Hot News
Lavrov: Acordul de pace se realizează cu succes
21/11
Cupola de fier împotriva rachetelor sau ”Mâna moartă” se răzbună
22/11

Rusia a răspuns la declarația Maiei Sandu privind Transnistria

Pacificatorii ruși, în Transnistria/ Foto: Novorossia.su

Politicienii ruși au reacționat la declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, privind retragerea contingentului de pace din Transnistria, ca parte a unei soluții de rezolvare a situației de pe malul stâng al Nistrului.

Astfel, senatorul Aleksei Pușkov a amintit că forțele rusești de menținere a păcii asigură securitatea în Transnistria. ”De mai bine de 30 de ani, prezența lor reprezintă garanția păcii în regiune și a protecției oamenilor care trăiesc acolo. 220.000 dintre ei sunt cetățenii noștri. Interesele lor, securitatea lor sunt mai importante decât declarațiile zgomotoase ale noului președinte al Moldovei”, a scris senatorul pe Twitter.

Colegul lui Pușkov din Consiliul Federației, Andrei Klimov, a afirmat că retragerea forțelor de pace ar putea conduce la o escaladare a conflictului. ”Trupele rusești se află în Transnistria nu pentru că vrem noi foarte mult acest lucru. Dacă ar pleca de acolo, s-ar putea declanșa o nouă fază fierbinte a conflictului, ceea ce nu va fi pe placul nimănui”, a apreciat politicianul, citat de agenția NSN.

În același timp, Klimov a subliniat că partea rusă este întotdeauna gata să rezolve problemele pe cale politică și diplomatică. Senatorul a adăugat, totodată, că Moldova ar trebui să renunțe la dorința de a urma cursul politic al Statelor Unite, care nu se gândesc la oamenii care trăiesc în Transnistria.

Deputata Elena Panina a apreciat, la rândul ei, că scenariul propus de Sandu nu va fi acceptat la Tiraspol. ”Sandu vrea ca forțele de menținere a păcii să plece, dar, în același timp, respinge din capul locului scenariul federalizării, cu ajutorul căruia s-ar asigura un echilibru de interese și o pace pe termen lung. Ce li se propune în schimb locuitorilor din Transnistria? De fapt, revenirea la situația din 1992, când a izbucnit sângerosul conflict care a costat viața a mii de oameni. Este evidentă perspectiva ”înghețării”, cu intrarea, ulterioară, în ”faza fierbinte”, orice ar spune Sandu despre dorința ei de a rezolva problema pe cale pașnică”, a spus Panina, citată de RIA Novosti.

Panina și-a exprimat regretul că, sub presiunile Washingtonului, autoritățile de la Chișinău resping ”Memorandumul lui Kozak” (plan de pace elaborat de fostul prim-adjunct al șefului administrației Președintelui Rusiei, Dmitri Kozak și care sugera transformarea Moldovei într-o federație asimetrică, n.r.), propus în urmă cu 17 ani.

La rândul său, președintele în exercițiu al Moldovei, Igor Dodon, a calificat drept o mare greșeală declarația Maiei Sandu privind retragerea contingentului rusesc de pace din Transnistria, precum și apelul ei, lansat Kievului, de a înăspri politica în privința regiunii.

”Ce fel de apel este acesta, din partea președintelui ales în țara unde conflictul transnistrean nu a fost încă rezolvat, în țara unde 35-40% din populație este vorbitoare de limbă rusă?”, s-a revoltat liderul moldovean, într-un dialog cu postul de televiziune NTV Moldova.

În opinia lui Dodon, o politică antirusească va avea un efect dăunător asupra Moldovei și asupra politicianului care o va promova.

RIA amintește că Transnistria, unde 60% din populație o reprezintă rușii și ucrainenii, a încercat să iasă din componența Moldovei încă dinainte de destrămarea Uniunii Sovietice, de teamă că, cuprinsă de valul naționalismului, Moldova va adera la România. În 1992, după tentativă nereușită a autorităților Moldovei de a rezolva prin forță problema, Transnistria a devenit, practic, un teritoriu necontrolat de Chișinău.

Anul acesta s-au împlinit 28 de ani de când a început operațiunea de menținere a păcii în Transnistria. Pacea, în zona de conflict, este susținută de 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 de moldoveni și zece observatori militari din partea Ucrainei. Ei își desfășoară activitatea în 15 puncte staționare și de control, amplasate în sectoarele cheie ale zonei de securitate.

1 Comment

  1. Danilovici spune:

    Neinspirata afirmația doamnei Maia Sandu. La fel ca și cea legata de Crimeea. Se vede ca vrea sa intre în gratiile UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979752