Hubert Vedrine: ”Trebuie să-l amenințăm cu sancțiuni și pe Joe Biden”

Fostul ministru de Externe al Franței, Hubert Vedrine, este mentorul ideologic al acestei țări pe tema viitorului NATO, alianță despre care președintele Emmanuel Macron a declarat, la un moment dat, că a intrat în ”comă”. Vedrine a îndemnat Uniunea Europeană să devină putere mondială și cere o poziție dură față de Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite, scrie publicația germană Die Welt.

Acum în vârstă de 73 de ani, Hubert Vedrine a fost mulți ani ministrul de Externe al Franței și șeful cancelariei de la Palatul Elysee în timpul președinției lui Francois Mitterand. După ce Emmanuel Macron a stabilit pentru NATO legendarul diagnostic – și anume că Alianța Nord-Atlantică se află în ”comă”, președintele francez l-a trimis pe Vedrine ca reprezentant al Franței în comisia care urma să clarifice care va fi viitorul alianței militare.

Vedrine este de părere că trebuie redus gradul de isterie iscat în jurul Statelor Unite. El propune ca politicienii europeni să elaboreze o politică de sancțiuni proprie pentru amenințări la adresa americanilor.

Die Welt: La ce ar trebui să ne așteptăm noi, europenii, dacă la putere în SUA va veni un președinte care nu se bucură de susținerea și respectul a jumătate din populație?

Hubert Vedrine: Trebuie să punem capăt cât mai rapid isteriei iscate în jurul acestor alegeri și să nu le mai urmărim ca susținători sau critici. SUA nu mai sunt de mult țara pe care drăguții de europeni o țin minte. Se pare că indestructibila relație transatlantică a rezistat trei generații, iar dragostea simbiotică este de domeniul trecutului. S-a produs o deplasare continentală treptată, ne-am înstrăinat. Americanii și europenii au devenit niște rude îndepărtate. Sunteți membri ai aceleiași familii, dar vă certați tot mai des.

Die Welt: Vreți să spuneți că nu se va schimba nimic dacă SUA lui Joe Biden vor reîncepe să se pronunțe activ în favoarea multilaterialismului și a acordurilor comune…

Hubert Vedrine: Nu. Acum, suntem plini de entuziasm, dar peste o vreme vom înțelege rapid că acestea nu sunt decât niște trăsături comune punctuale și că, în esență, America nu s-a schimbat. Statele Unite promovează o politică de sancțiuni de 30 de ani; nu este invenția lui Trump.

Die Welt: Ce concluzii ar trebui să tragă europenii din aceste alegeri?

Hubert Vedrine: Noi, europenii, trebuie, în sfârșit, să devenim independenți din punct de vedere spiritual. Sunt deja trei generații de când, în toate chestiunile strategice, noi ne bazăm pe SUA.

Noi, francezii, ne pronunțăm de mult în favoarea unei mai mari independențe, ceea ce a antrenat o oarecare neîncredere din partea unora dintre vecinii noștri. Unii europeni încă mai cred că nu trebuie să fii putere mondială, că poți trăi după propriile valori și norme. Din păcate, este o mare confuzie. Iar sub Biden, Europa trebuie să-și asume mai multă responsabilitate.

Die Welt: Ce înseamnă acest lucru, concret?

Hubert Vedrine: Europa trebuie să se trezească din somnul letargic. Dacă noi nu ne apărăm civilizația, ea va muri. Trebuie să conștientizăm faptul că putem păstra invidiatul nostru stil de viață numai dacă vom face astfel încât să fim respectați. Iar acest lucru se poate dobândi numai prin opoziție. Noi, europenii, trebuie să creăm un sistem de sancțiuni, nu neapărat pentru a-l folosi, ci pentru a purta negocieri cu americanii, de la egal la egal.

Die Welt: Considerați că trebuie să îi amenințăm pe americani cu sancțiuni, dacă ei vor introduce astfel de măsuri?

Hubert Vedrine: Exact asta vreau să spun. Vorbesc în numele meu, dar având mulți ani de experiență în spate. La rândul nostru, trebuie să avertizăm administrația Biden și să-i spunem: vrem să avem din nou relații transatlantice sănătoase; de aceea, terminați cu sancțiunile voastre! În caz contrar și spre marele nostru regret, vom fi obligați să introducem și noi sancțiuni împotriva voastră. Europa trebuie să devină o putere rațională, respectată de Putin, de chinezi, de Erdogan, de saudiți, de traficanții de oameni care câștigă din migrația africană, de concernele de tehnologie americane și chineze.

De asemenea, trebuie să alegem între China și Statele Unite. Trebuie să promovăm propria noastră politică, uneori cu americanii, alteori cu chinezii. Dar pentru asta este nevoie de o schimbare de mentalitate, însă, deocamdată, trăim într-un fel de balon. Ne comportăm de parcă am fi niște ursuleți de pluș în Jurassic Park. Trebuie să ne trezim, noi europenii, trebuie să devenim acum o putere respectată de alții.

Die Welt: Sună foarte franțuzește. Europa de Est, țările Baltice, dar și mulți nemți nu vor susține această renunțare la Statele Unite.

Hubert Vedrine: Ei nu vor să priceapă că și astăzi ne-am fi aflat într-o situație de Război Rece, dacă toți ne-am fi comportat așa cum Polonia se comportă cu Rusia. Nici nu au reușit să se desprindă bine de URSS, că imediat s-au alăturat următorului ”polițist”, NATO. Astăzi ne aflăm într-un fel de jet lag (sindromul decalajului de fus orar, n.r.) istoric cu est-europenii și cu balticii. Din anumite cauze.

Este o poziție cauzată de conjunctură și nu are viitor. Cred că o treime dintre europeni se tem, pur și simplu, de o Europă autonomă. Nu este vorba ca Uniunea Europeană să înlocuiască NATO, este vorba despre faptul că UE trebuie să întregească NATO și să contribuie mai mult la propria apărare.

Die Welt: Rezultatele alegerilor din SUA arată că naționalismul și populismul sunt în continuare puternice. Ce învățăminte ar trebui să tragă Europa din asta?

Hubert Vedrine: Nu am considerat niciodată că este vorba despre o greșeală a istoriei. Ceea ce noi numim populism nu este un virus care atacă un organism sănătos. Democrațiile au ajuns într-o stare proastă. Americanii din clasa muncitorească și din cea de mijloc au ajuns la concluzia că, spre deosebire de chinezi, ei nu au câștigat nimic din globalizare. O poziție care a condus la victoria lui Donald Trump, a Brexitului, la reacții în Europa.

De-a lungul a zeci de ani, politicienii europeni nu au acordat atenție acestor avertismente, nu au înțeles că au mers prea departe pe drumul integrării europene. Iar acum se prefac că ar fi vorba despre un război religios. Populiștii sunt excomunicați de biserică, sunt stropiți cu apă sfințită, se vorbește despre universalism, despre solidaritate. Dacă este cineva care crede că, grație apei sfințite, se vor evapora în aer, precum vampirii, se înșală amarnic. Să nu stai de vorbă cu ei nu este o soluție.

Trebuie să le luăm pământul de sub picioare, trebuie să imprimăm sistemului european un plus de subsidiaritate. UE nu are dreptul să-i limiteze pe bavarezi, bretoni sau lombarzi în autodeterminarea lor. Trebuie să demonstrăm că Europa este exclusiv valoare adăugată.

owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

4 ore ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

9 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

10 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

11 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

11 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

12 ore ago

This website uses cookies.