Hot News
Dmitri Peskov
Kremlinul vrea dialog cu Occidentul, dar ”tangoul nu se dansează de unul singur”
15/10
Mihail Deliaghin: În curând, lovește dezastrul. Cum se pregătește Rusia?
15/10

Tranzacția Rusiei, care sperie cel mai tare Pentagonul

Foto: FBA ”Economika segodnia”

Experții bulgari au prezis ce arme rusești va cumpăra Iranul, înainte de toate, după încheierea embargoului, care expiră peste doar câteva zile, la 18 octombrie. Ceea ce înseamnă că Teheranul va putea achiziționa armament de peste hotarele țării.

Înainte de toate, militarii iranieni vor cumpăra sistemele rusești de rachetă antiaeriene S-400, cred autorii unui articol publicat în BulgarianMilitary.

De asemenea, există informații referitoare la interesul Iranului pentru avioanele de atac rusești Su-24 și Su-35. Dacă o tranzacție de acest gen va avea loc, Teheranul va intra în posesia unor avioane din generația a patra, ce vor ridica substanțial capacitatea de luptă a Forțelor Aeriene ale țării, subliniază experții bulgari.

Washingtonul amenință cu sancțiuni economice severe orice țară care va livra armament Iranului sau va colabora cu Teheranul la dezvoltarea tehnologiilor militare. Dar marea îngrijorare a americanilor este legată de ideea că Iranul va putea achiziționa rachete rusești S-400 ”Triumf”, care neliniștesc de multă vreme Casa Albă.

”Pe americani îi îngrijorează cel mai mult faptul că, în cazul încheierii unui acord cu Moscova, Iranul va primi sisteme de rachetă care vor asigura o apărare stabilă și fiabilă a spațiului aerian și vor deveni o problemă serioasă pentru avioanele militare de atac F-35 și F-22, dar și pentru bombardierele-invizibile B-2”, scrie BulgarianMilitary.

Subiectul s-a aflat în centrul discuțiilor specialiștilor militari. Mulți sunt de acord că eficacitatea S-400 împotriva avioanelor ”invizibile” americane depinde de versiunile modificate ale sistemelor de rachetă antiaeriene, pe care Moscova le va vinde Iranului. Se precizează că cea mai modernă și mai dotată versiune a sistemelor ”Triumf” folosește cele mai avansate tehnologii de depistare a țintelor. Tocmai de aceea, sistemele rusești sunt considerate, în prezent, cel mai bun sistem de apărare aeriană din lume, subliniază autorii articolului din publicația bulgară.

”Cu alte cuvinte, dacă Teheranul va plăti suma necesară și dacă Moscova va accepta să vândă un astfel de sistem, armata iraniană va dispune de o armă care va reprezenta un pericol real pentru orice avioane care pătrund în spațiul aerian al Iranului”, subliniază analiștii bulgari.

Amenințarea este de două ori mai serioasă, fiind alimentată de determinarea Iranului de a asigura inviolabilitatea teritoriului său, arată autorii articolului. Teheranul a demonstrat seriozitatea intențiilor sale când, în urmă cu un an și jumătate, a doborât o dronă de recunoaștere a Forțelor Aeriene ale SUA. Fiecare pas riscant al unei armate străine va antrena represalii militare dure, scrie BulgarianMilitary.

La rândul ei, Rusia și-a declarat disponibilitatea de a vinde tehnică militară Teheranului. ”Amenințările Washingtonului, de a ataca prin sancțiuni economice orice afacere cu arme având partener Iranul, nu sperie Moscova”, cred analiștii publicației bulgare.

Sancțiunile au devenit principalul instrument de influență și presiune al administrației Trump asupra altor țări. Casa Albă încearcă, astfel, să-și atingă principalul obiectiv – acela de a spori vânzările de armament american. Dar istoria ultimilor patru ani demonstrează ineficiența acestor metode.

«State precum Turcia și India au arătat clar Washingtonului că asemenea ”pârghii” nu funcționează și că, în pofida tuturor amenințărilor din partea SUA, ambele țări merg pe un drum propriu», constată autorii articolului.

În ceea ce privește sistemul rusesc de rachetă antiaeriană S-400 ”Triumf”, popularitatea lui pe piața mondială a armelor este de înțeles, arată experții BulgarianMilitary. Acest sistem avansat, cu rază mare și medie de acțiune, este capabil să distrugă orice mijloace de atac aerian, inclusiv hipersonice, oricât de moderne și de perspectivă ar fi acestea.

Sistemul rusesc S-400 poate depista ținta la o distanță de 600 de kilometri și poate distruge un obiect inamic aflat la o distanță de 400 de kilometri. Sistemul ”Triumf” poate să tragă simultan asupra a 36 de ținte. Timpul de desfășurare a sistemului este de numai 5-10 minute, iar punerea în stare de luptă nu ia mai mult de 3 minute.

Potrivit mass-media bulgare, analiștii occidentali sunt de părere că, alături de sisteme precum rachetele operativ- tactice ”Iskander” și cele anti-navă de coastă ”Bastion”, S-400 joacă un rol cheie în noul concept al Forțelor Armate ale Rusiei, botezat în occident ”Zonă cu acces interzis” (Anti-Acces/Area Denial, A2/AD). Ceea ce înseamnă că trupele NATO nu se vor putea afla și nu se vor putea deplasa fără riscuri în limitele acestui teritoriu, explică experții bulgari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979723