Hot News
În Rusia se pregătesc pentru înregistrare încă patru vaccinuri COVID-19
15/09
Studiază în Rusia! (VIDEO)
15/09

Corneliu Vlad: Cazul Navalnîi și teatrul geopolitic al umbrelor

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

În teatrul umbrelor, care ființează probabil din vremea traiului în peșteri, la lumina focurilor, privitorii privesc contururi care sunt cu totul altceva decât ceea ce proiectează  de fapt mânuitorii  din spatele lor.  Imaginile contrastante luminoase-întunecate care se succed  le dau senzația realității, dar ele sunt ficțiuni, iluzii, în care ei cred sau nu, dar oricum li se întipăresc, ii influențează. Problema e că teatrul înșelător al umbrelor a cotropit și politica, îndeletnicire tot mai mult a disimulării. Mai ales astăzi, în vremea mistificărilor și manipulărilor de tot felul. Cine privește la secvențele prăbușirii Turnurilor Gemene din New York, dar mai face și imprudența de a intra în amănuntele tragediei, intuiesc despre ce e vorba.  Iar acum, alt episod spectaculos, la scară planetară: fenomenul Covid-19, cu uriașul său eșafodaj de elemente dubioase, controversate și ascunse marelui public. Tot un imens teatru al umbrelor.

Mari implicații geopolitice are în acest moment proiectul ambițios al magistralei Nord Stream 2. Între Rusia și Germania, de o parte, și SUA, de cealaltă parte, se poartă o controversă acută pe tema  implicațiilor economice  și politice ale proiectului. O dezbatere care întoarce (aparent)  tema pe toate părțile, din diverse unghiuri,  cu referire la feluritele consecințe pentru Ucraina, Noua Europă, Europa Occidentală, UE, NATO, lumea euroatlantică etc.

Dar e greu de găsit studii, analize, comentarii, care să să stăruie asupra mizei geopolitice de importantă covârșitoare a proiectului: viitoarea alianță – inerentă,  temeinică, de perspectivă – între Germania și Rusia, menită să le asigure celor două state conlucrarea și nu confruntarea. O legătură așadar deloc conjuncturală, căci întemeiată pe complementaritate și avantaj  pentru ambele părți. Prin Nord Stream 2, Berlinul și Moscova vor fi legate mai credibil, practic indestructibil, decât oricare alt posibil liant – politic, economic, de afaceri etc. și vor avea, fiecare, partea lor de profit. Și, în mod logic, o șansă pentru stabilitatea pe continent întemeiată pe dreptul internațional și respectarea intereselor tuturor statelor, cu perspectivă benefică pentru pacea și securitatea Europei și a lumii.

Dar despre toate acestea se vorbește prea puțin în mod public. Lumii i se livrează mai degrabă un teatru al umbrelor, imaginar, diversionist. Politicienii și politologii se prind într-un spectacol de tipul “Împăratul e gol”  ignorând în mod ridicol o realitate evidență.  O excepție făcea intr-un fel, până la un moment dat, politologul american George Friedman, din punct de vedere mai degrabă american, care aprecia, mai anii trecuți, că principala preocupare în politica internațională a Washingtonului este să se opună prin toate mijloacele  unei apropieri și alianțe ruso-germane. “Principala noastră sarcină este de a preveni o unitate intre Rusia si Germania, întrucât împreună ele ar reprezenta singura amenințare reală si vitală pentru Statele Unite” – afirma la un moment dat Friedman.

De la o vreme insă, și Friedman tace. Nodul gordian strâns legat al Nord Stream-ului 2 dă mari bătăi de cap de ambele părți ale Atlanticului. Politologii ruși nu abordează subiectul, căci nu e, din acest punct de vedere, problema Rusiei. E, în fond, o problema bilaterală germano-americană, una dintre Europa Occidentală și SUA, una euroatlantică, în orice caz nu a Moscovei. În spațiul public rus s-a purtat, în ultimul timp, o amplă dezbatere istorică, dar cu rezonanțe contemporane, despre Tratatul sovieto-german din 1939, dar din care subiectul Nord Stream a lipsit. Subiect delicat și pentru Washington, și pentru Berlin.

Iar pentru ca întreg acest tablou să devină și mai încețoșat, i s-a ecranat  spectaculoasa și intens mediatizata înscenare a controversatei tentative de otrăvire a lui Navalnîi. Un teatru al umbrelor captivant, cu suspans și priză asigurată la marele public, întrutotul potrivit să distragă atenția de la marea dispută pe proiect și de la semnificația sa, dar, mai important, să paraziteze și să submineze relațiile ruso-germane și, în general, ruso-occidentale. În context, directorul general al Centrului pentru Studii Geostrategice din Serbia, Dragana Trifkovic, remarcă:  “Atacul asupra lui Navalnîi este o operațiune bine planificată, menită să împiedice finalizarea construcției gazoductului Nord Stream-2. Conducerea rusă nu are motive să-l otrăvească pe Navalnîi. Acesta are un rating foarte scăzut în Rusia, ceea ce îl face un lider de opoziție ideal, care nu poate amenința regimul în niciun fel”, a mai spus Trifkovic. În spatele otrăvirii bloggerului Aleksei Navalnîi s-ar fi putut afla adversarii finalizării proiectului Nord Stream-2, afirmă deputatul german din partea Partidului Stângii, Gregor Gysi. Parlamentarul a catalogat drept ”absurdă” versiunea privind implicarea autorităților ruse în incidentul cu Navalnîi. Gysi este convins că Moscova nu este interesată de moartea bloggerului. Kremlinul înțelege că un astfel de pas nu ar face decât să deterioreze relațiile cu Occidentul, a spus deputatul în Bundestag. ”E posibil să fie mâna vreunui adversar al gazoductului în Germania”, a declarat el. Potrivit aprecierilor sale, cel care se face vinovat de incident înțelegea că, dacă responsabilitatea pentru cele întâmplate va fi atribuită Rusiei, acest lucru va băga zâzanie în relația  Moscova-Occident.

Oricum, teatrul mondial al umbrelor, parte a spectacolului lumii, are stagiune permanentă, pe care nicio pandemie nu o poate suspenda.

 

1 Comment

  1. ostafi spune:

    Sa asteptam 3 noiembrie, ca sa vedem daca va mai fi covid in SUA?
    „Cazul” Navalnai este mai grotesc decat cel al „nefericitei” familii Skripal. Aceasta recidiva jalnica ma duce cu gandul la „auditoriul” neomarxist, ca destinatar. Va intelege el (destinatarul) vreodata ca Rusia este singura tara din lume care din 2017 nu mai dispune de substante chimice de lupta? Nu acesta este „sensul”.
    Increderea cu care Rusia la incredintat pe catateanul sau Germaniei a avut legatura cu intrebarea, cu sinceritatea si speranta intr-o tara „speranta”, care a incercat (cel putin oficial) sa ofere lumii o „posibila alternativa la” sau un „posibil rapuns pentru” raptul politic la care, a fost si este supusa intreaga lume de aceasta „exceptionalitate” sau de acest Minotaur, „prins” in propriu-i „labirint”.
    „Pupila” domnului Helmuth Kohl, cel care intr-un singur mandat de cancelar a reunificat Germania cu sprijinul zdrobitor al Rusiei, poate „califica” declaratiile domnului Heiko Maas ca fiind „putin” incorecte in relatia cu o tara care a sustinut permanent Germania, si doar uneori prin „prisma propriului interes national”
    Diplomatia nu mai exista. Mi-e „respect si mila” de domnul Lavrov si-i inteleg tristetea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979474