Hot News

Roboții turci îi asmut pe armeni împotriva rușilor

Foto: discred.ru/ Vzgliad

Mii de conturi false, create pentru a participa la războiul informațional, au fost identificate pe rețelele de socializare. Scopul principal al roboților a fost discreditarea Rusiei în Armenia și a armenilor din Rusia, iar ”firele” din acestea duc în Azerbaidjan, Turcia și Marea Britanie. Acesta este primul semn al unei noi realități politice, în cadrul căreia va fi testată rezistența uniunii militare și politice Moscova-Erevan.

Toată lumea își amintește conceptul de tehnologie politică, potrivit căruia alegerile prezidențiale americane din 2016 au fost câștigate de ”hackerii ruși”, care l-ar fi impus pe Donald Trump Americii. Puțini oameni au analizat cum anume au făcut-o.

Partidul Democrat și serviciile secrete americane, în special, au acuzat companiile IT din Rusia de a fi creat roboți care înregistrează și completează conturi de socializare pentru persoane fictive. Ulterior, în numele lor, au fost diseminate materiale de propagandă și comentarii, susținându-l pe Trump și criticându-o pe Hillary Clinton.

Astfel de roboți, numiți și boți, au existat, dar rolul autorităților ruse în apariția lor, precum și importanța influențării rezultatelor campaniei electorale, sunt deja speculații. Acum, o tehnologie similară se folosește pentru a influența opinia publică din Rusia însăși. Motivul este al doilea război din Karabah.

Așa cum a relatat Edgar Grigorian, șeful proiectului de monitorizare, analiză și procesare a informațiilor de pe Internet DataLocator, într-un interviu acordat RT, echipa sa a reușit să identifice aproximativ 6.500 de conturi pe diferite rețele sociale – ale falșilor armeni care dezinformează utilizatorii despre cursul conflictului și bagă zâzanie în relațiile dintre Armenia și Rusia.

În 31% din cazuri, adresele IP au fost introduse în Azerbaidjan, în 21%, în Turcia și în alte 19% în Marea Britanie. În același timp, Grigorian crede că a existat un control centralizat.

”Din prima zi, se sugera ideea precum că Armenia nu are nevoie de Rusia. Că armata armeană este puternică în sine, astfel încât trebuie să renunțe la asistența Rusiei, că Rusia este un ocupant. Scopul principal a fost prezentarea Rusiei ca pe un fel de tiran ”, spune expertul.

În prezent, războiul s-a încheiat, însă activitatea roboților continuă: ei le explică oamenilor vii că Armenia a fost ”înșelată și vândută” și că ”Rusia a organizat totul, pentru a-și extinde propria influență în Caucaz”.

În ansamblu, sentimentele de înfumurare, dintr-o parte a societății armene, precum și cele de supărare, din interiorul acesteia, la adresa Rusiei, cu greu pot fi atribuite numai roboților. Personalități destul de reale au fost observate ca fiind autorii unor asemenea declarații, de exemplu, regizorul de comedie Sarik Andreasian.

În același timp, armatele de roboți angajați în propagandă și dezinformare au devenit participanți constanți la războaiele informaționale care însoțesc războaiele reale. Dacă Baku s-a pregătit atât de bine pentru ofensiva împotriva Arțah (Karabah) în ceea ce privește închirierea dronelor turcești și atragerea de specialiști turci, ar fi chiar ciudat dacă nu ar prevedea desfășurarea ostilităților pe internet și nu l-ar direcționa împotriva alianței militare ruso-armene, sau mai bine zis, a înțelegerii reciproce dintre popoare.

În același timp, utilizatorii ruși sunt folosiți, fără știrea lor, provocându-li-se o reacție negativă față de armeni. Iar armenii înșiși sunt învățați să se gândească la nesiguranța mizei lor pe Rusia, ca și când aceasta ar fi vinovată de problemele lor actuale.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3089642

Marile riscuri ce amenință lumea și vaccinurile accesibile. Tezele discursului lui Putin la summitul G20
22/11
MAE rus, despre retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis
22/11