Serghei Lavrov: În apropierea granițelor rusești și în alte părți ale lumii. Interviu. Text integral (III)
17/11Platforma media ”Smotrim”: filme, seriale, programe muzicale, talk-show-uri ale televiziunii ruse
17/11Senatorul Pușkov, despre cenzură în mass-media și rețelele sociale
Roskomnadzor (Serviciul Federal de Supervizare a Comunicațiilor, Tehnologiilor de Informare și Mass-Media, n.r.) a procedat absolut corect cerând companiei Google să redeschidă accesul, pe canalul YouTube, la investigațiile făcute de portalul Ukraina.ru, în legătură cu cazul cursei aviatice MH-17. Este timpul ca astfel de acțiuni, ce instituie, practic, cenzura, să fie stopate cu fermitate, scrie senatorul rus Aleskei Pușkov, într-un articol pentru ”Rossiiskaia Gazeta”.
Rețelele de socializare americane aplică o asemenea cenzură în Statele Unite, blocând, spre exemplu, postările pe Twitter ale președintelui Trump și ale susținătorilor acestuia, ceea ce a devenit aproape o normă pe durata campaniei electorale. Pentru aceste companii, Cenzura politică agresivă a companiilor de rețele sociale a devenit parte a strategiei de creare a versiunii moderne a Fratelui mai Mare (Big Brother, n.r.), personajul fictiv și despotic din romanul ”1984” al lui George Orwell. Țineți minte renumita frază: ”Big Brother is watching you”? Blocarea unui conținut incomod reprezintă, practic, o formă de lucru a ”poliției gândurilor”. Gândirea nu poate fi interzisă, dar se poate încerca blocarea ei și închiderea accesului maselor largi a consumatorilor de informații la aprecieri, păreri și date defavorabile și care nu se înscriu în agenda liberală. Dar, mai ales, care subminează scopurile și obiectivele stabilite de lagărul liberal-globalist. Iar cea mai importantă misiune a fost acum eliberarea drumului către Casa Albă a candidatului democrat la președinția SUA. Dar și pe viitor ”monstrul cenzurii” va păzi interesele neoliberalismului și globalismului, confirmând că, din instrument de business, de formare și schimb de opinii, rețelele sociale se transformă în instrument de luptă politică. În SUA, de această chestiune să se ocupe Congresul.
În Rusia, însă, aceleași companii trebuie să acționeze după legile și normele noastre. Și să înțeleagă foarte clar că orice tentative de a reglementa resursele de internet ale Rusiei vor antrena urmări neplăcute pentru ele. Pentru ele, Rusia reprezintă o piață și un spațiu care le permit să câștige profituri mari. Nu cred că aceste companii sunt interesate să intre în conflict cu autoritățile ruse.
Subiectul a fost abordat la diferite ședințe și ”mese rotunde” organizate de Comisia Consiliului Federației pentru Politică de Informare și de Comitetul pentru Legislație Constituțională, cu participarea conducerii Consiliului pentru Drepturile Omului, a MAE Rus și a șefilor din mass-media. Părerea generală este că cenzura politică în privința mijloacelor rusești de informare în masă și a resurselor de internet din partea rețelelor sociale occidentale este inadmisibilă. Trebuie mai multă certitudine și determinare din partea noastră.
Ne bucură faptul că această chestiune a intrat în vizorul puterii executive, a Roskomnadzor. La sfârșitul lunii octombrie, instituția a adresat deja Consiliului Federației o scrisoare, cu rugămintea de a elabora un pachet de măsuri care să permită reglementarea activității rețelelor sociale străine pe teritoriul Rusiei. Cred că această scrisoare va intra cât de curând în dezbaterea Consiliului Federației.
De asemenea, trebuie dezvoltate platformele rusești. În ultimă instanță, Facebook & Co nu aduc lumina pe pământ (свет клином не сошелся). Cu timpul, platformele autohtone vor deveni și ele elemente ale ”forței blânde” a Rusiei, pentru că vor atrage – și deja atrag – vorbitori de limbă rusă din întreg spațiul post-sovietic. Pe platformele străine, noi, mereu, vom fi ostaticii politicii Big Brother.