Expert militar: Care ar fi răspunsul Rusiei la un atac nuclear al SUA, din Germania
17/10Revista ”Crimean Magazine”
17/10”Răbdarea lui Putin a crăpat”: Satanovski, despre acordul cu SUA
Economistul și politologul Evgheni Satanovski a calificat înghețarea acordului cu SUA privind reciclarea plutoniului drept ”o chestiune istorică”, scrie Rambler.
”Se pare că indienii au încetat să-și vândă pământurile pe mărgele și promisiunile unui viitor strălucit, atunci când i-au închis în rezervații. Adică, la vârf sunt destui doritori să continue un astfel de business, dar răbdarea lui Putin a crăpat. Aplauze”, a scris Satanovski pe canalul său, de pe rețeaua socială Telegram.
El a reamintit că Rusia a fost mereu pregătită să revină asupra acestei probleme, deoarece Rusia a construit, demult, un reactor pentru distrugerea plutoniului. În timp ce americanii ”nici măcar nu s-au gândit” să facă unul.
”Iar propunerea ca noi să-l distrugem pe al nostru, iar ei să-l îngroape pe al lor este o escrocherie mult prea obraznică și primitivă, vizibilă cu ochiul liber. Însă, nu este clar pe cine anume s-a contat”, a arătat Satanovski.
În opinia lui, dacă în ultimele câteva decenii, Rusia putea închide ochii la această înșelătorie, nu este posibil și acum.
”Așa că, mulțumim sancțiunilor. Mulțumim retoricii antirusești din ultimii ani. În general, mulțumim pentru tot ce ne-au făcut, pentru ce ne-au luat și au furat. Mulțumim pentru aroganța lor și pentru loviturile de stat de la vecini. Pentru ”primăvara arabă”, care a demonstrat cum se comportă americanii cu aliații lor. Mulțumim Departamentului de Stat și CIA. Mulțumim NATO și, concret, Pentagonului, care nu se mai apropie, deja, de nici una dintre granițele noastre, ci exersează, la aceste granițe, un război nuclear împotriva noastră. Mulțumim pentru reconstrucția opoziției noastre, pentru pregătirea și susținerea tulburărilor din țară și de-a lungul periferiei ei”, a enumerat Satanovski.
Acordul dintre SUA și Rusia din domeniul reciclării plutoniului militar a fost semnat în anul 2000 și ratificat în 2011. În cadrul acordului, fiecare parte urma să recicleze până la 34 de tone de plutoniu militar, de care nu mai era nevoie în scopuri de apărare.
Se intenționa ca, în 2018, să înceapă procesarea efectivă.
Dar, la 3 octombrie 2016, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus suspendarea tratatului, din cauza incapacității părții americane de a-și duce la îndeplinire obligațiile.