Declarația vine în contextul în care Kremlinul a declarat că Rusia nu va accepta limbajul sancțiunilor și că nu vede motive pentru aplicarea unor noi măsuri restrictive, așa cum a dat de înțeles Europa că intenționează să facă. Rusia nu va lăsa fără răspuns sancțiunile Occidentului în cazul introducerii lor, a afirmat șeful diplomației ruse în emisiunea ”Moscova.Kremlin.Putin” a postului de televiziune Rossia-1.
”Principiul reciprocității în treburi internaționale nu a fost anulat de nimeni. Să vedem ce fel de noi sancțiuni vor fi. Vom reacționa, desigur. Fără reacție, nu se poate”, a spus Lavrov, citat de agenția TASS.
Despre eventuale sancțiuni occidentale a vorbit și secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. ”Noi nu înțelegem care ar putea fi motivul pentru vreo sancțiune. În general, nu suntem de acord cu dialogul sancțiunilor și cu limbajul sancțiunilor, considerăm acest lucru absolut inacceptabil. Dar în cazul de față, noi nu înțelegem motivele pentru a dezbate subiectul referitor la niște sancțiuni”, a afirmat Peskov la începutul acestei luni.
Bloggerul Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență, la 20 august, la Spitalul de urgență nr. 1 din Omsk, după ce i s-a făcut rău în avionul care-l ducea de la Tomsk la Moscova. Două zile mai târziu, după ce, cum a recunoscut inclusiv partea germană, medicii din Omsk i-au salvat viața politicianului și l-au stabilizat, Navalnîi a fost transportat la clinica Charite din Berlin, la insistența rudelor bolnavului.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului federal german, Steffen Seibert, a declarat, citând rezultatele analizelor efectuate de specialiștii laboratorului armatei germane, că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din grupul de agenți toxici ”Noviciok”. La rândul ei, cancelarul Angela Merkel, a afirmat că Navalnîi a fost ”victima unei infracțiuni”. Pe acest fundal, ministrul german de Externe, Haiko Maas, nu a exclus posibilitatea introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei, printre care și stoparea realizării proiectului Nord Stream-2. Eventualitatea unor sancțiuni europene a fost evocată, de asemenea, de șeful diplomației UE, Michel Borrel.
Partea rusă a cerut, la rândul ei, să nu fie politizată situația cu Navalnîi. Astfel, la începutul lunii septembrie, viceministrul de Externe, Aleksandr Grușko, a declarat, la o întrevedere cu ambasadorul UE, Markus Ederer, că sunt inadmisibile acuzațiile nefondate, în stilul ”diplomației prin megafon”, la adresa Moscovei.
Iar în ajun, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a arătat că Germania cere investigarea incidentului cu bloggerul, dar că nu există o bază pentru o astfel de procedură. El a mai subliniat că Berlinul nu demonstrează dorința de a colabora în această chestiune. Potrivit diplomatului, partea rusă nu a primit nici un fel de informații care să permită structurilor de resort să efectueze de-jure o investigație proprie.
Nebenzea a catalogat situația drept “paradoxală” când Rusiei i se cere să efectueze o investigație, dar este refuzată colaborarea cu organele de ordine și cu medicii din Rusia. El a mai amintit că un grup de medici a propus colegilor germani să analizeze datele accesibile privind starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi. ”Dar, din nou, a venit un refuz… Vedem o situație paradoxală… Cum putem avansa dacă partea germană refuză colaborarea?”, a spus reprezentantul permanent al Rusiei la ONU.
În același timp, el a subliniat că Moscova este deosebit de interesată să fie clarificat tot ceea ce s-a întâmplat cu Navalnîi. ”Suntem partea cea mai interesată să aflăm ce s-a întâmplat… Dar, nu am primit din Germania dovezi care să ne permită să tragem concluzia că a fost o infracțiune, o tentativă de otrăvire și, astfel, să începem investigația”, a explicat el.
Fosta președintă a Georgiei, Salome Zurabișvili, visează să-și implice țara într-un război cu Rusia, dar…
Ucraina vrea să organizeze alegeri pentru a începe un proces de negocieri, având autoritățile legitime,…
Unul dintre evenimentele culturale semnificative ale anului 2024 a fost deschiderea primei faze a parcului…
Delegații la congresul partidului Alternativa pentru Germania (în imagine) nu au susținut un amendament care…
Decizia administrației demisionare a liderului american Joe Biden de a impune sancțiuni sectorului energetic rus…
Situația din apropierea regiunii Kaliningrad devine tot mai tensionată pe fondul concentrării în Polonia a…
This website uses cookies.