Corneliu Vlad: Lumea nu poate fi gestionată de reguli arbitrare și grupări restrictive (I)
27/10Rușii în România. Grupul Русскоязычный Бухарест, pe Facebook
28/10Serghei Lavrov: Sancțiunile UE din cauza lui Navalnîi sunt ilegale
Sancțiunile inițiate de Germania și Franța împotriva Rusiei din cauza celor întâmplate cu politicianul Aleksei Navalnîi arată incapacitatea Uniunii Europene de a evalua adecvat evenimentele din lume, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat cotidianului croat Vecernji list, scrie RBK.
Ministrul a amintit că Berlin și Paris au inițiat o nouă serie de ”sancțiuni ilegale” ale UE împotriva cetățenilor ruși.
”Decizia este regretabilă și ilustrează în mod clar incapacitatea Uniunii Europene de a evalua adecvat evenimentele în curs de derulare în lume și dorința ei de a se plasa mai presus de lege”, a spus Lavrov.
În acest context, șeful dipolomației ruse a apreciat că Occidentul se străduiește să pedepsească Moscova pentru că promovează o politică externă independentă.
”Din păcate, trebuie să constatăm că, în ultimul timp, Washingtonul și o serie de capitale UE și-au dublat eforturile de stopare a dezvoltării Rusiei, încercând să ne pedepsească pentru politica noastră externă independentă, pentru că ne apărăm în mod consecvent interesele… Trebuie să tragem concluzia că nu putem spera într-o analiză bazată pe respect reciproc a problemelor ce apar, pentru că Occidentul merge pe regula de a discuta cu Rusia de pe poziția prezumției nevinovăției sale în toate”, a arătat Lavrov în același interviu preluat și de agenția TASS.
RBK menționează că, în octombrie, miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei au anunțat, într-o declarație comună, că țările lor au cerut în repetate rânduri Rusiei să investigheze circumstanțele ”otrăvirii” lui Aleksei Navalnîi și să-i tragă la răspundere pe vinovați, dar autoritățile ruse nu au prezentat ”explicații convingătoare”. De aceea, Paris și Berlin au propus altor state europene să introducă sancțiuni împotriva unor persoane ce vor fi considerate vinovate. Marea Britanie și Olanda au anunțat, ulterior, că susțin această poziție. Printre personalitățile înscrise pe lista neagră a sancțiunilor figurează directorul FSB (Seviciul Federal de Securitate, n.r.), Aleksandr Bortnikov și prim adjunctul administrației prezidențiale, Serghei Kirienko.
Moscova a declarat, la rândul ei, în repetate rânduri, că așteaptă din partea Berlinului datele legate de incidentul cu Navalnîi cerute încă de la începutul lunii septembrie de Procuratura Generală a Rusiei. De asemenea, Rusia respinge acuzațiile de implicare în otrăvirea opozantului rus. Navalnîi a ajuns la 20 august la spitalul din Omsk, unde a fost internat imediat la terapie intensivă. Analizele efectuate de specialiștii ruși nu au identificat prezența în organismul pacientului a unor substanțe otrăvitoare, găsite însă, după ce Navalnîi a ajuns într-o clinică din Berlin, de experții germani și francezi, potrivit cărora agentul toxic depistat ar face parte din familia ”Noviciok”.