Hot News
Kudrin apără cheltuielile pentru apărare
16/10
Putin a propus prelugirea cu un an a START-3, fără condiții
16/10

Serghei Lavrov, despre relațiile cu UE, despre START-3 și altele

Ministrul rus de externe, Seghei Lavrov/ Foto: TASS

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acordat un amplu interviu mai multor posturi de radio. Cu acest prilej, șeful diplomației de la Moscova a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe agenda de lucru a instituției pe care o conduce.

Despre conflictul din Nagornîi Karabah

Lavrov a declarat că a înștiințat autoritățile de la Baku și Erevan în legătură cu oportunitatea organizării unor întâlniri, pe linia Ministerelor Apărării, pentru elaborarea unor mecanisme de verificare a armistițiului, încheiat la 10 octombrie.

”Principalul nostru mesaj este că, totuși, se impune o întâlnire imediată, la nivel de militari, pentru a conveni acel mecanism de control al încetării focului la care face referire documentul nostru și pe care nici una dintre părți nu a început să-l dezbată… Cred că, acum, aceasta este cheia pentru o încetare stabilă a focului”, a spus șeful MAE rus.

În plus, potrivit lui Lavrov, în Karabah ar trebui să fie prezenți forțele de menținere a păcii și observatorii ruși , dar ultimul cuvânt aparține părților aflate în conflict.

În urma întâlnirii de la Moscova, Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la un acord privind încetarea focului în Nagornîi- Karabah. Regimul a intrat în vigoare la 10 octombrie, la ora 12:00, pentru schimbul de prizonieri de război și alți deținuți, și cadavre ale celor celor căzuți, fiind mediat de Crucea Roșie.

Relațiile cu Uniunea Europeană

Moscova, a spus Lavrov, nu este obligată să dea socoteală celor de la Bruxelles pentru acțiunile sale, pentru că Rusia are Constituție și are legi proprii. În opinia diplomatului, relațiile dintre Rusia și UE nu se vor îmbunătăți în viitorul apropiat, dar Moscova este pregătită să le reia, pe bază de egalitate.

”Interesele economice trebuie păstrate. Operatorii economici trebuie să decidă singuri ce îi avantajează. Dar să dăm fuga și să ne umilim este sub demnitatea noastră”, a subliniat Lavrov. ”Ni se spune că nu ne-am maturizat, pentru a fi parteneri geopolitici ai Uniunii Europene, precum a afirmat, recent, Ursula von der Leyen… În ceea ce privește relațiile rezonabile, din păcate, tot ce ține de rațiune trebuie analizat de partea cealaltă a dialogului nostru, dar eu sper că rațiunea va triumfa acolo. Deocamdată, nu sesizăm acest lucru”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova, subliniind că UE nu poate face față minorității rusofobe și blochează dezvoltarea relațiilor.

Comentând declarațiile unor politicieni și politologi germani, care cer să se renunțe le planurile de parteneriat cu Rusia, Lavrov a apreciat că acest gen de afirmații ”arată o schimbare a stării de spirit la nivelul elitei aflate la guvernare. Să vedem cum se va transpune totul în practică, dar deocamdată, politica practică a liderilor UE, inclusiv a Franței și Germaniei nu este, din păcate, prea optimistă”, a concluzionat ministrul.

În același timp, el a estimat că, după părerea lui, Parisul este mai mult înclinat în favoarea păstrării relațiilor cu Moscova. ”În orice caz, aceasta este poziția președintelui Macron, poziție care, în contextul celor convenite cu președintele Putin, se realizează printr-o serie întreagă de mecanisme create între Moscova și Paris”, a adăugat Lavrov.

El a amintit că, în ajun, a stat de vorbă cu șeful diplomației UE, Josep Borrel, care, ”ca om cu experiență, înțelege foarte bine că fără Rusia nu pot fi rezolvate multe chestiuni de interes pentru UE”.

Sancțiuni

”Trebuie să încetăm și am încetat, deja, să ne judecăm după notele pe care ni le pune Occidentul colectiv sau unele țări occidentale… Avem o Constituție, avem separarea organelor puterii și avem poporul rus care decide. Asta e tot”, a declarat șeful MAE rus.

Ministrul de Externe a subliniat că, în orice caz, Moscova va răspunde în oglindă la sancțiunile UE împotriva Rusiei, din cauza situației cu Navalnîi (opozantul rus, Aleksei Navalnîi, n.r.). ”Nemții nu au de gând să ne prezinte fapte, în pofida tuturor obligațiilor de drept internațional. Vom răspunde în oglindă, pentru că da, este o practică diplomatică. Dar este un răspuns diplomatic”, a arătat el.

