Declarația cuprinde trei puncte. Președinții au exprimat condoleanțe victimelor, au chemat la încetarea imediată a ostilităților și au cerut liderilor Armeniei și Azerbaidjanului să revină la negocieri.
«De asemenea, facem apel la conducătorii Armeniei și Azerbaidjanului să-și asume de îndată angajamentul de a relua, cu bună credință și fără condiții prealabile, negocieri pe fondul problemei de reglementare, în cooperare cu copreședinții ”Grupului de la Minsk” al OSCE», se arată în declarație.
În ajun, Macron l-a sunat pe Putin, cei doi analizând situația din Nagornîi Karabah, unde, începând din 27 septembrie, au reizbucnit ample lupte, cu utilizarea armamentului greu, între Armenia și Azerbaidjan. Cei doi președinți au subliniat, totodată, că soluționarea conflictului armat este posibilă doar prin metode politice și diplomatice. Putin și Macron au analizat parametrii concreți ai cooperării viitoare, în primul rând în formatul Grupului de la Minsk, din care fac parte și SUA.
Comentând, senatorul rus Aleksei Pușkov, a definit declarația comună a președinților rus, francez și american privind situația din Nagornîi Karabah drept un exemplu rar de unitate a liderilor mondiali. ”Declarația comună a șefilor Rusiei, Franței și SUA privind Nagornîi Karabah reprezintă un exemplu rar, în ultimul timp, de unitate a liderilor mondiali într-o chestiune care vizează o gravă criză regională. O astfel de unitate nu există nici pentru Siria, nici pentru Donbass, nici pentru Iran. În celălalt taler al balanței este un singur președinte – Erdogan”, a scris Pușkov pe contul său de Twitter.
Într-adevăr, răspunzând la declarația celor trei, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că apelurile lansate de Grupul de la Minsk al OSCE privind încetarea imediată a ostilităților în Nagornîi Karabah sunt inadmisibile, a anunțat agenția Reuters, citată de presa rusă.
”Ținând cont de faptul că Statele Unite, Rusia și Franța au neglijat această problemă timp de 30 de ani, este inadmisibil ca ele să caute căi de încetare a focului”, a afirmat liderul turc. El a subliniat că luptele din regiune vor înceta numai în cazul în care ”ocupanții armeni” vor pleca din Nagornîi Karabah.
La 27 septembrie, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că declanșează o ”contraofensivă”, ca răspuns la acțiunile Forțelor Armate ale Armeniei, care ”au deschis foc asupra așezărilor de pe linia de contact din Karabah”. Nerecunoscuta republică Nagornîi Karabah a anunțat că tiruri de artilerie au fost trase asupra unor localități, inclusiv a capitalei Stepanakert.
În urma ostilităților militare, s-au înregistrat morți și răniți în rândul populației civile și a militarilor de ambele părți. În Karabah și Armenia au fost decretate legea marțială și mobilizarea. În Azerbaidjan a fost declarată o mobilizare parțială, legea marțială fiind introdusă doar în câteva orașe.
Rușii și străinii au efectuat un număr record de deplasări turistice prin Federația Rusă: 80…
Ministerul rus al Apărării a anunțat pierderile înregistrate de armata Ucrainei din momentul invadării Regiunii…
Ideile lui Trump privind achiziționarea de teritorii exprimă un gând pe înțelesul tuturor: suveranitatea statului…
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
PulsMedia: Explozibilul găsit pe aeroportul din Chișinău a fost trimis din Ucraina Angajații Serviciului vamal…
This website uses cookies.
View Comments
Președintele Turciei sare in ajutorul Azerbaidjanului .sa sperăm că luptele nu se vor intensifica