Hot News
TASS 41593343 D 850
Blocada apei în Crimeea. Lavrov a cerut implicarea Europei
21/10
Nor700
Nord Stream-2. Sancțiunile SUA vor afecta 120 de companii
22/10

”Vânătoarea de vrăjitoare”. Moscova a respins acuzațiile SUA legate de atacuri cibernetice

5758257

Ambasada Rusiei la Washington/ Foto: AP/ Scott Applewhit

Diplomații ruși au definit declarația Statelor Unite privind presupusa lansare, de către Rusia, a unor atacuri cibernetice drept reaprinderea rusofobiei și o ”vânătoare de vrăjitoare”. Ambasada Rusiei la Washington a asigurat că Moscova nu a comis și nu comite atacuri cibernetice în lume. Anterior, Ministerul Justiției al SUA a acuzat șase ruși de implicare în cele mai mari spargeri din întreaga lume, scrie Gazeta.ru.

Rusia nu a întreprins și nu întreprinde atacuri cibernetice în lume, iar afirmațiile SUA, care susțin contrariul, au menirea de a încinge sentimentele rusofobe, a comentat Ambasada rusă de la Washington. Diplomații au definit situația creată drept declanșarea ”unei vânători de vrăjitoare și spionomanie”. ”De câțiva ani, acestea reprezintă o trăsătură distinctivă a vieții politice a Washingtonului”, au subliniat diplomații ruși.

Potrivit ambasadei ruse, autoritățile Statelor Unite distrug constant relațiile ruso-americane, cândva pragmatice și ”insuflă în mod artificial populației o imagine toxică a Rusiei și a tot ce are legătură cu ea”. ”Rusia nu are și nu a avut vreo intenție de a pune la cale operațiuni de destabilizare, în întreaga lume. Acest lucru nu corespunde politicii noastre externe, intereselor noastre naționale, dar nici înțelegerii noastre despre cum trebuie stabilite relațiile între state. Rusia respectă suveranitatea altor țări și nu se amestecă în treburile lor”, au subliniat diplomații ruși în comentariul lor.

Anchetatorii americani susțin că acuzații și complicii lor au provocat daune rețelelor de calculatoare din întreaga lume. Printre țările care au avut de suferit, ei au indicat Franța, Georgia, Olanda, Coreea de Sud, Ucraina, Marea Britanie și Statele Unite. Rușii au fost acuzați, în special, de implicare în atacurile cibernetice lansate în 2016, ”cu utilizarea programelor malware BlackEnergy, Industroyer și KillDisck, împotriva guvernului ucrainean și a uneia dintre infrastructurile vitale ale țării, respectiv sectorul energetic”.

Cei șase cetățeni ruși acuzați de Departamentul Justiției al SUA sunt, în versiunea Washingtonului, foști și actuali angajați ai spionajului militar rus. Potrivit cotidianului Washington Post, dintre ”cele mai devastatoare atacuri cibernetice din lume” atribuite suspecților, se numără atacul asupra sistemului energetic al Ucrainei, ingerință în Georgia, amestec în alegerile din Franța și tentativă de a boicota Jocurile Olimpice din 2018. Printre altele, rușii sunt suspectați că ar fi răspândit, în 2017, virusul ransomware NotPetya, care a infectat dispozitive în întreaga lume, provocând daune de milioane de dolari.

Atacul NotPetya, din 2017, a perturbat buna funcționare a infrastructurii din Ucraina. Banca centrală a țării, principalul aeroport din Kiev și centrala nucleară de la Cernobîl s-au confruntat, atunci, cu o serie de probleme. Însă nimeni nu spune că, tot atunci, printre unitățile afectate s-au numărat și întreprinderi din Rusia. La momentul respectiv, SUA au catalogat situația drept ”cel mai devastator și costisitor atac cibernetic din istorie”. Iar responsabilitatea pentru cele întâmplate a fost atribuită Moscovei.

Toți rușii pe care partea americană îi suspectează de implicare în respectivele evenimente sunt, în versiunea Washingtonului, angajați ai Direcției Centrale a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU). După cum susțin SUA, toți au activat la unitatea militară 74455, conspirând între ei, dar și cu alte persoane, ”pentru a răspândi programe de soft nocive și pentru a întreprinde și alte acțiuni distrugătoare în beneficiul strategic al Rusiei”. Partea americană a dezvăluit inclusiv numele lor: Iuri Andrienko, Serghei Detistov, Pavel Frolov, Anantoli Kovaliov, Artiom Ocicenko și Piotr Pliskin.

După cum precizează RIA Novosti, citând Departamentul american al Justiției, daunele provocate companiilor americane afectate, în 2017, de virusul NotPetya, se ridică la peste 1 miliard de dolari. Potrivit autorităților din SUA, software-ul nociv a perturbat activitatea companiilor din sectoare de importanță vitală, precum transporturile și sănătatea. Mai mult, astfel de incidente au avut loc nu doar în toată Ucraina, dar chiar și în vestul Pennsylvaniei.

Gazeta.ru menționează că, la sfârșitul lunii septembrie, Tribunalul federal al Districtului de nord al Californiei l-a condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare pe hackerul rus Evgheni Nikulin, declarat vinovat de infracțiuni cibernetice. Deși procuratura ceruse o pedeapsă privativă de libertate de 12 ani de închisoare, Nikulin a primit ”88 de luni” de închisoare. Înainte de pronunțarea pedepsei, acuzatul nu a vorbit în apărarea sa. După eliberare, el va fi deportat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3090216