Viorica Dăncilă: Cum ar trebui Occidentul să regândească relația cu Rusia

Viorica Dăncilă, fostul premier al României, a scris un editorial pentru ziarul israelian The Jerusalem Post, în care explică Occidentului că relația cu Rusia trebuie regândită, că actualul sistem de sancțiuni este ineficient, ba chiar periculos prin faptul că izolează Rusia și sporește sentimentele anti-occidentale în rândul populației.

În postarea sa, pe pagina de Facebok, fosta candidată la președinția României comentează:

”Am publicat un articol de politică externă în ziarul israelian Jerusalem Post, pledând pentru o nouă abordare în relațiile Uniunii Europene cu Rusia – o abordare care să susțină mai eficient securitatea țărilor UE. Contrar unor reacții vădit nedrepte sau manipulatoare din presa românească, n-a fost vorba deloc de un material pro-rus, ci de un material pragmatic pro-european.”

Autoarea nu poate să se abțină de la folosirea unor clișee en vogue aplicate Rusiei în spațiul UE, precum închipuita ”agresivitate” a acesteia ”în detrimentul intereselor țărilor UE” și afirmă: «Am spus, cu subiect și predicat, referindu-mă la Rusia și UE, că “nu suntem prieteni”, dar că trebuie – noi, europenii – să găsim un nou model de raportare la Rusia, pentru a ne apăra mai bine interesele și pentru a evita comiterea de greșeli cu consecințe grave».

Nu e vorba deloc de o atitudine împăciuitoare, continuă politiciana română, ”ci să înțelegem foarte exact riscurile ce rezultă din menținerea unui model conflictual de raportare reciprocă. Ca om bine informat despre dinamica relațiilor internaționale, știu că, atunci când nu se fac pași concreți spre aplanarea unor relații tensionate, contribuim cu bună știință la menținerea unor vulnerabilități care pot duce la evoluții neașteptate și tragice. Pledoaria mea a fost una pentru inteligență și realism, contra îngustimii și inerției care ne pot costa foarte mult în viitor.”

Fostul premier avertizează că nu a scris acest editorial pentru a ajuta Rusia și crede că Occidentul și Rusia nu pot avea relații de prietenie, dar că pot colabora.

În ceea ce privește relația Rusiei cu România, fostul premier crede că ”am fost, uneori, prieteni și alteori, dușmani” și face apoi o scurtă lecție de istorie, arătând că, în secolul al XVIII-lea, Rusia a ajutat la eliberarea Țării Românești și a Moldovei de otomani.

 

owner

Recent Posts

Erdogan: Decizia lui Biden poate aduce lumea în pragul unui război de amploare

Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Kievului să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului…

18 ore ago

Deputatul Șeremet, despre afirmația lui Zelenski privind Crimeea

Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Șeremet, membru al Comisiei de securitate,…

19 ore ago

Dmitri Medvedev: Atacul de răspuns

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, despre decizia neconfirmată privind lansarea de atacuri…

20 de ore ago

Peskov, despre minele antipersonal trimise Ucrainei

Este greu de spus dacă informația apărută în presa americană, potrivit căreia Administrația președintelui demisionar…

o zi ago

Lavrov, despre atacul ucrainenilor cu rachete ATACMS: Un semnal că Occidentul dorește escaladare

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că atacurile lansate de Forțele Armate ale Ucrainei…

2 zile ago

Zaharova: Dorința lui Macron de a da mâna cu Lavrov, manifestare a politicii ”cu fundul în două luntri”

Dorința președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a-i strânge mâna ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov,…

2 zile ago

This website uses cookies.