactul pandemiei, conform rezultatelor anului trecut și a celor nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri din Rusia va scădea.
Această situație a fost facilitată de prețul petrolului. Prețul mediu al țițeiului marca Ural, în ianuarie-august 2020, a fost de 40,8 USD pe baril (în comparație cu 70,0 USD pe baril, în 2018).
În timpul crizei, multe companii din Rusia au reușit să-și reducă costurile, ceea ce a dus la o creștere a eficienței unei serii de întreprinderi și industrii. Astăzi, companiile metalurgice din Rusia se află printre cele mai performante din lume, în ceea ce privește costurile de producție. Acest lucru este demonstrat de faptul că, în condițiile actuale, compania metalurgică rusească Severstal a început să furnizeze țevi cu diametru mare pe piața americană. Contractele futures pe petrol au fost stabile timp de cinci luni. Companiile petroliere din Rusia își desfășoară activitatea destul de bine, în condițiile unor prețuri relativ mici.
Înlocuirea importurilor a devenit o parte esențială a strategiei noastre pe termen lung. În prezent, efectele sale pozitive sunt din ce în ce mai evidente atât pe piața internă, cât și în comerțul exterior al Rusiei. Raportul dintre importurile de produse alimentare și producția internă se schimbă treptat în favoarea producătorului național. Creșterea în continuare a cererii pentru produsele autohtone devine un factor semnificativ în creșterea producției sale. Federația Rusă rămâne un lider pe piața mondială de export a cerealelor. În 2021, se preconizează exportul a 45 de milioane de tone din aceste produse.
Asigurarea diversificării exporturilor din Rusia și susținerea componentei sale de celelalte produse decât materia brută ajută nu doar la scăderea dependenței țării față de fluctuațiile de pe piețele mondiale de materii prime, dar asigură și o cerere suplimentară de produse din Rusia. Companiile rusești au un potențial pozitiv de export nu numai în metalurgie, ci și în industria chimică, ingineria transporturilor și agricultură. În plus, având în vedere nivelul crescând al cooperării industriale internaționale, există potențial pozitiv de export și în domeniul producției de echipamente electronice și optice, materiale plastice și cauciuc, celuloză și produse din hârtie, etc. Industria auto, industria farmaceutică și producția aeronautică, precum și dezvoltarea și exploatarea resurselor arctice prezintă un potențial semnificativ de export.
Uniunea Europeană rămâne, astăzi, cel mai mare partener comercial al Rusiei, reprezentând o proporție de peste 45% din comerțul nostru exterior. Impunerea, de către Bruxelles, a unor sancțiuni economice politizate ilegale împotriva Rusiei nu oprește cooperarea investițională la scară largă. Companiile pe care le deține mediul de afaceri european, înregistrate în Federația Rusă, nu au restricții de acces pe piața Rusiei.
În ultimii trei ani, dezvoltarea relațiilor comerciale și economice ruso-române s-a caracterizat prin consolidarea interesului reciproc în extinderea lor din partea oamenilor de afaceri din ambele țări. Acest lucru se întâmplă chiar în pofida faptului că autoritățile de la București continuă să urmeze, ca trend, politica de ”descurajare” a Rusiei, promovată sub pretextele geopolitice artificiale ale UE, NATO și SUA.
Consecințele pandemiei au avut un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri dintre țările noastre. Rezultatele primelor opt luni ale acestui an arată că aceasta a scăzut cu aproape o treime.
Conform statisticilor rusești, pentru perioada ianuarie-august 2020, schimburile comerciale dintre Rusia și România s-au ridicat la 2,155 miliarde USD (-29,1% față de aceeași perioadă din 2019). În același timp, exporturile din Rusia către România s-au ridicat la 1,406 miliarde dolari, iar importurile – la 0,749 miliarde dolari. Soldul pozitiv al comerțului bilateral pentru Rusia s-a ridicat la 0,657 miliarde USD.
Merită remarcată o reducere semnificativă a volumului importurilor de produse românești în Rusia. Principala scădere a exporturilor românești se remarcă printr-o scădere a ofertei de mașini, piese de schimb și echipamente (cu 23,5%), produse chimice (cu 23,8%) și industrie textilă (cu 32,7%).
Federația Rusă este deschisă la intensificarea cooperării economice și comerciale cu România pe o bază pragmatică, reciproc avantajoasă. În acest sens, ne așteptăm în continuare ca guvernul României să sprijine această poziție și să numească un nou co-președinte al Comisiei Interguvernamentale Ruso-Române pentru cooperare economică, științifică și tehnică (CIG). Domeniile promițătoare de interacțiune dintre Rusia și România au fost desemnate încă de la reuniunile a X-a și a XI-a ale CIG din 2011 și, respectiv, 2013. Acestea sunt sectorul combustibililor și energiei, industria, producția agricolă, transportul, cooperarea științifică și tehnică. S-a subliniat dorința de a dezvolta o bază pentru atingerea unui nou nivel calitativ al parteneriatului de afaceri.
Un potențial semnificativ și încă puțin utilizat, aplicat pentru extinderea relațiilor bilaterale, rezidă tocmai în dezvoltarea legăturilor comerciale și economice între regiunile Federației Ruse și județele din România. Contactele directe prin intermediul Camerelor regionale de comerț și industrie, administrații, antreprenori deschid noi oportunități de cooperare economică.
Considerăm că misiunea de afaceri a oamenilor de afaceri ruși la Ploiești, care a avut loc la începutul anului 2020, este foarte utilă în termeni practici.
În conformitate cu deciziile Guvernului Rusiei, unul dintre obiectivele de bază este promovarea pe piețele externe a produselor industriilor prioritare de export (producție de automobile, mașini agricole, mașini feroviare, aeronave). Considerăm posibilă implicarea companiilor românești în promovarea acestor produse pe piețele țărilor terțe. Pentru susținerea activității de export, în Federația Rusă a fost creat un Centru unitar de export. Iar din acest an, Reprezentanța Comercială a Federației Ruse în Bulgaria a fost acreditată și pentru România.
Sperăm că, după sfârșitul pandemiei, reprezentanții business-ului românesc vor putea participa personal la evenimentele expoziționale internaționale din Rusia.
Vă mulțumesc pentru atenție!