Hot News
În Rusia, pentru a doua zi consecutiv, au fost detectați peste 22.000 de infectați cu Covid-19
15/11
Tragedia de la Piatra Neamț: Condoleanțe pentru cei aflați în suferință
16/11

Departamentul de Stat și-a exprimat îngrijorarea cu privire la crearea aparatelor ”Poseidon” în Rusia

Sediul Departamentului de Stat al SUA/ Foto: Reuters

Asistentul secretarului de stat al SUA, Christopher Ford, consideră că ”rușii au dat de înțeles că pot răspunde, cu o utilizare la scară largă a armelor nucleare, dacă vor observa apropiindu-se chiar și o singură rachetă balistică”.

Washingtonul este îngrijorat de dezvoltarea vehiculelor subacvatice fără pilot, ”Poseidon”, din Rusia și consideră că există întrebări dacă posibila lor utilizare, în timpul unui conflict militar, va corespunde normelor de drept internațional. Această declarație a fost făcută de asistentul secretarului de stat pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, la un seminar online, organizat de Asociația Baroului American. Stenograma a fost difuzată vineri, de către serviciul de presă al Departamentului de Stat.

În versiunea lui Ford, Statele Unite ”au motive să fie îngrijorate” cu privire la politica de descurajare nucleară a Rusiei. ”Desigur, Rusia declară că doctrina sa este în conformitate cu dreptul internațional, că armele sale nucleare sunt destinate doar apărării și descurajării și că vor fi folosite doar ca ultimă soluție. Nu putem decât să sperăm că este așa”, a declarat reprezentantul instituției diplomatice a SUA.

”Un alt semnal alarmant a devenit dezvoltarea, în Rusia, a vehiculelor subacvatice fără pilot ,”Poseidon”, cu o centrală nucleară de propulsare, care, cel mai probabil, ar trebui să fie echipate cu focoase nucleare cu o capacitate de mai multe megatone și lansate în ocean, în timpul unui conflict militar, pentru a îndrepta un tsunami radioactiv asupra orașelor de coastă ale Statelor Unite, a spus Ford. Un astfel de concept ridică serioase întrebări, în sensul dacă poate fi aplicat în conformitate cu normele și principiile juridice internaționale.”

Asistentul secretarului de stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, conform versiunii sale, ”rușii ar fi dat de înțeles că pot răspunde cu utilizarea la scară largă a armelor nucleare, dacă este detectată chiar și o singura rachetă balistică care se apropie, aparent indiferent dacă racheta este echipată cu un focos nuclear sau convențional, fie că vizează un oraș, un obiectiv militar sau o porțiune pustie de deșert sau de pădure.”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979661