Categories: MilitarRusia si lumea

Conflictul din Nagornîi Karabah: Moscova îndeamnă la reținere

Partea rusă îndeamnă toți actorii externi și interni să dea dovadă de maximă reținere în ceea ce privește situația din Nagornîi Karabah, a declarat viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Cerem tuturor actorilor, externi, dar și interni, să manifeste reținere maximă, inclusiv în planul declarațiilor. Acum, esențial este să fim corecți și prudenți pentru a obține de îndată încetarea focului și revenirea la masa tratativelor”, a arătat Rudenko. Potrivit spuselor sale, conflictul din Karabah nu poate avea decât o soluție pașnică. În calitate de co-președinte al Grupului OSCE de la Minsk, Rusia intenționează să continue contactele cu toți partenerii, în legătură cu situația din Karabah.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a purtat deja o serie de convorbiri, inclusiv cu omologii săi din Armenia și din Azerbaidjan, pe fondul agravării situației din Nagornîi Karabah. Chemând la o încetare grabnică a focului,

Lavrov a arătat că, ”împreună cu alți co-președinți ai Grupului de la Minsk, Rusia va continua să depună eforturi de mediere, menite să conducă la stabilizarea situației”.

Prin vocea secretarului de presă al Președintelui rus, Dmitri Peskov, Kremlinul a exprimat, la rândul său, îngrijorarea profundă a Rusiei și a altor țări legată de deteriorarea serioasă a situației de pe linia de contact din Nagornîi Karabah și de ostilitățile dintre Armenia și Azerbaidjan.

Peskov a precizat că Președintele Vladimir Putin a vorbit de mai multe ori la telefon cu premierul Armeniei, Nikola Pașinian. Kremlinul urmărește evoluția situației și consideră că se impune o încetare imediată a ostilităților.

”Procesul de reglementare a conflictului și a consecințelor agravării situației trebuie să treacă imediat în  plan politic și democratic”, a declarat Peskov, menționând că Moscova nu consideră situația drept o provocare, o încercare de a se exercita noi presiuni asupra Rusiei în contextul evenimentelor din Belarus și al stării de sănătate a bloggerului Aleksei Navalnîi.

Situația s-a deteriorat în Nagorno-Karabah duminica trecută când, de-a lungul liniei de contact, de ambele părți au izbucnit tiruri de focuri. Există victime, inclusiv printre populația civilă. Autoritățile din Armenia și Azerbaidjan au introdus legea marțială.

owner

Recent Posts

Ucraina vorbește despre arme nucleare proprii, dar nu are cu ce să le facă

Autoritățile ucrainene analizează la modul serios posibilitatea de a redobândi arme nucleare, afirmă publicația Bild,…

2 ore ago

Putin, pentru un acces mai mare al rușilor la practicarea sportului

56% dintre ruși fac sport în mod regulat, a declarat președintele rus Vladmiir Putin la…

3 ore ago

Ucraina nu a deținut niciodată arme nucleare

Fals: Ucraina este singura țară care și-a dat armele nucleare, a declarat, la summitul UE,…

4 ore ago

Proiect ce interzice propaganda publică a persoanelor care aleg să nu aibă copii

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat în primă lectură un proiect…

5 ore ago

Presa: Condiția Occidentului pentru primirea Ucrainei în NATO

Pentru a adera la NATO, Ucraina trebuie să aibă o frontieră de stat bine stabilită,…

o zi ago

Zaharova, despre „planul victoriei” lui Zelenski: Spume sângerii pe buzele unui neonazist

„Planul victoriei” elaborat de Volodimir Zelenski reprezintă o isterie și un set de sloganuri fără…

o zi ago

This website uses cookies.