Fostul procuror general al Ucrainei se teme de răzbunarea lui Biden
21/11Lavrov: Acordul de pace se realizează cu succes
21/11Maia Sandu a promis să stabilească relații bune cu Rusia
Președintele ales al Republicii Moldova și lider al partidului ”Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, a declarat, la întâlnirea cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, că intenționează să depună eforturi pentru a stabili relații pozitive și pragmatice cu Federația Rusă, scrie RIA Novosti.
”Misiunea mea este de a scoate țara din izolare internațională și de a stabili relații bune cu Federația Rusă, ceea ce va rezolva probleme importante pentru cetățeni. Voi depune toate eforturile pentru a stabili relații pozitive, pragmatice și previzibile cu Federația Rusă. Sper că, din acest moment, vom avea o bună colaborare”, a afirmat Sandu, potrivit unui comunicat postat de biroul de presă al partidului ”Acțiune și Solidaritate” pe pagina lui de Facebook.
Cei doi interlocutori au analizat agenda colaborării bilaterale. Sandu i-a mulțumit ambasadorului pentru felicitările adresate de Președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Ea a anunțat, de asemenea, că s-a ajuns la o înțelegere preliminară cu Rusia privind demararea discuțiilor în vederea prelungirii regimului de scutire de taxe vamale la exportul unor produse moldovenești. RIA amintește că, începând cu 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat pentru șase luni taxele la importul mai multor produse din Republica Moldova. Este o facilitate prelungită de trei ori până acum, dar care expiră la 31 decembrie 2020.
Pe de altă parte, într-un interviu acordat publicației ”Ukrainskaia pravda”, Sandu s-a pronunțat pentru soluționarea pașnică a conflictului din Transnistria, declarând că autoritățile de la Chișinău refuză să plătească pentru gazele naturale rusești furnizate nerecunoscutei republici, informează Interfax.
”Transnistria este susținută de Rusia. Inclusiv prin livrări gratuite de gaze și prin multe alte mijloace. Aceste probleme trebuie dezbătute și rezolvate cu Rusia. Moldova nu recunoaște datoria pentru livrările de gaze rusești în Transnistria”, a afirmat Sandu, arătând, totodată, că trebuie găsită o soluție pașnică pentru conflictul transnistrean.
”Trebuie să fie o soluție care să convină întregii Moldove. Mai mult, eu sunt convinsă că trebuie să fie un plan de acțiuni elaborat în Moldova, convenit cu toate forțele politice și cu societatea”, a adăugat președintele ales, precizând că formatul soluției conflictului ”trebuie să includă o retragere totală a trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei”.