Studiază în Rusia! (VIDEO)
20/09”Un nou tip de armă strategică”. Putin, despre sistemul ”Avangard”
20/09Lavrov, despre „marea greșeală” a Occidentului în relațiile cu Rusia
Este o mare greșeală a crede că Rusia va juca, oricum, după regulile occidentale, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
După cum a menționat ministrul, «era presiunii constante asupra Rusiei a început atunci când perioada de după prăbușirea Uniunii Sovietice, în cursul căreia Occidentul credea că Rusia se află ”în buzunarul lui”, a trecut irevocabil».
„Din păcate, Occidentul nu poate înțelege acest lucru până la capăt, adică să accepte că nu există o alternativă la acțiunile independente ale Rusiei atât în propria țară, cât și în arena internațională. Prin urmare, din păcate, această agonie continuă prin inerție”, a spus el într-un interviu acordat RTVI.
„Nu am simțit niciodată vreo plăcere prin faptul că avem o relație proastă cu cineva. Nu ne simțim plăcut când facem declarații în care evaluăm cu duritate poziția Occidentului. Încercăm întotdeauna să găsim compromisuri, dar există situații când este foarte dificil să se evite o discuție directă și evaluările clare a ceea ce fac prietenii noștri occidentali”, a declarat Lavrov.
Mulți analiști politici ruși spun, acum, că este timpul ca Rusia să înceteze să-și măsoare acțiunile după “criteriile” oferite de Occident și să nu mai încerce să facă pe plac Occidentului, cu orice preț, a spus ministrul.
«Faptul că Occidentul, de bunăvoie sau nu, ne împinge spre o astfel de analiză, este evident pentru mine. Cel mai probabil, acest lucru se face involuntar. Dar să crezi că Rusia va juca, oricum, după regulile occidentale, este o mare greșeală, la fel cum este să abordezi Republica Populară Chineză după aceleași “criterii”», a spus diplomatul.
Relațiile dintre Federația Rusă și țările occidentale s-au deteriorat din cauza situației din Ucraina și a celei în legătură cu Crimeea, care a devenit parte a Rusiei după un referendum organizat în peninsulă. Occidentul, acuzând Federația Rusă de ingerință, i-a impus sancțiuni, iar Moscova a ripostat; a început un curs de înlocuire a importurilor și, de mai multe ori, a declarat că este contraproductiv să vorbești cu ea în limba sancțiunilor. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu este parte la conflictul din Ucraina și că nu este subiect al acordurilor de reglementare de la Minsk. În ultima vreme, în țările UE sunt exprimate din ce în ce mai clar opiniile cu privire la necesitatea ridicării sancțiunilor împotriva Federației Ruse.
În 2016, UE a adoptat cinci principii după care se ghidează toate statele membre, atunci când interacționează cu Rusia. Principiile, în special, includ: implementarea deplină a acordurilor de la Minsk asupra Ucrainei, consolidarea cooperării cu partenerii estici ai UE, asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, dezvoltarea cooperării ruso-europene în problemele internaționale de interes pentru UE și, în cele din urmă, sprijinirea societății civile din Rusia și a legăturilor dintre popoarele Federației Ruse și UE.