Mesajul video al liderului rus a fost înregistrat vinerea trecută și trimis la New York, a relatat, anterior, secretarul de presă al președinției ruse, Dmitri Peskov.
În conformitate cu programul sesiunii plenare a Adunării Generale a ONU, discursul lui Vladimir Putin a fost al optulea. Pe 22 septembrie au mai vorbit președintele american Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping. Datorită pandemiei coronavirusului, mulți dintre liderii mondiali au trimis mesaje în format video.
Vă prezentăm principalele idei din duscursul liderului rus.
Vladimir Putin: Carta ONU rămâne principala sursă a dreptului internațional
Președintele Rusiei este încrezător că ONU își îndeplinește principala misiune cu demnitate – misiunea de a proteja lumea și de a ajuta la depășirea crizelor locale.
Carta Națiunilor Unite rămâne principala sursă a dreptului internațional, a declarat președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs în format video difuzat marți, la Adunarea Generală a ONU.
El a reamintit că “în 1945, a fost distrus nazismul, a fost zdrobită ideologia agresiunii și a urii, iar experiența și spiritul alianței, înțelegerea prețului enorm plătit pentru pace și victorie comună au făcut posibilă construirea ordinii mondiale postbelice”.
„Fundamentul necondiționat al acesteia l-a constituit Carta ONU, care rămâne și astăzi principala sursă a dreptului internațional”, a spus liderul rus.
El a adăugat că cea de-a 75-a aniversare a organizației, care este marcată în 2020, ne obligă “să ne amintim de principiile perene ale comunicării interstatale stabilite în Carta ONU”. „Părinții fondatori ai organizației le-au formulat foarte clar și fără echivoc. Acestea sunt: egalitatea statelor suverane, neamestecul în treburile lor interne, dreptul popoarelor de a-și hotărî propriul destin, renunțarea la amenințare sau recurgerea la forță, soluționarea politică a disputelor”, a amintit Putin.
Potrivit liderului rus, “privind înapoi, la ultimele decenii, putem spune că, în ciuda dificultăților din perioada Războiului Rece, a schimbărilor geopolitice cardinale, cu complexitățile actuale ale politicii mondiale, ONU își îndeplinește în mod demn principala misiune – cea de a proteja pacea, de a promova dezvoltarea sustenabilă a popoarelor și a continentelor, de a ajuta în depășirea crizelor locale ”.
„Acest potențial colosal și experiența ONU sunt căutate și servesc ca o bază bună pentru a merge mai departe. La urma urmei, la fel ca orice organizație internațională sau structură regională, ONU nu ar trebui să se rigidizeze, ci ar trebui să reflecte, în dezvoltarea sa, dinamica secolului al XXI-lea, să se adapteze în mod consecvent la realitățile lumii moderne. Iar această lume devine, într-adevăr, tot mai complexă, multipolară, multidimensională „, a spus președintele Rusiei.
Despre Consiliul de Securitate al ONU
Președintele rus a menționat, de asemenea, că schimbările care au loc în lume exercită influență asupra principalului organism al ONU, Consiliul de Securitate, asupra discuției privind abordările problemei de reformare a acestuia.
“Logica noastră este: Consiliul de Securitate ar trebui să țină seama pe deplin de interesele tuturor țărilor, de toată diversitatea pozițiilor lor, să se bazeze pe principiul unui consimțământ cât mai larg al statelor, dar, în același timp, ca și până acum, să servească drept verigă cheie în sistemul de gestionare globală, ceea ce nu poate fi asigurat fără a păstra dreptul de veto pentru membrii permanenți ai Consiliului de Securitate „, a spus Putin.
Președintele a arătat că “acest drept al celor cinci puteri nucleare – învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial reflectă și astăzi un echilibru politico-militar real”.
“Și, cel mai important lucru – acesta este un instrument absolut necesar și unic, care nu permite acțiuni unilaterale capabile să producă o ciocnire militară directă între cele mai mari state, care face posibilă căutarea unui compromis sau cel puțin evitarea unor decizii inacceptabile pentru ceilalți și acționează în cadrul dreptului internațional și nu în zona cenușie și nesigură de arbitrar și ilegitimitate”, a adăugat el.
Potrivit lui Putin, după cum arată practica diplomatică, “acest instrument funcționează, spre deosebire de experiența tristă a Ligii Națiunilor de dinainte de război, cu interminabilele ei discuții, declarații, fără mecanisme de acțiune reală, fără dreptul statelor și al popoarelor aflate în dificultate privind ajutorul și protecția”.
Cu privire la soluționarea conflictelor regionale
Putin a promis că Rusia va depune toate eforturile pentru a rezolva conflictele regionale.
„Vreau să subliniez, din nou: Rusia va depune toate eforturile pentru a contribui la soluționarea pașnică, politico-diplomatică a crizelor și a conflictelor regionale, pentru a asigura stabilitatea strategică”, a spus Putin.
Șeful statului rus a menționat, de asemenea, că, în agenda actuală, eforturile comune pentru protejarea mediului și pentru problemele schimbărilor climatice prezintă o importanță fundamentală. „Convențiile, tratatele și protocoalele multilaterale semnate în cadrul ONU și-au dovedit pe deplin relevanța și actualitatea. Solicităm tuturor statelor să adopte o abordare responsabilă pentru respectarea lor și, în special, pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris”, a adăugat Putin.
Summitul celor cinci
Președintele rus a propus organizarea summitului celor cinci țări -membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. El a menționat că reuniunea ar trebui convocată de îndată ce situația epidemiologică o va permite.
„În condițiile dificile actuale, este important ca toate țările să manifeste voință politică, înțelepciune și clarviziune. Și, desigur, rolul principal aici aparține membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – puterilor care poartă, timp de 75 de ani, o responsabilitate specială pentru pacea și securitatea internațională, pentru păstrarea bazelor dreptului internațional ”, a spus liderul rus.
Scopul summitului, potrivit lui Putin, este „de a reafirma principiile cheie ale comportamentului în afacerile internaționale, de a elabora modalități de a rezolva în mod eficient cele mai presante probleme ale timpului nostru”.
Textul integral al discursului președintelui Putin îl găsiți aici:
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.