Cazul Navalnîi

Întrebat de jurnaliști de ce structurile însărcinate cu aplicarea legii din Rusia nu au deschis un dosar penal cu privire la ”otrăvirea” fondatorului Fundației Anticorupție, Aleksei Navalnîi, ministrul a amintit că astfel de cazuri se inițiază pe baza dovezilor ce permit suspectarea existenței unei infracțiuni.

”Vom insista ca și colegii noștri germani să-și respecte obligațiile de drept internațional ce decurg din Convenția privind asistența juridică, din 1959 și a protocoalelor aferente. De curând, s-a auzit o frază rostită de responsabili oficiali, cum că avem informații că de Navalnîi se ocupă CIA. Imediat, nu știu ce avocat al lui Navalnîi a cerut dovezi. Iar când noi cerem să fie dovedit aspectul penal în tot ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi, când noi le cerem germanilor să dovedească ce au descoperit ei în analizele lui, ni se spune: ”Ce, nu ne credeți?” Și ni se mai spune: ”Nu vă putem trimite datele cerute, pentru că pacientul trebuie să-și dea acceptul și el nu îl dă”, a arătat Lavrov.

Situația din Belarus

Rusia susține desfășurarea în Belarus a unei reforme constituționale, pe care o consideră o bună oportunitate de a începe un dialog național, cu participarea tuturor forțelor politice ale republicii, consideră Lavrov.

De asemenea, ministrul a fost întrebat dacă Moscova are o variantă de rezervă pentru eventualitatea în care regimul de la Minsk s-ar putea schimba. ”Firește, cred că trebuie să privim tabloul în ansamblu, pe toate direcțiile din jurul Federației Ruse, mai ales la țările care sunt aliate apropiate ale Rusiei. Ani la rând, decenii la rând, am trăit într-un singur stat, dar în același timp, desigur, nu trebuie să ne purtăm la fel ca americanii. Nu pot să accept așa ceva. Ei se poartă grosolan, nepoliticos, cu nerușinare”, a spus Lavrov.

Alegerile din SUA

Poziția principială a Moscovei este că va colabora cu acel președinte al Statelor Unite pe care îl va alege poporul american.

”Putin a declarat că vom colabora cu acel președinte, cu acea administrație, care va primi susținerea poporului american… Aici chiar nu trebuie schimbat nimic. Pe de altă parte, și aici sunt de acord cu dumneavoastră, că, probabil, partea perdantă va acuza, pentru că ambele partide – Republican și Democrat – au declarat deja că rușii vor să-l aducă la putere pe concurentul lor. De încă un lucru mai putem fi siguri: că situația din relațiile noastre nu se va schima în mod radical. Pot fi unele nuanțe, într-o direcție sau alta”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Relațiile cu Japonia

Noile autorități ale Japoniei au confirmat că vor continua politica promovată de conducerea anterioară, a arătat Serghei Lavrov. ”Vecinii noștri japonezi au confirmat continuitatea relațiilor și concentrarea pe dezvoltarea lor în toate domeniile. Salutăm acest lucru, pentru că reflectă abordările principiale ale Rusiei, întărite în acordurile comune ale predecesorilor domnului Suga (Yoshihide Suga, n.r.) și care arată că numai un parteneriat plenar, pe scară largă și în economie, și în sfera tehnologiilor, și în cea umanitară și, firește, în domeniul apropierii și coordonării abordărilor noastre de politică externă poate duce relațiile noastre la un nou nivel calitativ”, a declarat ministrul.

Expulzarea diolomaților ruși

Deciziile Occidentului legate de expulzarea diplomaților ruși sub acuzația de spionaj și din alte motive este urmare a tendințelor rusofobe,  pe care americanii încearcă să le înrădăcineze în Europa, cu scopul de a îndepărta Europa și de gazul rusesc, și de producția de armament rusească, și de multe altele, pentru a înlocui totul cu mărfurile lor, mai scumpe.

”În schimb, țările care merg pe această tranzacție vor trăi mai liniștite, americanii nu le vor deranja prea mult. Un timp, după care se vor năpusti, probabil, cu o forță nouă”, a apreciat el.

Acordurile privind armament strategic

Moscova este gata să includă două din cele cinci noi arme de care dispune în Tratatul bilateral cu SUA privind armele strategice ofensive (START-3), a anunțat Serghei Lavrov, subliniind, totodată, că, dacă Washingtonul dorește ca în acordul cu Rusia să fie menționat armamentul tactic nuclear, mai întâi, trebuie să-și retragă rachetele tactice de pe teritoriul celor cinci state ale NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979746