Narîșkin: Serviciul turcesc de Informații este implicat în conflictul din Nagornîi Karabah
08/11Fiodor Lukianov: ”Occidentul nu se mai teme de un război nuclear”
08/11”Roskosmos” a cerut 1,5 trilioane de ruble pentru crearea sistemului de sateliți ”Sfera”
Corporația de stat ”Roskosmos” a cerut Guvernului 1,5 trilioane de ruble (16,5 miliarde de euro) pentru crearea rețelei multifuncționale de sateliți ”Sfera”, a anunțat Aleksandr Ivanov, membru al colegiului Comisiei pentru Industria Apărării a Rusiei.
Potrivit BFM.ru, suma depășește valoarea întregului Program spațial al Rusiei din 2016 până în 2025. Se intenționează ca proiectul pentru furnizarea de comunicații, cuprinzând întreaga planetă, să fie realizat în principal cu fonduri din bugetul țării.
Despre programul ”Sfera” președintele Vladimir Puțin a relatat în cadrul liniei sale directe din 2018. Atunci, el a declarat că Rusia intenționează să lanseze peste 600 de sateliți de comunicații și de sondare de la distanță a Pământului.
Sistemul ar urma să devină concurent al proiectului Starlink, dezvoltat de Elon Musk, și al celui britanic OneWeb, ai cărui sateliți au fost lansați pe orbită cu rachetele rusești.
Pentru realizarea proiectului vor fi necesare cel puțin 25 de rachete grele ”Angara”, a anunțat directorul ”Roskosmos”, Dmitri Rogozin. Acum, această rachetă se află doar în faza de testare. Până acum nu a fost dezvăluit costul proiectului ”Sfera”. Se știe doar că, în 2018, pentru proiectul ”Sfera” Guvernul a prevăzut în bugetul pentru 2020-2022 peste 10 miliarde de ruble. Iar la începutul anului 2020, directorul Departamentului pentru programe de perspectivă și proiectul ”Sfera” al ”Roskosmos”, Serghei Prohorov, a declarat că numai investițiile private se ridică la 350 miliarde de ruble (3,8 miliarde de euro)– restul va fi plătit de stat.
La începutul lunii noiembrie, Vladimir Putin a constatat întârzieri în aprobarea câtorva dintre programele spațiale, în special rețeaua ”Sfera”. Imediat după consfătuirea cu președintele, Rogozina a arătat că respectivul proeict, precum și programul privind realizarea unei rachete super-grele, au fost depuse în Guvern încă din luna august. El și-a exprimat speranța că, după ce președintele a acordat atenție abaterilor de grafic, o hotărâre în privința lor va fi luată până la sfârșitul anului.
A doua zi, mai precis la 3 noiembrie, șeful ”Roskosmos” a adăugat că ambele proiecte nu au fost încă aprobate din cauza problemelor de finanțare. El a spus că divergențele de estimare a costurilor acestor programe dintre corporația de stat și Ministerul de Finanțe variază de la zero la 1 trilion de ruble. La rândul lor, surse din echipa vicepremierului Iuri Borisov au anunțat că Guvernul va ajuta ”Roskosmos” să depășească dezacordurile cu Ministerul de Finanțe.
În condițiile unei finanțări operative, corporația intenționează să trimită pe orbită primii sateliți în 2024.