”Suntem gata să începem chiar mâine. De aceea, totul depinde de acțiunile Grupului de la Minsk al OSCE, de graficul lor de lucru. Partea noastră este gata să înceapă imediat”, a spus Aliev într-un interviu acordat publicației RBK.
Liderul azer a afirmat, totodată, că, ”dacă partea armeană rămâne fidelă regimului de armistițiu, așa cum am spus, se va intra în faza de reglementare politică și se va încheia faza de constrângere în a demara negocieri”. ”Iată de ce, noi vom merge până la capăt, în orice situație”, a adăugat Aliev.
Pe de altă parte, președintele azer a afirmat că, dintre cei trei co-președinți ai Grupului de la Minsk al OSCE (Rusia, SUA și Franța), Moscova deține, în virtutea unor factori istorici și politici, de cea mai mare posibilitate de a influența evoluția conflictului.
”Ca vecin, ca țară care are cu Azerbaidjanul și Armenia o istorie comună, Rusia joacă, desigur, un rol aparte. Și, fără îndoială, acest rol se bazează și pe istorie, și pe interacțiunea popoarelor noastre, dar și pe greutatea rolului jucat de Rusia în lume și, desigur, în regiunea noastră. De aceea, posibilitățile Rusiei de a influența reglementarea conflictului sunt incomparabil mai mari față de șansele oricărui alt stat, în virtutea unor cauze obiective”, a explicat Aliev.
Potrivit afirmațiilor sale, Azerbaijanul s-a adresat în repetate rânduri conducerii ruse, pentru ca aceasta să-și folosească pârghiile de influență politică asupra Armeniei și pentru a convinge partea armeană să pună capăt ocupației regiunii NNagornî-Karabah. Aliev a precizat că Armenia depinde, în proporție de 100%, de Rusia – de la asigurarea securității până la alimentarea cu gaze naturale și energie electrică.
”Cu insistența părții ruse, ținând cont de faptul că am modificat status-quo-ul, am străpuns linia de contact și cred că am reușit să trezim Erevanul la realitate. Rusia dispune de o grămadă de instrumente prin care, în scurt timp, să convingă Armenia că singura cale de ieșire din această situație – și nu doar în planul ostilităților, dar și pentru viitorul Armeniei, în general – rezidă în a găsi o soluție referitoare la Azerbaidjan, care este destul de simplă: ei părăsesc teritoriul, își retrag trupele, oamenii noștri se întorc acolo și vom încerca să trăim, din nou, unii lângă ceilalți”, a spus Aliev.
RBK menționează că, vineri, la Moscova au avut loc negocieri între miniștrii de Externe ai Rusiei, Armeniei și Azerbaidjanului. La final, a fost adoptată o declarație comună, prin care părțile au acceptat un armistițiu, intrat în vigoare la 10 octombrie, la 12,00, ora locală. Părțile s-au acuzat reciproc de nerespectarea încetării focului în Nagornîi- Karabah, unde confruntările militare au izbucnit la 27 septembrie. În plus, la încheierea negocierilor de la Moscova, Azerbaidjanul și Armenia, cu medierea co-președinților Grupului de la Minsk al OSCE și pe baza principiilor fundamentale de reglementare, au fost de acord să demareze tratative pe fond, cu scopul de a obține cât mai repede posibil o soluție pașnică.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.