Herbert Efremov i-a răspuns lui Trump privind ”furtul” armei hipersonice
21/09Avioanele Tu-160 au stabilit un record mondial
21/09Aleksander Rahr: De ce vizita lui Lavrov a speriat Germania
Politologul german Aleksander Rahr a explicat motivul pentru care ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a renunțat să facă o vizită la Berlin, planificată cu mult timp înainte.
Șeful MAE rus, Serghei Lavrov, a renunțat la vizita pe care trebuia să o efectueze la Berlin cu prilejul închiderii Anului ”încrucișat” dedicat parteneriatului științific și educativ dintre Rusia și Germania, din cauza temerilor colegului său german, Haiko Maas, consideră analistul Aleksader Rahr. În opinia lui, șeful diplomației germane s-a speriat de posibilitatea ca Berlinul să fie acuzat de continuarea colaborării cu Moscova, pe fondul scandalului izbucnit din cauza bloggerului Aleksei Navalnîi.
Într-un interviu acordat cotidianului ”Moskovski Komsomoleț”, expertul a explicat că, din cauza noii runde de persecuție politică a Rusiei, care a dobândit o nouă dezvoltare sub pretextul poveștii scandaloase cu ”otrăvirea” opozantului rus, Aleksei Navalnîi, perspectiva deschiderii Anului ”încrucișat” dedicat parteneriatului economic dintre Rusia și Germania amenința Berlinul cu serioase riscuri politice.
«Lavrov a fost cel care a anulat vizita, pentru că ministrul de Externe al Germaniei, Haiko Maas, a refuzat să ia parte, alături de el, la ceremonia de închidere a Anului ”încrucișat” dedicat parteneriatului științific și educativ», a afirmat Rahr, arătând că, odată cu închiderea unui an, automat s-ar fi deschis, ”în cadrul respectivei ceremonii, următorul An încrucișat dintre cele două țări, consacrat, însă, parteneriatului economic”.
Politologul a explicat mai departe că, în acest context, întâlnirea celor doi miniștri ”ar fi căpătat o valoare aparte: ea ar fi subliniat prietenia germano-rusă”. Rahr a adăugat că evenimentul ar fi devenit o dovadă grăitoare a faptului că între Moscova și Berlin relațiile de colaborare continuă, ceea ce nemții nu își pot permite, acum, din cauza presiunilor puternice venite din partea Washingtonului.
”Într-o situație conflictuală, Haiko Maas a preferat că nu se afișeze alături de ministrul rus. El s-a speriat de reacțiile negative din presa germană. Cred că acesta este motivul real pentru care Lavrov a renunțat la vizită”, a subliniat Aleksander Rahr.
Întrebat de jurnalistul de la MK cât de departe poate merge înrăutățirea relațiilor dintre Moscova și Berlin, politologul german a declarat că ”sunt politicieni germani cu influență, care cer chiar încetarea totală a raporturilor cu Rusia”. În Germania, și-a continuat ideea Aleksander Rahr, ”domină punctul de vedere potrivit căruia Rusia poate fi partener numai dacă revine la Rusia anilor ’90. Adică numai dacă Rusia va învăța din nou abecedarul democrației, va accepta valorile occidentale. Iar o Rusie națională, care merge pe drumul său, nu este luată în serios de Germania. Nu există susținere pentru ca Rusia să urmeze o cale proprie. Dimpotrivă”, a insistat Rahr.
El a adăugat că aceasta nu ”este doar problema Germaniei. Întreaga Uniune Europeană privește astfel Rusia. Pur și simplu, Germania a fost ultima care a rezistat. În pofida crizei ucrainene, Germania s-a străduit, totuși, să mențină relațiile ei speciale cu Rusia și să trateze totul cu înțelegere. Sunt foarte mulți oameni care gândesc constructiv – politicieni, oameni de afaceri care vor să se meargă mai departe pe drumul edificării unor relații constructive cu Rusia. Dar, acum, vine un moment când mă tem că, pe viitor, Germania se va comporta în privința Rusiei la fel cum se poartă Marea Britanie sau SUA”.