Pe fondul crizei provocate de răspândirea noului coronavirus și a tulburărilor de pe piețele financiare, rușii caută noi instrumente pentru investiții. Cei mai înstăriți își sporesc investițiile în aur la bursă – mai simplu spus, în acțiuni ale fondurilor specializate în aur.
Își transferă banii în aur inclusiv cei care nu se prea pricep la instrumente bursiere sau nu au conturi la o firmă de brokeraj. Astfel, în perioada de primăvară-vară, la Promsviazbank, fluxul de investiții în conturi pentru metale (OMS) a crescut cu 15%, iar cererea pentru monede a sărit cu 20%, potrivit agenției Prime.
Interesul rușilor pentru aur este pe deplin justificat, având în vedere că, în urmă cu numai jumătate de an, un contract futures la bursă costa doar 1687 dolari, față de 1904 dolari/uncie în prezent. Asta în condițiile în care, în perioada de vârf din august, cotațiile au depășit pragul de 2000 de dolari/uncie, ajungând la 2060 de dolari.
Analiștii consultați de Gazeta.ru au declarat că investițiile în aur sunt binevenite oricând și, de aceea, nu există, la modul general vorbind, momente ideale sau proaste pentru a achiziționa metale prețioase. Valabil, desigur, și pentru aur.
Analistul Aleksandr Osin, de la firma ”Freedom Finance”, anticipează o creștere a cererii de aur și active în aur în următorii ani. Scumpirea actuală și cererea de aur și active în aur reprezintă, în opinia lui, o tendință stabilă, determinată de politica monetară relaxată și superrelaxată promovată în ultimii 12 ani de marile țări ale lumii.
”Din punctul de vedere al estimărilor pe baza evoluției indicatorilor ce reflectă dinamica masei monetare și de mărfuri, în următorii ani, nivelul prețurilor la aur va urca, în următoarele 12-24 de luni, la 2500 de dolari/uncie în scenariul de bază”, a explicat analistul. Variantele pozitivă și negativă ale aceluiași scenariu elaborat în cadrul acestui sistem de evaluare cu o eventualitate de 60% este de 1700 de dolari și, respectiv, de 3150 de dolari/uncie.
Osin spune că principalul avantaj al metalului prețios, sub formă de monede, îl constituie faptul că poate fi ușor cumpărat. Dar, la vânzare, cumpărătorul ar putea solicita o expertiză independentă a monedelor. Ceea ce, desigur, costă.
”Mai mult, adaosul de preț ce reflectă valoarea artistică și numismatică a monedelor este destul de ridicat. Prețul monedelor este de la 10% în sus mai mare decât prețul metalelor prețioase din care ele sunt confecționate”, a adăugat Aleksadnr Osin.
Punctul de vedere exprimat de Osin este susținut și de reprezentanții companiei Alpari Golg, potrivit cărora ”pe termen lung, aurul și argintul se vor scumpi. Orice riscuri în economia mondială vor împinge în sus cotațiile la metale prețioase. Bancnote de dolari, euro și ruble pot fi oricând tipărite, dar rezervele de aur și argint sunt limitate”, explică specialiștii.
Printre altele, cei de la Alpari Gold au precizat că ”în martie 2020, firma a vândut toate monedele de aur și argint de care dispunea în acel moment. O asemenea cerere nu a existat niciodată în cei patru ani de când compania lucrează pe piața rusă”, au menționat oficialii firmei. De un interes special s-au bucurat monedele de aur ”Gheorghi Pobedonoseț” (Sf.Gheorghe Biruitorul, Rusia,), “Philharmoniker” (Austria), “Britania” (Marea Britanie), fiecare cântărind câte o uncie (31,1 grame).
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.