Rusia este gata să ajute Armenia, dar numai în cazul în care conflictul din Nagornîi Karabah se va muta pe teritoriul aliatului Moscovei.
”O serie dintre articolele acestui tratat presupun acțiuni concrete în cazul apariției unei amenințări de atac armat sau a unui act de agresiune împotriva teritoriului celuilalt”, a amintit Ministerul de Externe al Rusiei. Diplomații au subliniat că poziția Rusiei corespunde prevederilor Tratatului.
“În conformitate cu acordul, Rusia va acorda Erevanului toată asistența necesară în cazul în care confruntările armate se mută direct pe teritoriul Armeniei”, a adăugat Ministerul de Externe.
Ministerul a reiterat solicitarea ca părțile din conflict să înceteze focul în Karabakh și să revină la masa negocierilor.
Acesta a fost răspunsul Moscovei la mesajul premierului armean, Nikol Pașinian, care, anterior, i-a cerut președintelui Vladimir Putin să înceapă ”de îndată consultări” pentru a stabili ”tipul și amploarea ajutorului” pe care Rusia l-ar putea acorda Armeniei, în baza Tratatului de prietenie, cooperare și ajutor reciproc, din 29 august 1997.
În comunicatul publicat pe site-ul MAE armean se arată că, în scrisoarea lui, Pașinian, ”a prezentat în detaliu situația” creată în nerescunoscuta republică Nagornîi Karabah și ”provocările apărute”.
Documentul se referă, în special, la ”circumstanțele în care au fost transferați, din Orientul Mijlociu, teroriști străini înarmați și ale participării lor în acțiuni de luptă împotriva Nagornîi Karabah”. Anterior, despre faptul că, în conflictul armat, de partea Azerbaidjanului participă mercenari din Siria au vorbit șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin și președintele Franței, Emmanuel Macron.
În plus, Armenia a arătat, în repetate rânduri, că Baku este susținut de Ankara. Potrivit părții armene, Turcia furnizează tehnică și specialiști. În același timp, șeful Azerbaidjanului, Ilham Aliev, afirmă că avioanele de luptă F-16 se află în țară ca sprijin moral și nu sunt folosite, iar partea turcă nu va fi atrasă în conflict.
”Nu ne așteptăm la amestecul unei terțe părți”, a declarat el, recent, într-un interviu pentru postul de televiziune ARD. Aliev este de părere că întreaga confruntare trebuie să se încheie fără intervenția unei terțe țări. ”Știm că armenii ar dori să atragă în luptă unele dintre țările vecine, dar sunt convins că nu se va întâmpla așa. Este o luptă între noi și Armenia, iar toți ceilalți trebuie să stea deoparte”, a declarat Aliev.
Întrebat când s-ar putea încheia conflictul, șeful
Azerbaidjanului a declarat că ”acest lucru depinde de
Armenia”. ”Am spus de multe ori că suntem gata să ne oprim chiar și astăzi. Și pentru că veni vorba, noi am convenit o încetare a focului, de trei ori, ceea ce demonstrează voința noastră de a pune capăt acestei confruntări și de a rezolva totul la masa negocierilor, pe cale politică. Armenia, însă, de trei ori a încălcat, în mod brutal, armistițiul”, a precizat Aiev.
Gazeta.ru menționează că, în Nagornîi Karabah, luptele continuă din 27 septembrie. Conflictul în sine a început după destrămarea URSS, când Nagornîi Karabah s-a proclamat republică și a ieșit din componența Azerbaidjanului. Între anii 1992-1994, Baku a încercat să recupereze teritoriul, dar, în schimb, a mai pierdut controlul asupra câtorva zone. După aceea, periodic, au mai izbucnit conflicte deschise, dar niciodată de o asemenea amploare.
În decursul lunii octombrie, de trei ori a fost convenită o încetare a focului, dar nici unul dintre acordurile umanitare nu au durat nici o zi. De fiecare dacă, după câteva ore, părțile încep să se acuze una pe cealaltă de încălcarea armistițiului. Între timp, mor nu doar militari, dar și civili.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.