Prețul recomandat pentru medicamentul rusesc anti-Covid-19
21/09Herbert Efremov i-a răspuns lui Trump privind ”furtul” armei hipersonice
21/09Cazul Navalnîi. Peskov: ”E prea mult absurd în povestea asta”
În povestea cu ”otrăvirea” lui Aleksei Navalnîi este ”prea mult absurd”, iar asta nu-i permite Moscovei să creadă pe cuvânt nici una dintre părți, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, subliniind că, pe zi ce trece, sunt mai multe întrebări decât răspunsuri, relatează RT.
Răspunzând la o întrebare legată de filmulețul apărut pe internet despre sticla de apă găsită în camera de hotel a lui Navalnîi și pe care s-ar fi găsit urme ale substanței otrăvitoare ”Noviciok”, Peskov a spus: ”Nu putem da explicații, pentru că, după cum știți, o astfel de sticlă, dacă a existat, a fost dusă nu se știe unde – în Germania sau în altă parte. Altfel spus, ceea ce putea deveni dovadă în favoarea otrăvirii a fost scoasă. Întrebare suplimentară – de ce?”.
”În toată această poveste este prea mult absurd pentru a crede pe cineva pe cuvânt. De aceea, nu avem de gând să credem pe nimeni pe cuvânt”, a adăugat reprezentantul Kremlinului.
În context, Peskov a amintit comentariile specialiștilor în toxicologie, potrivit cărora, dacă pe sticlă ar fi fost cu adevărat urme ale substanței otrăvitoare neuroparalizante, ”ar fi fost cam greu ca cineva să o scoată de acolo, pentru că nu i-ar fi ajuns timpul”.
În același timp, oficialul rus a adăugat că, dacă s-ar fi demonstrat că pe teritoriul Rusiei s-au găsit urme de armă chimică, i s-ar fi adus imediat la cunoștință președintelui Rusiei, Vladimir Putin. ”Înțelegeți că, dacă ar fi existat asemenea urme de armă chimică pe teritoriul Federației Ruse, Președintelui i s-ar fi raportat imediat. Ar fi fost o situație excepțională totală”, a subliniat Peskov.
Politicianul a adăugat că Rusia încearcă să obțină de la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OZHO) date referitoare la concluziilor privind ”otrăvirea”, dar secretariatul tehnic al instituției ne sfătuiește să ne adresăm Germaniei, în timp ce Berlinul ne trimite la OZHO.
”Și, de facto, situația este următoarea. La secretariatul tehnic al OZHO ni se spune: nu știm nimic, adresați-vă nemților. Iar nemții ne spun: nu știm nimic, adresați-vă la OZHO. Din păcate, așa stau lucrurile; asta este situația, 100%, în această poveste. Cu toate acestea, nu vom renunța la încercările noastre. Vom continua să stăm de vorbă cu interlocutorii noștri și la secretariatul tehnic și la Berlin”, a subliniat Peskov.
Secretarul de presă al liderului de la Kremlin a adăugat că posibilitățile Rusiei de a investiga cele întâmplate sunt limitate, ”pentru că, s-a constatat că unele obiecte au fost lichidate, au fost scoase din Rusia și pentru că nu sunt șanse să cunoaștem rezultatele analizelor. Asta complică substanțial investigația, iar întrebările devin mai multe decât răspunsurile”.
În plus, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RIA Novosti, a subliniat că Berlinul, sub “pretexte absolut inventate”, refuză să răspundă la întrebările privitoare la Navalnîi, venite din partea Procuraturii Generale Ruse. Vorbind despre noi sancțiuni antirusești în legătură cu această situație, ministrul de Externe și-a exprimat opinia că Occidentul vrea să submineze relațiile dintre Moscova și Bruxelles.
“Sunt sigur că, dacă nu ar fi existat situația actuală, în legătură cu Navalnîi, ar fi venit cu altceva. În acest stadiu, totul este subordonat cât mai mult posibil subminării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană. Există țări din UE care înțeleg acest lucru, dar principiul consensului, așa-numita solidaritate, continuă să funcționeze în organizație. Acest principiu este extrem de abuzat de țările care alcătuiesc o minoritate rusofobă agresivă”, a spus Lavrov.
Anterior, membrii Parlamentului European au aprobat o rezoluție privind cazul Navalnîi. Documentul conține apeluri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei: crearea unui mecanism similar cu Legea americană Magnițki, efectuarea unei anchete internaționale „independente” și oprirea construcției Nord Stream 2.