Categories: Context

Corneliu Vlad: Va lua ONU un nou start?

Corneliu VLAD

Toamna aceasta s-au împlinit 75 de ani de la crearea  primului for cu vocație într-adevăr universală: Organizația Națiunilor Unite. “Avea să fie sărbătoare/Ori slujba de înmormântare?” , se întreba lumea înainte de celebrare, ca într-o poezie de Arghezi, scrisă într-un cu totul alt context. Căci ONU este supusă mai mult ca oricând  unui noian de analize, judecăți, critici, căutări, propuneri de reînnoire. Întristata Adunare Generală a organizației, întrunită în sesiunea anuală tradițională, a definit printr-o declarație starea de fapt a ONU: este “imperfectă, dar indispensabilă”, întrucât nicio altă organizație mondială nu are “legitimitatea, puterea de a aduce laolaltă și puterea propriu zisă” a Națiunilor Unite, chiar dacă aceasta a cunoscut în existența sa și “un șir de decepții”. Împliniri, dar și eșecuri în misiunea și obiectivele sale, sintetizate prin “trei D”: detensionarea și pacea lumii, dezvoltarea, drepturile omului.

Atitudinea statelor membre este mult mai nuanțată și include deopotrivă critici energice din partea SUA, susținere fermă din partea Federației Ruse, propuneri de reformare mai ales ale statelor numite în timpul războiului rece “lumea a treia”. Oricum, un sondaj internațional al Pew Research Center din 2019 indică un sprijin pentru ONU al populației mondiale de 61 la sută. Apreciere întru totul explicabilă dacă acceptăm afirmația fostului secretar general al ONU Dag Hammerskjold, că “ONU nu a fost creată pentru a duce lumea în paradis, ci pentru a o salva de infern”.

În același spirit s-au pronunțat, prin mesajele lansate cu acest prilej, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. “Carta ONU reprezintă și în ziua de astăzi principala sursă a dreptului internațional”, subliniază președintele Putin care amintește principiile perene ale dialogului interstatal înscrise în Carta ONU: egalitatea statelor suverane, neamestec în treburile lor interne, dreptul popoarelor de a-și determina singure soarta, renunțarea la amenințări sau recurgere la forță, reglementarea politică a disputelor. “În pofida tuturor dificultăților care au marcat perioada războiului rece, a schimbărilor geopolitice radicale, ONU își îndeplinește cu onoare, în condițiile actualelor intrigi ale politicii mondiale, principala sa misiune – cea de a proteja pacea, de a contribui la o dezvoltare sustenabilă a popoarelor” – apreciază liderul de la Kremlin. Și astăzi, accentuează liderul Rusiei, ONU reprezintă “instrumentul absolut necesar și unic ce nu permite acțiuni unilaterale sortite să conducă la ciocniri militare directe între marile puteri, ce oferă posibilitatea de a căuta variante de compromis sau, cel puțîn, de a evita soluții absolut inacceptabile pentru alții, de a acționa în cadrul dreptului internațional și nu în zona șubredă, cenușie, a arbitrariului și nelegitimității”. În mesajul sau, Vladimir Putin s-a pronunțat pentru adaptarea organizației la realitățile lumii complexe și multipolare de azi, pentru păstrarea dreptului de veto al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate, a propus o conferință internaționala pentru cooperare  în dezvoltarea unui vaccin anticoronavirus, a reînnoit ideea unui summit al celor cinci mari puteri nucleare și a lansat inițiativa încheierii unui acord care să interzică militarizarea spațiului cosmic.

Ministrul Lavrov a combătut conceptul de “ordine mondială bazată pe  reguli”, concept arbitrar și vag formulat, căci cine să stabilească aceste reguli dacă nu ONU, iar ONU a consfințit prin Carta sa principiile și normele dreptului și relațiilor internationale care au asigurat pacea și securitatea lumii postbelice. Nici mandatele și împuternicirile principalelor organe ale ONU nu trebuie desubstanțializate și erodate, ci sporite ca eficiență, a mai spus ministrul rus.

Va lua ONU un nou start după împlinirea a trei sferturi de veac de existența? – se întreabă politologul rus Andrei Kortunov. Un asemenea obiectiv ambițios are șanse dacă Adunarea Generală adoptă hotărâri în interesul tuturor statelor și acestea le respectă, dacă reuniunile Consiliului de Securitate nu sunt paralizate de dueluri propagandistice, iar SUA renunță la atitudinile și acțiunile unilaterale care prejudiciază credibilitatea și bunul mers al activităților forumului universal. Nici diferitele formule de revizuire a sistemului ONU nu pot fi o soluție, întrucât s-ar deschide o imensă cutie a Pandorei și n-au nicio șansă, căci nu pot întruni acceptul tuturor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate și al două treimi din voturile statelor din Adunarea Generală. O adevărată reformă a ONU revine de aceea ca imperativ nu atât organizației, cât statelor care o alcătuiesc. Și aceasta pentru că ONU înseamnă de fapt statele membre ale sale și nu poate fi nici mai bună, nici mai rea decât statele care sunt părți ale acestui organism cu vocație universală.

 

owner

View Comments

  • ONU a fost creat dupa al doilea razboi, din necesitate si frica.
    "Salvarea din infern" nu trebuie sa permita cel putin un secol aducerea "infernului" in randurile natiunilor cu drep de veto.
    Echilibrul creat pana "mai ieri" (chiar daca va necesita mutarea "sediului"), nu trebuie sa se piarda.
    Poate de la inceputul, de la jumatatea sau de la sfarsitul lui noiembrie, "lumea" va intelege ca "imperiile moderne" sunt desuete. Sau poate ca nu va intelege. Poate o va ajuta "maretia" de alta data sa inteleaga. Sau nu.
    Atunci "poate" va trebui sa ne cream "propria lume", nu neaparat mai libera dar putin mai "actuala" si mai atenta la "lacrimile planetei" si la lacrimile noastre, ale oamenilor.

Recent Posts

Putin a inaugurat aeroporturi în Magadan, Stavropol și Ceboksarî

Liderul rus Vladimir Putin a luat parte la ceremonia de deschidere a trei noi aeroporturi…

10 ore ago

Putin a înaugurat o autostradă de mare viteză spre Podul Crimeii

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a deschis traficul pe autostrada de mare viteză care face legătura…

11 ore ago

Putin: Rusia trebuia să pregătească operațiunea specială din Ucraina mult mai devreme

Este imposibil de indicat o dată și o perioadă anume când Rusia ar fi trebuit…

11 ore ago

Moscova a văzut că NATO se pregătește de război cu Rusia și i-a trimis semnale ferme

Viceministrul rus de Externe: NATO se pregătește pentru un conflict armat cu Rusia Viceministrul rus…

13 ore ago

Atac cu rachete al armatei ruse: A fost lovită reprezentanța CIA la Kiev

În timpul masivului atac cu rachete lansat de armata rusă asupra Kievului a fost lovită…

13 ore ago

Regizorul italian Giancarlo del Monaco a primit cetățenia rusă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis un decret în acest sens. Potrivit presei, în total…

o zi ago

This website uses cookies.