Lavrov: Procesul de la Nürnberg, un sprijin important pentru întărirea securității globale
20/11Fostul procuror general al Ucrainei se teme de răzbunarea lui Biden
21/11Vladimir Putin: Încercările de a uita lecțiile Nürnbergului – o lovitură dată securității lumii. Președintele rus s-a adresat participanților la Forumul “Lecțiile Nürnbergului”. Text integral
Lecțiile Tribunalului de la Nürnberg sunt importante pentru a contracara încercările nerușinate și mincinoase de glorificare a naziștilor. Uitarea și tentativele de a zdruncina valorile ordinii mondiale postbelice și normele de drept internațional reprezintă o lovitură dată asigurării securității pe întreaga planetă, a declarat președintele Vladimir Puțin, într-un mesaj adresat participanților la Forumul Științific Internațional ”Lecțiile de la Nürnberg” din Moscova. Vă prezentăm textul integral al mesajului.
Stimați colegi și prieteni!
În primul rând, aș dori să le mulțumesc sincer tuturor participanților la Forumul Științific Internațional “Lecțiile Nürnbergului”: politicieni și oameni de stat, oameni de știință și experți, juriști, reprezentanți ai comunității muzeale și ai organizațiilor publice. Știu că v-ați adunat din multe regiuni ale Rusiei și din diferite țări.
Sunt convins că subiectul forumului este semnificativ apropiat dvs. nu numai prin caracterul de activitate profesională, ci și ca subiect pentru oamenii care sunt conștienți de responsabilitatea lor personală în păstrarea adevărului istoric despre cel de-al Doilea Război Mondial și care înțeleg profund cât de importante sunt concluziile Tribunalului de la Nürnberg, normele și principiile pe care le-a dezvoltat pentru căutarea răspunsurilor la cele mai complexe provocări și amenințări de astăzi.
În urmă cu 75 de ani, la șase luni de la distrugerea zdrobitoare a nazismului, a început un proces judiciar, care a atras atenția întregii lumi. Da, regimul hitlerist nemilos, care a dezlănțuit un război criminal, a comis atrocități atât de monstruoase, pe care istoria nu le știa încă, a fost răpus, dar era imposibil să punem punct și să ne oprim aici. Victoria triumfătoare a militarului trebuia încheiată printr-o condamnare politică, juridică și morală a nazismului și a ideologiei sale aducătoare de moarte.
În spatele terorii, a masacrelor sângeroase, în spatele înrobirii și a exterminării intenționate a unor popoare întregi s-au aflat organizatori concreți – înalta conducere a Germaniei naziste. Iar statele care au fost supuse agresiunii, milioanele de oameni care au trecut prin încercări, chinuri și suferințe inumane, au sperat pe bună dreptate la răzbunare, la pedepsirea inevitabilă, publică a criminalilor.
Tocmai această poziție – cu privire la crearea unui Tribunal Militar Internațional deschis – a fost apărată de Uniunea Sovietică, încă din 1942, susținând, în mod principial și consecvent această linie în toate negocierile cu aliații, printre care, după cum se știe, a predominat, de la bun început, nu ideea unei decizii judiciare, ci doar a uneia politice colective, privind executarea liderilor naziști.
Cu toate acestea, spre sfârșitul războiului, mulți politicieni de seamă au realizat necesitatea organizării tocmai a unui proces judiciar, iar în august 1945, Uniunea Sovietică, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au ajuns la un acord privind organizarea lui. Acest act a fost susținut de încă 19 țări. Tribunalul a dobândit, pe bună dreptate, statutul de Tribunal al Popoarelor.
Poporul sovietic, ce a luat asupra lui cele mai puternice, cele mai crunte lovituri ale agresorului și care a parcurs cu uriașe sacrificii drumul spre Victorie, a avut cu naziștii propria lui socoteală, cea mai înaltă – pentru cei care au căzut pe câmpurile de luptă, pentru cei răniți și mutilați, pentru orașele distruse și satele arse, pentru masacrarea oamenilor din teritoriile ocupate. Atrocitățile față de locuitorii sovietici pașnici au fost dictate de directivele speciale ale naziștilor și au fost ridicate de hitleriști la rang de politică de stat. În cel de-al Doilea Război Mondial, Uniunea Sovietică a suferit pierderi colosale, ireparabile, iar printre milioanele de victime, majoritatea sunt prizonierii militari care au murit în captivitate și civili care au fost uciși, nemilos și crud.
În Rusia se lucrează intens la desecretizarea documentelor de arhivă, activează expediții ale investigatorilor istorici . Acest lucru permite descoperirea și regândirea unor evenimente din perioada războiului, necunoscute anterior, dar îngrozitoare, a unor noi dovezi ale masacrelor săvârșite împotriva cetățenilor sovietici – bătrâni, femei și copii – de către naziști și complicii lor.
Astfel de crime nu se prescriu. Chiar Tribunalul de la Nürnberg le-a făcut o evaluare, semnele unei crime împotriva umanității pe care le-a dezvoltat au determinat însuși conceptul de genocid și au fost puse la baza Convenției ONU pentru combaterea genocidului, adoptate în 1948.
Concluziile Tribunalului de la Nürnberg sunt relevante și în prezent. Astfel, în urmă cu o lună, bazându-se pe hotărârile lui, Judecătoria raională din orașul Solțî, pentru prima dată în istoria justiției ruse, a recunoscut drept genocid execuțiile în masă din apropierea satului Jestianaia Gorka, Regiunea Novgorod. Acolo au fost uciși, cu ferocitate, mii de oameni pașnici și nevinovați.
Mereu facem trimitere la lecțiile Tribunalului de la Nürnberg, înțelegem importanța lor pentru apărarea adevărurilor memoriei istorice, pentru a contracara cu argumente încercările intenționate de denaturare și de falsificare a evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, în special – tentativele nerușinate și mincinoase de reabilitare și chiar de glorificare a criminalilor naziști și a complicilor lor.
Mai mult decât atât: datoria întregii comunități mondiale este de a sta în apărarea hotărârilor Tribunalului Popoarelor, pentru că este vorba de principii care stau la baza valorilor ordinii mondiale postbelice și a normelor de drept internațional. Și astăzi, ele rămân un fundament solid și sigur pentru un dialog constructiv și pentru colaborare, iar uitarea lor, încercările de a le zdruncina constituie o lovitură dată asigurării securității pe întreaga planetă. Acesta este și motivul pentru care Rusia ridică în mod insistent aceste probleme în cadrul tuturor platformelor de negociere.
Sper că acest forum va contribui la o lectură plină de conținut și profund modernă a moștenirii istorice a Tribunalului de la Nürnberg și că concluziile și recomandările dumneavoastră vor fi utile și solicitate de comunitatea mondială.
Vă doresc o muncă fructuoasă și toate cele bune.
Mulțumesc.