Stoparea Nord Stream-2: Germania pierde, Polonia câștigă

Dacă proiectul gazoductului germano-rus Nord Stream-2 va fi stopat, Polonia va avea cel mai mult de câștigat. Împreună cu Danemarca, Varșovia construiește propria conductă. Prin urmare, elementul cheie al politicii energetice europene poate fi numit, fără exagerare, egoismul, susțin jurnaliștii germani într-un articol publicat în WirtshaftsWoche.

Satisfacția reprezentanților Poloniei este greu de trecut cu vederea. Varșovia critică de mulți ani cel de-al doilea Nord Stream, despre care spune că este ”îndreptat împotriva Europei” și ”un instrument de șantaj”, susținând că fiecare kilometru al gazoductului este construit într-o direcție complet greșită. Acum, după povestea cu opozantul rus Aleksei Navalnîi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, este convins sută la sută că are dreptate și, de aceea, Germania și UE ar trebui, în sfârșit, să oprească lucrarea.

Totuși, subliniază jurnaliștii germani, premierul polonez preferă să treacă sub tăcere niște detalii: de pe urma stopării proiectului va avea de câștigat, în primul rând, țara lui. Problema este că vecinul estic al Germaniei își dorește să ocupe un loc dintre cele mai importante pe noua piață a energiei din Europa de Est, construind, cu danezii, propriul gazoduct. În confruntarea cu al doilea Nord Stream s-au combinat doi factori: pe de o parte, tradiționala lipsă de iubire a polonezilor față de Rusia, iar pe de alta, propriile interesele economice. La care se adaugă și noua revizuire și înăsprire a politicii energetice și climatice din partea Bruxelles-ului.

Baltic Pipe – ”Gazoductul baltic” – ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2022, pentru a furniza gaze naturale din Norvegia, prin Danemarca, în Polonia, menționează WirtshaftsWoche. Această conductă lungă de 900 de kilometri va însemna, în opinia Varșoviei, că Polonia scapă de ”cătușele rusești” în privința livrărilor de gaze naturale  nu doar pentru ea însăși, dar și pentru toți vecinii europeni.

Polonezii cred că, prin conducta lor, țări precum Slovacia, Cehia, Ucraina, ba chiar și Germania vor putea primi ”combustibil albastru” nu din Rusia, ci din Polonia, mai ales dacă dispare Nord Stream-2, cu gazele ei rusești ieftine.

Surse din interiorul industriei energetice afirmă că mai-marii Comisiei Europene sunt ”foarte binevoitori” față de intențiile Poloniei. Drept argument, Varșovia amintește tot timpul că Nord Stream-2 se construiește ocolind Ucraina, dar omite, tot de fiecare dată, să precizeze că Baltic Pipe va ocoli Germania.

”În problemele legate de politica energetică, nu putem permite divizarea Europei”, atrage atenția expertul german Timon Gremmels, pronunțându-se în favoarea celei de-a doua conducte Nord Stream. Ca și mulți dintre colegii lui din SPD (Partidul Social Democrat din Germania, n.r.), el nu vrea ca Germania să pedepsească Rusia pentru cazul Navalnâi, închizând acest proiect. ”În pofida tuturor criticilor la adresa sa, Germania a fost mereu pentru o linie europeană unică și a insistat pentru continuarea tranzitului de gaze naturale prin Ucraina”, a subliniat deputatul german. Printre altele, subliniază el, ”noua directivă europeană privind gazele naturale” a fost susținută de 27 de țări. Altfel spus, nu se poate vorbi despre ”o cale germană aparte”. Planurile Europei au și ele dreptul la existență, dacă vor corespunde strategiei europene de diversificare a surselor de hidrocarburi, a adăugat Gremmels.

Polonezii laudă proiectul lor, afirmând că va fi cea mai stabilă sursă de livrare a gazelor naturale. În prezent, Polonia figurează printre cele mai poluante țări din Europa, din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru că Varșovia continuă să utilizeze cărbunele ca sursă de energie. Și să declari că gazul norvegian, care va traversa Marea Nordului, va fi o variantă mai bună comparativ cu cea rusească, din punctul de vedere al îmbunătățirii echilibrului climatic, nu prea ai cum.

Inclusiv afirmațiile Poloniei precum că prețul gazelor prin Baltic Pipe va fi mai mic pentru toate țările Europei ridică dubii, pentru că prezența lui pe piață va însemna o concurență și mai aprigă. Problema este, însă, că gazul norvegian este scump. Dacă livrările de gaze rusești în Europa se vor reduce pe viitor, în cazul renunțării la Nord Stream-2, va scădea și oferta. În astfel de condiții, nu prea poți spera la prețuri mici la gazul din Baltic Pipe, arată publicația germană.

owner

Recent Posts

Europa își sporește dependența de îngrășămintele rusești

Olga SAMOFALOVA În pofida răcirii relațiilor, Uniunea Europeană continuă să cumpere îngrășăminte din Rusia. În…

10 ore ago

Al Mayadeen: Statul profund încearcă să declanșeze un război între Rusia și NATO

Echipa președintelui ales Donald Trump consideră foarte ridicată probabilitatea unei escalade nucleare dacă NATO continuă…

12 ore ago

Rusia a blocat planul de lucru american al Consiliului de Securitate al ONU din cauza Ucrainei

Rusia a blocat planul de lucru al Consiliului de Securitate al ONU pentru decembrie propus…

13 ore ago

Profesorul Adams: Zelenski trebuie să aleagă stiloul pentru a semna capitularea

Rusia a învins deja și Ucraina, și NATO, de aceea Moscova nu este îngrijorată de…

13 ore ago

WSJ: De ce SUA și Germania se tem de aderarea Ucrainei la NATO

Statele cheie ale NATO, inclusiv Statele Unite și Germania, se pronunță împotriva intrării Ucrainei în…

18 ore ago

Zaharova, despre gestul lui Biden care și-a grațiat fiul

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat drept ”o caricatură…

o zi ago

This website uses cookies.